Mystisk hundesykdom

Veterinærinstituttet håper på nye svar i ettermiddag

Jobber på spreng for å finne ut hva som gjør hundene alvorlig syke.

SYK: Bichon Friséen Sigurd er en av mange hunder som har blitt syke på Østlandet den siste tiden. Smittekilden er fortsatt ikke funnet. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

- Dette er en alvorlig sak, hvor Veterinærinstituttet bistår Mattilsynet, som har ansvaret for håndtering av alvorlig smittsomme dyresykdommer i Norge. Det er mange syke hunder og fortsatt usikkert hvorfor de er syke og hva som forårsaker sykdommen, sier Veterinærinstituttets avdelingsdirektør, Merete Hofshagen, for dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet.

I går obduserte Veterinærinstituttet ytterligere tre hunder. De hadde samsvarende funn med tarmbetennelser som tidligere obduserte hunder har vist.

Hofshagen ved Veterinærinstituttet sier til Dagbladet at de håper de vil kunne ha flere svar i ettermiddag.

- Per nå vet vi ingenting nytt, men vi forventer å kunne få mer informasjon på løpet av slutten av dagen i dag, sier hun.

Flere analyser

- Hva skjer i løpet av dagen som gjør at dere håper på å kunne få flere svar?

- Vi fortsetter analysene vi får inn, og skal også få inn flere prøver vi skal analysere. I tillegg skal vi i møte med Mattilsynet, sier hun.

Fortsatt er ekspertene usikre på hva som gjør hundene syke.

- Det er påvist bakterier på flere av hundene som er undersøkt, men det er behov for flere prøver og flere undersøkelser, ifølge Hofshagen.

«Bakteriologiske tester avlest søndag bekrefter funn av de to bakteriene Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens i to nye hunder, hvorav en er prøve fra obduksjon og en er avføringsprøve fra en levende hund,» skriver Veterinærinstituttet på nettsidene sine.

«Det er altså funnet samme dyrkingsresultat i prøver fra totalt fem hunder (fire obduserte og en avføringsprøve fra levende hund). Disse hundene er tre fra Oslo og to fra Akershus», skriver de videre.

VÆR FORSIKTIG: Veterinær Sasja Rygg sier man bør ta forholdsreglene nå som hunder dør av mystisk sykdom over hele Østlandet. Video; Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Undersøker bredt

- Hva vet dere om bakteriene som er påvist?

- Det kan jeg ikke uttale meg om på nåværende tidspunkt, men som nevnt, håper vi å kunne få flere svar etterhvert, sier Hofshagen.

- Kan utelukke at det kan være snakk om et virus som gjør hundene syke?

- Det kan vi ikke utelukke. Vi undersøker derfor bredt, og ønsker å ta så mange prøver som mulig, sier Hofshagen.

- Kan du si litt om hvordan dere jobber?

- Vi jobber på bred basis nå. De hundene som kommer inn blir obdusert, og de indre organene undersøkes. Vi tar dessuten masse prøver for å undersøke for bakterier og virus, og får hjelp av veterinærer for å få informasjon om hvor hundene har vært, hva de har gjort og hva de har spist, sier Hofshagen, som legger til at de har et tett samarbeid med både Mattilsynet og NMBU Veterinærhøyskolen i prosessen, og at det er Mattilsynet som gir råd om hvordan hundeeiere skal forholde seg.

- Ser ut som det går fort

Hun håper de kan komme med flere svar i ettermiddag, men sier det ikke er noe de kan garantere.

- Vi vet ennå ikke når vi kan komme ut med mer informasjon. Det er slett ikke sikkert at dette er noe som er gjort på en - to - tre, sier hun.

Ekspertene er også opptatt av å finne ut hvor lang inkubasjonstiden er hos hundene som blir syke.

- Vi henviser til veterinærer når det gjelder selve sykdomsforløpet, men det kan se ut som at dette er noe som går fort, sier Hofshagen.

Undersøker fôr

Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i seksjon dyrehelse i Mattilsynet, bekrefter overfor Dagbladet i går at fôr er en av de mange mulighetene de nå ser på som kan ha forårsaket den alvorlige hundesykdommen som sprer seg i landet.

- Men så langt har ingen spesielle fôrtyper skilt seg ut, og det er derfor heller ikke blitt gjort analyser på dette området ennå, sier han til Dagbladet.

«I tillegg til tidligere råd oppfordres hundeeiere med syke eller døde hunder til å ta vare på prøver av hva hunden har spist de siste 14 dagene om mulig», het det i en pressemelding fra Veterinærinstituttet søndag ettermiddag.

Tronerud sa til Dagbladet søndag at oppfordringen til de med syke eller døde hunder om å ta vare på hva hunden har spist, gis fordi de da kan ha mulighet til å ta prøver av det om det blir nødvendig.

På spørsmål om det er tenkelig at Mattilsynet begynner med analyser av fôrtyper den kommende uka, svarer pressevakt Lars Skjegstad:

- Hvis vi får informasjon eller kunnskap som tilsier at det er nødvendig, så ja. Som nevnt holder vi alle muligheter åpne, sier han.

MYSTISK HUNDESYKDOM:Jorun Jarp, beredskaps- og sikkerhetsdirektør ved Veterinærinstituttet, sier det er påvist bakterier de må se nærmere på. Reporter: Tharald Halvorsen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Mange steder i landet

Fram til søndag formiddag har Mattilsynet mottatt fire nye meldinger om enkeltstående tilfeller av hunder som har lignende symptomer på sykdom. En av hundene ble avlivet grunnet sykdommens akutte forløp og en døde før den kom til veterinærklinikk. Meldingene kommer fra Møre og Romsdal, Vestfold, Buskerud og Nordland.

Totalt har Mattilsynet mottatt informasjon om sykdomstilfeller med lignende symptomer fra Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane, Telemark.

Mattilsynet understreker at så vidt de har oversikt over, er det ikke er noen unormal forekomst av disse symptomene andre steder enn i Oslo-området. Prøvesvar på de obduserte dyrene vil ikke være klare før til uka.

BAKTERIER: Disse bakteriene, Clostridium perfringens og Providencia alcalifaciens, kan være årsaken til hundedødeligheten de siste dagene. Video: Bryndis Holm / Veterinærinstituttet Vis mer

Forundersøkelse

Mattilsynet skriver på nettsidene sine at de allerede har gjort en mindre, men bredere forundersøkelse og har innhentet detaljert informasjon fra et lite utvalg tilfeller.

Resultatene pekte ikke på tydelige fellestrekk, og undersøkelsen utvides nå for å innhente informasjon fra flere veterinærer.

Mattilsynet vil komme tilbake til resultatet av denne undersøkelsen så fort det foreligger.