-VANSKELIG Å PRISE:  En jagerpilot fra 331-skvadronen studerer fullskalamodellen av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter på Bodø lufthavn.  Fasiten på hvor dyrt flyet blir kommer ikke før i 2015, innrømmer amerikansk statssektretær. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX
-VANSKELIG Å PRISE: En jagerpilot fra 331-skvadronen studerer fullskalamodellen av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter på Bodø lufthavn. Fasiten på hvor dyrt flyet blir kommer ikke før i 2015, innrømmer amerikansk statssektretær. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIXVis mer

-Vet ikke totalkostnaden på JFS

USA vet ikke selv hvilke tall de skal tro på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens den norske regjeringen mener det er mulig å beregne kostnadene for JSF-flyet, vet ikke USA selv hvilke tall de skal tro på.


Den amerikanske statssekretæren med ansvar for anskaffelser, teknologi og logistikk, John Young, innrømmer i en artikkel at man ikke er i stand til å avgjøre hvilken pris man skal tro på for JSF-programmet fram mot 2015, skriver Klassekampen.


Det er i en artikkel i fagtidsskriftet «Inside the Air Force» at Young kommer med innrømmelsen. Spriket det står om er på 15 milliarder dollar, over 100 milliarder norske kroner.


Pentagon har nå beordret et mer omfattende testprogram for å finne ut hvilket tall som er riktig. Fasiten kommer ikke før i 2015.

Den norske regjeringen mener på sin side at det kun var mulig å etablere et fullstendig kostnadsbilde for JSF-flyet, men ikke svenske Jas Gripen. Regjeringen har anslått at 48 JSF-fly vil koste 18 milliarder kroner ut ifra opplysningene i de såkalte RBI-dokumentene (Request for Binding Information).


Redaktøren av militærtidsskriftet «Janes Defense Weekly» mener samtidig at Norges beslutning om å kjøpe JSF får Norge til å virke som en bananrepublikk.


- Hele verden ser på dere, alle trodde at Norge gikk metodisk til verks. Men så har dere landet på en pris som ikke eksisterer, og en kapabilitet som ingen kan bevise finnes, sier Robert Hewson til Aftenposten.


Han viser til at USA, i motsetning til Sverige, ikke har garantert for prisen, og at JSFs historie fram til i dag taler for at dagens pris ikke blir sluttprisen.


- Ingen utenom prosjektledelsen tror på flyet. Det er forsinket, og budsjettene er overskredet, sier han.


(NTB)

STORE SPRIK:  Prisanslagene varierer med over 100 milliarder kroner innrømmer John Young.  Foto: AP Photos/Susan Walsh
STORE SPRIK: Prisanslagene varierer med over 100 milliarder kroner innrømmer John Young. Foto: AP Photos/Susan Walsh Vis mer