Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vet ikke om soldatene skal hjem

George Bush vil ikke svare på bønnen om å sende flere menn til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president George W. Bush var i dag på besøk i Indonesia. Han ble møtt av en mengde rasende demonstranter, men møtte dem ved å si at han setter pris på demokratiske land og ytringsfrihet.

Vurderer mange strategier

Under pressekonferansen med Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono fikk Bush en rekke spørsmål om krigen i Irak. Presidentkandidat i 2008, John McCain, har lagt fram et forslag i Kongressen om å sende flere soldater til Irak for å stabilisere landet. McCain mener USA må sende 20.000 flere soldater for å hjelpe de 140.000 som nå kjemper mot den økende sekteriske volden mellom irakerne.

- Jeg har ikke tatt noen beslutninger om å sende flere soldater ut, eller om å kalle soldater hjem. Det vil jeg ikke gjøre før jeg har fått råd fra en rekke kilder, sier Bush til AP.

General Peter Pace leder en komité som vurderer ulike alternative strategier for krigføringen i Irak. Bush sier han vil avvente rådene fra den militære ekspertisen.

Avisa Washington Post har sett den hemmelige rapporten fra Pentagon som skisserer tre alternative planer for Irak.

Det første forslaget «Go Big», går ut på å sende flere soldater. Det andre «Go Long», innebærer å kutte antall soldater samtidig som engasjementet forlenges. Mens det tredje «Go Home» betyr total tilbaketrekking.

Ekspertene anbefaler «Go Long», en strategi som innebærer at det i korte perioder settes inn flere soldater, samtidig som USA på lang sikt fortsetter å trene og lære opp irakiske styrker.

PROTESTERTE: Indonesiske studenter markerte sin avsky mot president George Bush og hans politikk da han ankom Jakarta i formiddag. Foto: Scanpix
PROTESTERTE: Indonesiske studenter markerte sin avsky mot president George Bush og hans politikk da han ankom Jakarta i formiddag. Foto: Scanpix Vis mer

Roste Indonesia

Indonesias president er en nær alliert av Bush i krigen mot terror. Yudhoyono ba andre nasjoner om å gjøre mer for å finne en løsning på konflikten i Irak.

- Verdenssamfunnet er også ansvarlig for å finne en løsning på problemene i Irak, ikke bare USA, sa Yudhoyono.

Men USAs president er ikke like populær blant befolkningen i det muslimske landet. Massive sikkerhetsstyrker voktet hovedstaden Jakarta mens Bush var i landet. Mediene fryktet selvmordsbomber og angrep på USAs president i løpet av de sju timene han var i landet.

- Det taler til Indonesias fordel at det er et samfunn der folk kan protestere og si hva de mener, sier Bush. Han roste presidenten i Indonesia for sitt lederskap og holdt landet fram som et eksempel på at demokrati og modernisering kan være et alternativ til ektremisme.

Bush la også til at det ikke er første gang han møter demonstranter.

- Det er det som skjer når du må ta tøffe beslutninger.

Bush og Yudhoyono diskuterte Irak og temaer som Midt-Østen, atomprogrammet til Iran og Nord-Korea, kampen mot fugleinfluensa og utdanningsspørsmål.

Hele Norges coronakart