Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Vet ikke om man kan smittes på nytt

Folkehelseinstituttet forteller til Dagbladet at de ikke vet om pasientene blir immune etter friskmelding.

INFORMERER: Til sammen har 56 personer testet positivt på coronavirus i Norge. Vis mer

Det nye coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, har nå spredd seg til en lang rekke land utenfor Kina. Italia er hardest rammet i Europa, og flere av de norske tilfellene knyttes til landet.

Til nå har 56 personer fått påvist viruset i Norge, og foreløpig beskrives tilstanden deres som mild sykdom.

- Alle er hjemme, i såpass god form at de kan observeres der, opplyser Siri Hauge, overlege ved Folkehelseinstituttet, til Dagbladet tirsdag kveld.

De som så langt har testet positivt, har hatt med seg viruset fra utlandet. Men det forventes at smitten snart vil spre seg lokalt, altså gå fra person til person her i landet.

Immunitet

Over 90 000 personer har blitt smittet verden over. Verdens helseorganisasjon opplyste tirsdag ettermiddag om at en vaksine eller spesifikk behandling for viruset foreløpig ikke er på plass, men forsikret om at vaksiner er under utvikling.

Men så er spørsmålet: Blir man immun etter å ha blitt frisk, eller kan man bli smittet igjen?

- Her har vi kunnskapshull, sier Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, til Dagbladet.

- Dette er et nytt virus og det er mye vi fortsatt ikke vet. En av de tingene vi ønsker å vite mer om, er nettopp dette med immunitet. Hvor lenge man er immun etter at man har gjennomgått en infeksjon, sier hun.

- Hvis man har langvarig immunitet etterpå, altså at man er immun i lang tid, så er det en god ting for bekjempelsen av epidemien, forteller hun.

AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold ved Folkehelseinstituttet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold ved Folkehelseinstituttet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Smittet to ganger

I slutten av februar vakte en japansk kvinne oppsikt i internasjonale medier. Kvinnen i 40-åra, som ble friskmeldt etter at hun testet positivt for viruset, testet positivt på nytt noen uker seinere.

Det er rapportert om gjensmitte av coronaviruset også i Kina tidligere.

- Det er ingenting som er absolutt her. Om en person blir syk igjen, kan det ha noe å gjøre med egenskaper hos denne personen også, ikke nødvendigvis bare at denne sykdommen gir kortvarig immunitet. Men det er absolutt noe man ønsker å vite mer om, om det er langvarig eller kortvarig immunitet etter gjennomgått infeksjon, sier Vold.

- Per nå kan dere altså ikke utelukke at man kan bli smittet igjen?

- Vi vet ikke nok til å kunne utelukke det, svarer hun.

Førsteamanuensis Bjørn Blomberg ved klinisk institutt i Bergen kommenterte saken om den japanske kvinnen overfor Dagbladet forrige uke. Da sa han at det var mer sannsynlig at kvinnen var smittet for andre gang, enn at viruset har ligget latent og gitt et nytt utbrudd.

- Det er vanskelig å uttale seg sikkert, men så langt er det ikke noe som tyder på at det skal kunne ligge latent. Det man vet fra andre coronavirus er at immuniteten går ned ganske raskt, så det er mulig å bli smittet igjen av samme virus, sa Blomberg til Dagbladet.

Dråpe- og kontaktsmitte

Avdelingsdirektør Vold forteller at viruset i all hovedsak sprer seg ved dråpe- og kontaktsmitte.

- Dråpesmitte betyr at når du snakker eller hoster, kommer det dråper ut av munnen din som kan treffe slimhinner hos den du har kontakt med. Så kan man ha smitte via hender, at man tar seg til munnen eller klør seg i øyene, og dermed får viruspartikler inn på slimhinna, sier hun.

Det aller beste og enkleste man kan gjøre for å unngå smitte, er å ha god håndhygiene og hostevaner, understreker Vold.

- Hvis du er syk selv er det lurt å holde litt avstand fra andre. Hvis du har to meter avstand smitter du ikke andre via dråpesmitte. Dette er noe man kan ta med seg om man selv blir syk. Hvis man er sammen med andre og ser at de hoster og nyser, kan man også trekke seg litt unna.

Som nevnt er smittetilfellene i Norge knyttet til reise i berørte områder.

- Hvis du har vært i utbruddsområdene skal du være ekstra årvåken om du får symptomer. Du skal isolere deg hjemme og ringe til legevakt eller fastlege. Det er for å hindre at du eventuelt smitter andre om du skulle ha coronaviruset.

FHI fraråder nå reiser til Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte. I tillegg frarådes reiser til Iran, Sør-Korea og Hubei-provinsen i Kina.

VIRUSTEST: Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr tar en spyttprøve på isolatposten på Ullevål sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIRUSTEST: Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr tar en spyttprøve på isolatposten på Ullevål sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Smitte på Ullevål

Tirsdag formiddag ble det kjent at en sjette ansatt ved øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er smittet med viruset covid-19.

Samme ettermiddag la sykehuset fram siste nytt om coronaviruset.

- Det er ingen nye smittetilfeller gjennom dagen i dag, sier administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Atle Bjørnbeth.

130 ansatte ved øyeavdelingen, og til sammen 280 ansatte ved sykehuset, er i karantene.

De som ikke tilhører øyeavdelingen er i karantene av forskjellige årsaker, forteller Bjørnbeth. Enkelte har hatt kontakt med ansatte på øyeavdelingen.

- Men langt de fleste har vært på reise, og kommer tilbake til Norge enten fra vinterferie eller fra møter eller kongresser i det vi kaller for smitteområder, sier han.

Også rundt 80 pasienter som har vært innlagt på øyeavdelingen, blant dem både barn og eldre, må være i karantene. Avdelingen har denne uka avlyst all behandling av pasienter, bortsett fra øyeblikkelig hjelp og noe annen aktivitet, for å minske smittefaren.

Hele Norges coronakart