Veterinærforeningen forbannet på Brekk

Mener landbruksministeren går over grensa.

HISSIG: President Marie Modal i Veterinærforeningen er skuffet over landbruksministerens uttalelser som hun kaller «sleivete» og «unyansert». Foto: Veterinærforeningen.
HISSIG: President Marie Modal i Veterinærforeningen er skuffet over landbruksministerens uttalelser som hun kaller «sleivete» og «unyansert». Foto: Veterinærforeningen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| President Marie Modal i Veterinærforeningen er forbannet etter landbruksminister Lars Peder Brekks uttalelser til Dagbladet om cellegiftbehandling på kjæledyr. Brekk er skeptisk til cellegiftbehandling og sa at han trodde noen veterinærer fort tenker på penger foran dyret velferd.

- Som president for alle veterinærene i Norge får jeg en trang til å si at jeg ikke finner meg i at ministeren velger å mistenkeliggjøre vår yrkesgruppe, sier Modal, som selv praktiserer som smådyrveterinær.

- Brekk kobler vår yrkesutøvelse og etikk opp mot at vi overbehandler dyr for vår egen vinnings del. Dette er sleivete og udokumenterte uttalelser, mener hun.

- De som jobber på disse klinikkene Brekk viser til er akademikere med seks års utdannelse med en veldig beskjeden lønn. Om ministeren har dokumentasjon på at disse overbehandler dyr får han komme med den.

Modal er enig i at det kan koste mye penger, men forklarer at årsaken til dette er at det blir brukt kostbare medisiner og kostbart utstyr.

Dypt uenig
- Jeg er dypt uenig i at det er veterinærene som er pådriverne til de dyre behandlingsmetodene. Det er ofte ressurssterke, velinformerte og krevende dyreeiere som vil ha dyret sitt behandlet, sier hun.

Modal poengterer at Norge ikke er noe markedsleder på dette feltet.

- Som veterinærer er vi opptatt av etikken, og på våre fagdager som vi hadde i Stavanger var dyrevelferd et av hovedtemaene.

- Spørsmålet "Hvor går grensa?" er noe vi veterinærer er opptatt av, samt å gjøre nødvendige vurderinger rundt dette.

I dagens Dagbladet går førsteamanuensis Hege Kippenes Skogmo ut mot Brekk, og mener han uttaler seg uten å ha erfaring eller faglig grunnlag for det.

- Jeg tolker det dit hen at han ikke er oppdatert på dette området, og jeg synes det er leit at han velger å gå så bastant ut mot oss, sier presidenten i Veterinærforeningen.

Hun forteller at hunder ikke får samme reaksjoner på cellegiftbehandling som mennesker.

SKEPTISK: Mat- og landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) er skeptisk til kreftbehandling av dyr. Foto: Lars Lindquist
SKEPTISK: Mat- og landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) er skeptisk til kreftbehandling av dyr. Foto: Lars Lindquist Vis mer

«- Han tar feil»
- Det han sier om smerte er feil, og jeg opplever hans uttalelser som unyansert. De som jobber med dette er veldig opptatt av dyrenes livskvalitet.

- Han går over grensen, og det handler om samfunnsutvikling, og ikke om enkelte veterinærers personlige økonomi.

Veterinærforeningen med presidenten i spissen inviterer nå Brekk til en av dyreklinikkene, slik at han får se hvordan behandlingen foregår.

Roma (8) frisk av cellegift

Hunden til Marianne Maudal (40) fra Krogstadelva fikk lymfekreft i fjor, og matmor forstår ikke hvorfor mat-og landbruksminister Lars Peder Brekk er skeptisk til cellegiftbehandling av dyr.

— Hvis folk har forsikret hunden og kan få en hund som lever lenger, forstår jeg ikke hva som er galt med å gi den samme medisinske behandlingen som et menneske, sier Maudal.

Hun sier de som behandler hunder er opptatt av livskvalitet og ikke vil utføre behandling hvis det går ut over dyret.

— Jeg fikk beskjed om at lymfekreft hos hund var en av de krefttypene som lettest kan behandles. Jeg har forsikret henne og dermed var det en kjempefin mulighet til å beholde henne i noen år til.

Roma ble ikke ble dårlig av cellegiften, i følge matmor. Etter to måneder var hunden friskmeldt.

— Dyrlegen sa at hunder ikke blir på langt nær så dårlige som av cellegift som mennesker.

Maudal er mer skeptisk hvis det dreier seg om utsette hundens liv i kun en måned eller to.

FÅR LEVE: Marianne Maudal får noen år til med hunden Roma. Foto: Dina Marie Krokli Larsen
FÅR LEVE: Marianne Maudal får noen år til med hunden Roma. Foto: Dina Marie Krokli Larsen Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 921797049


Varnish cache server