Vetle den siste som får hjelp

Barn med misdannede hender får ikke lenger den hjelpen de trenger. Landets eneste ekspertavdeling i hånd- og mikrokirurgi er i oppløsning. Sju av åtte overleger ved Rikshospitalets senter for ortopedi har sagt opp. En intern strid raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske barn med medfødte misdannelser har ett sted å søke til, Rikshospitalets senter for ortopedi. Nå er klinikken i ferd med å bli ødelagt. Intern strid om hvor klinikken skal ligge og hvem den skal tilhøre, har ødelagt det medisinske miljøet. I morgen skal lille Vetle Andreas operere hånda si. Han er en av de siste som får hjelp.

Legeflukt

- Det er veldig viktig å få ordnet hånda hans før han blir for stor, sier mor Elin Finstad.

Vetle kan komme til å trenge en operasjon til. Da kan legene være borte. Om to måneder forsvinner sju av åtte spesialister.

- Det er fortvilt. Barn fra hele landet kommer til oss for å få hjelp. Nå har de lokale sykehusene ingen steder å sende disse barna, sier seksjonsoverlege ved Hånd- og mikrokirurgi, Magne Røkkum, en av de sju som har sagt opp.

Redd represalier

Dagbladet møtte en gruppe overleger fra ulike seksjoner ved klinikken. De øn sker å være anonyme. Sist noen snakket høyt om problemene ved sykehuset, ble de truet med oppsigelser.

- Jeg ønsker å si opp selv. Trykker du navnet mitt, er det andre som tar initiativ til min avgang, sier en av overlegene.

Legene er slitne og fortvilet: - Vi har forsøkt alt, men nå er det enestående miljøet vi har bygd opp i ferd med å bli ødelagt. Klinikken går i oppløsning, sier en av dem.

Bitter strid

Klinikken er kjent som Sophies Minde eller Kronprinsesse Märthas institutt. Den drives nå som et prøveprosjekt, kalt Oslo Ortopedisk Universitets klinikk. Dette er et samarbeid mellom Ullevål sykehus og Rikshospitalet. Prosjektet skulle avsluttes ved årsskiftet, men er forlenget inntil videre, mot samtlige legers vilje.

- Samarbeidet fungerer ikke, prosjektet må stanses, sier Røkkum, som viser til en uavhengig evalueringsrapport som konkluderer med at prosjektet bør opphøre.

Narrespill

- Miljøet ved klinikken er veldig dårlig. Vi var i utgangspunktet skeptiske til hele prosjektet, men sa ja da vi fikk løfte om at det bare skulle vare i to år. Nå føler vi oss lurt, og har ikke annet valg enn å si opp, sier Røkkum.

Overlegene har skrevet flere brev til klinikkledelsen, politikere og Rikshospitalets ledelse. De vil avslutte prosjektet og flytte til Rikshospitalet. Der står tomme operasjonssaler, ledige senger og moderne utstyr og venter. Der kan de fortsette arbeidet sammen, skjermet fra resten av sykehusdriften.

- Vi blir ikke respektert. Anerkjente overleger ved klinikken ikke tør å si sin mening offentlig, i frykt for hva ledelsen kan finne på, sier en av dem.

<B>SKAL OPERERES: Vetle Andreas Finstad (2) er født med en misdannet arm og skal opereres i morgen. Mamma Elin Finstad håper og stoler på at legene ved klinikken skal ordne hånda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer