Veteran advarer om høyredreining i Rødt

Tidligere AKP-leder Jorun Gulbrandsen (70) mener forslaget til nytt prinsipprogram i Rødt er «reformistisk» og trekker partiet mot høyre.

REFORMISTISK: Tidligere AKP-leder Jorun Gulbrandsen mener utkastet til nye prinsipper i Rødt minner om høyredreining. Reporter: Mats Rønning. Video: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Et parti som kaller seg Rødt, et revolusjonært parti, skal være klar på hvem arbeiderklassen er. For partiet skal bry seg om arbeiderklassen og gå i bresjen for å få vekk kapitalismens gru, krig, imperialisme og miljøødeleggelser, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

Hun var leder av Arbeidernes kommunistparti fra 1997 til 2006 og sentral da partiet og den gamle valgfronten RV la ned arbeidet og dannet Rødt i 2007. Under det rekordstore landsmøtet på Alnabru i helga er hun frivillig, ikke delegat.

Glad for nye medlemmer

I landsmøtesalen er det mange som ikke deler Gulbrandsens fortid i ML-bevegelsen. Flere er delegat for første gang, noe medlemsutviklingen gjenspeiler.

Antallet medlemmer har økt fra 1 700 i stiftelsesåret 2007 til flere enn 8 000.

- Kjenner du igjen partiet ditt?

- Ja , det gjør jeg selvfølgelig. For det første kjenner jeg igjen veldig mange mennesker som jeg har vært i samme parti med i tiår på tiår. For det andre så mener vi jo jevnt over det samme. Dette er et veldig fint sted å være.

Partileder Bjørnar Moxnes har siden han overtok i 2012 prøvd å pusse på partiprofilen og røkte bort fra programmet formuleringer som stammer fra gamle kommunistiske doktriner.

Det nye prinsipprogrammet som Rødt-landsmøtet skal vedta på søndag, vil innebære en høyredreining for partiet, mener Gulbrandsen.

- Ja, jeg synes det. Og jeg tenker at programmet gir inntrykk av at det er så lett å få til mange ting, sier hun og sikter til den sterke vektleggingen av arbeid på Stortinget og i kommunestyrer. For den 70-årige partiveteranen er det fortsatt grasrotaktivisme som gjelder.

- Der folk er og har vansker med ting de ikke liker – der skal vi være og hjelpe til, sier hun.

- Kommunist med fryd

På spørsmål om Bjørnar Moxnes har staket ut en rett kurs for partiet, svarer hun som følger:

RØDT: Til tross for at Bjørnar Moxnes mener at det meste av AKPs politikk er ute av dagens Rødt, er det noe de tar med seg. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Bjørnar Moxnes har vært veldig flink på Stortinget. Han er flink til å argumentere for konkrete saker, og det er bra at han sier folk er velkomne, men selv kaller jeg meg kommunist med den største fryd.

- For meg betyr kommunisme et klasseløst samfunn, «kommune-ismen» eller «få etter behov-ismen». Da kan du ikke ha kapitalisme, fortsetter hun.

- Så at ordet kommunisme ser ut til å overleve i partiprogrammet, det er du glad for?

-Det hadde vært bra, sier Gulbrandsen, som i mange år var gift med en av AKPs «sjefideologer», avdøde Tron Øgrim.

Støttes av Rød Ungdom

Også Rød Ungdom (RU) vil helst beholde ordet «kommunisme» i programmet. I det første utkastet var det heller ingen referanser til marxismen, men etter påtrykk fra blant annet RU er dette nå snart på plass igjen.

- Jeg forstår at kommunisme er et ord som mange har et anstrengt forhold til. Det forbindes jo ofte med samfunn som tar avstand fra. Men for Rød Ungdom er det viktig at det står der. Vi er uttalt marxister. Vi ønsker et kommunistisk samfunn og forstår det som et klasseløst samfunn. Det handler om å ta ordet tilbake. Det behøver ikke være assosiert med Stalin og Mao, sier leder i RU, Tobias Drevland Lund.

- Setter ordet i halsen

Rødt-profil og ordførerkandidat i Stavanger Mímir Kristjánsson mener derimot at referansen til kommunisme bør ut.

- Jeg har vokst opp i en familie der alle er kommunister, for meg er dette et kjent og kjært begrep. Men vi må innse at slik er det kanskje for flere av oss i Rødt, men ikke for de fleste andre.

- For mange folk setter ordet «kommunisme» seg i halsen. Det gjelder ikke bare for Kristin Clemet og Civita. Det gjelder også for mange som ellers er enige med Rødt og også kan slutte seg til innholdet i vår visjon, men henger seg opp i dette ordet. Spørsmålet er da hvor lenge vi skal fortsette å kalle oss det. Politikk handler om å flytte folk, og hvor lurt er det da med et begrepsapparat som nesten alle misforstår, sier Mímir Kristjánsson, ordfører-kandidat for Rødt i Stavanger.

- For fort

Det nye prinsipprogrammet fjerner flere omstridte formuleringer, som at deler av fagbevegelsen, Ap og SV styres av et «pampevelde». Men flere i partiet opplever at prosessen har gått for fort fram.

Torsdag kunne NRK fortelle at hver tredje delegat på Rødts landsmøte ville utsette de omfattende endringene i partiets prinsipprogram, men avstemningen gikk altså i partiledelsens favør.

Også Gulbrandsen mener diskusjonen har gått altfor raskt.

- Det har gått veldig, veldig fort. Jeg er aktiv i et lokallag og vi har bare hatt ett møte om alle sakene som nå er oppe. Det er frustrerende. Vi må få mer tid til å diskutere, så siste ord er ikke sagt, sier hun.

I tillegg til en generell skepsis til det hun opplever som en høyredreining i prinsipprogrammet, er hun kritisk til formuleringene som Rødt ser ut til å samle seg om når det gjelder kvinnefrigjøring og kvinnepolitikk.

- Sånn som forslaget er nå, legges det veldig stor vekt på at ting kommer av kjønnsroller i stedet for strukturer i samfunnet. Det er ikke godt nok beskrevet hvordan kvinneundertrykking er sammenvevd i et kapitalistisk system, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer