Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dørum slår tilbake mot Hagen

Veterankamp om flyktninger

Venstre-nestor Odd Einar Dørum mener regjeringen må være innstilt på å delta i Europas nye dugnad for flyktninger og migranter.

VIL BIDRA: Venstres Odd Einar Dørum mener Norge Kommune- og fylkestingsvalg 2015. Fra valgvaken til Venstre i Oslo. Tidligere justisminister og stortingsrepresentant Odd Einar Dørum på valgvaken.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIL BIDRA: Venstres Odd Einar Dørum mener Norge Kommune- og fylkestingsvalg 2015. Fra valgvaken til Venstre i Oslo. Tidligere justisminister og stortingsrepresentant Odd Einar Dørum på valgvaken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed barker Dørum sammen med Carl I. Hagen til et realt politisk old boys-oppgjør. De 74 år gamle partinestorene har stanget horn en rekke ganger gjennom årene. Nytt er det at de nå spiller på samme lag, som del av to partier som er ferske partnere i regjering.

I spørsmålet om eventuelle norske bidrag til den nye EU-dugnaden om flyktninger som har kommet til Europa over Middelhavet, svarer Dørum nemlig helt annerledes enn Hagen.

Vil stille opp

- Jeg legger til grunn at regjeringen følger opp alle sine internasjonale forpliktelser innen asyl- og flyktningpolitikken, sier den tidligere Venstre-lederen og partinestoren til Dagbladet.

UENIGE: Hagen og Dørum har stanget horn i politiske debatter en lang rekke ganger. Her fra Grorud i 2001 under en debatt om arbeidsinnvandring.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
UENIGE: Hagen og Dørum har stanget horn i politiske debatter en lang rekke ganger. Her fra Grorud i 2001 under en debatt om arbeidsinnvandring. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

På spørsmål om han mener Norge bør ta imot flere flyktninger, dersom det skulle komme en slik forespørsel fra EU, svarer han som følger:

- Jeg er trygg på at de tre partiene i regjeringen kommer til å finne ut av hva Norge skal stille opp med i en europeisk sammenheng, sier Dørum.

- Historisk har Norge som sjøfartsnasjon hatt den holdning at vi berger mennesker i havsnød. Det gjorde vi for eksempel med de vietnamesiske båtflyktningene i Sør-Kinahavet på 1970-tallet, fortsetter han.

Regjeringskrise

Det var i et intervju med Dagbladet mandag at mangeårig Frp-formann Carl I. Hagen tok til orde for et regelrett ultimatum fra partiet. Han mener Siv Jensen må ta Fremskrittspartiet ut av regjering dersom Norge tar imot nye flyktninger.

- Jeg forventer at partiets ledelse nå setter foten ned og sier at det er uaktuelt å ta imot flere økonomiske migranter til Norge, altså disse som godhetstyrannene kaller flyktninger, fastslo han.

Signalene fra statsminister Erna Solberg om at Norge vil være med på Europas fellesløsninger, har han ekstremt lite til overs for. Faktisk krever han at det ikke skal komme én eneste ny kvoteflyktning eller asylsøker til Norge som resultat av EUs nye dugnad.

- Naivistisk holdning

Dersom Høyre og Venstre i regjering skulle ønske å si ja til forespørsler fra EU om å bidra i den nye dugnaden, mener Hagen at Siv Jensen snarest bør kalle inn til ekstraordinært landsstyremøte. Han mener Frp i en slik situasjon bør gå ut av regjering

- Det er ikke mulig for Frp å fortsette i regjering hvis denne domineres av en naivistisk og snillistisk holdning til bølgen av økonomiske migranter som vil til Europa for å leve av våre velferdsordninger, sier han.

Frp-leder Siv Jensen ga Dagbladet en kort kommentar på tekstmelding tirsdag. Der slår hun fast at partiet er for en restriktiv innvandringspolitikk, før hun avslutter som følger:

- Forhandlinger i regjeringen skjer ikke via mediene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!