VIL KONTROLLERE: Veterinærforeningen ønsker at norske husdyrhold bør kontrolleres oftere. FOTO: KERSTIN MERTENS / SAMFOTO
VIL KONTROLLERE: Veterinærforeningen ønsker at norske husdyrhold bør kontrolleres oftere. FOTO: KERSTIN MERTENS / SAMFOTOVis mer

Veterinærer krever faste husdyrtilsyn to ganger i året

Vil redusere antall dyretragedier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veterinærforeningen vil redusere antall dyretragedier i Norge og mener norske husdyrbesetninger bør kontrolleres av veterinær to ganger i året.

- Det er en stor fordel med faglige folk som jevnlig kan besøke husdyrholdet og skape dialog med bonden, sier president Torill Moseng i Veterinærforeningen til Nationen.

EU har vedtatt en ny dyrevelferdslov som påbyr obligatoriske og jevnlige tilsyn med alle husdyrbesetninger i EU-land. Loven vil også omfatte Norge gjennom EØS-avtalen, men den trer ikke i kraft før om fem år. Det er også foreløpig uklart hvor regelmessige tilsynene skal være.

Moseng mener Norge bør innføre en lignende tilsynslov.

- Får vi det som vi vil, kommer norske veterinærer til å besøke alle husdyrhold i landet minimum to ganger i året, sier hun.

I fjor var det 35 tilfeller av alvorlig vanskjøtsel i norsk jordbruk, deriblant Jøa-saken hvor 92 kyr sultet i hjel. Bonden ble nylig dømt til 14 måneders fengsel - den strengeste vanskjøtselsdommen i Norge noensinne.

I løpet av årets første fire måneder er det allerede avdekket 26 tilfeller, mot fjorårets 13 på samme tid.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram