- Vet lite om ecstasy

Ecstasy kan være farlig for hukommelsen på lang sikt, men ellers finnes det få beviser for langtidsvirkningene det advares mot, i følge en nederlandsk ecstasy-forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge den nederlandske farmakologen Robbert Jan Verkes eksisterer det bare antydningsvis beviser for at langvarig ecstasy-misbruk kan få alvorlige konsekvenser for hukommelsen, skriver Dagens Medisin i dag. Men det eksisterer ingen studier som kan fastslå at ecstasy-misbruk fører til psykotiske tilstander, panikkangst og depresjoner, eller om stoffet bare har fått «begeret til å flyte over».

- I dyreforsøk viser det seg at gjentatte doser av ecstasy ikke påvirker dyrenes evne til å utføre oppgaver som krever komplekse hjernefunksjoner, sa Verkes under fremleggelsen av sin nye rapport i London nylig.

Verkes mener det vil bli svært vanskelig å kunne bevise eventuelle langtidsvirkninger av ecstasy. For det første kan ikke vite sikkert om misbrukerne også misbruker andre stoffer, og om det er de stoffene eller miksen av flere stoffer som fører til skadene. Kontrollerte forsøk, der en gruppe får extacy og sammenlignes med en kontrollgruppe som ikke får det, ville vært uetiske å gjennomføre.

Men selv om en dermed kan stille spørsmålstegn ved resultatene viser flere studier av misbrukere at hukommelsen blir dårligere, selv om resten av hjernens funksjoner er intakt. Og jo større misbruk, jo dårligere hukommelse.