Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

Vet om seks overgrepssaker

Biskop Bernt Eidsvigs nekter å gi innsyn i den katolske kirkens hemmelige arkiv. Pressekonferanse nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Biskop Bernt Eidsvig fortalte på en pressekonferanse i dag at det har dukket opp to nye overgrepssaker som følge av avsløringen av eksbiskop Georg Müllers overgrep.

- Sakene jeg ikke kjente fra før ligger et par tiår tilbake i tid, sier Eidsvig.

Samtidig sier biskopen at han fra før kjente til fire overgrepssaker han har ført i sitt hemmelige arkiv. Alle dreier seg om seksuelle overgrep mot mindreårige.

- To av sakene er fra 1950-årene. Begge overgrepsmennene er døde. Ett tilfelle er fra 1980-tallet. Han er nå ikke i Norge. De fjerde saken er en samling observasjoner og rykter der ingen vil stå fram. Vi vet ikke hvem offeret i denne saken er, sier Eidsvig.

I tillegg til de totalt seks sakene han omtaler, refererer Lindie Landmark i kirkens fagetiske råd til «bekymringsmeldinger som ikke har blitt til saker».

Eidsvig opplyser at han kommer til å gjøre statsadvokatembetet klar over at han har et overgrepsarkiv, men slår samtidig fast at politiet ikke vil få tilgang til opplysningene.

- Det er ikke tale om gi innsyn. Jeg utelukker i utgangspunktet at det hemmelige arkiv blir tilgjengelige for andre, sier biskopen.

Han vil heller ikke anmelde noen av sakene til politiet.

- Det tror jeg ikke, men det får du spørre det etiske råd om, sier Eidsvig.

- Det er ikke vi som skal politianmelde, vi har ikke anledning til å politianmelde ut fra våre forskrifter.

Biskopen understreket i dag igjen at kirken ikke varsler politiet om saker de har blitt kjent med i fortrolige samtaler med katolikker.

- Etter norsk lov er en prest ikke pliktig å rapportere noe av det han erfarer i skriftemål og sjelesørgersamtale, sier Eidsvig.

Dagbladet.no kommer med mer fra pressekonferansen.

Innrømmet
Georg Müller, den tidligere katolske biskopen i Trondheim, tilsto i fjor sommer seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt.

I kjølvannet av avsløringen har hittil hemmeligholdte overgrepsskandaler kommet for en dag. .

I dag har biskopen innrømmet at kirken har ført et hemmelig overgrepsarkiv.

Den katolske kirken er under et voldsomt press. Klokka 12 møter biskop Bernt Eidsvig pressen.

Også Sigurd Markussen, sogneprest i St. Halvard kirke i Oslo, som har vært overgrepsofferets kontaktperson; psykolog Huan Nguyen, psykolog i fagetisk råd og kontaktperson Lindie Landmark i fagetisk råd er tilstede.