Veto mot matsminke?

Norge bør vurdere og bruke sin vetorett overfor EU for å hindre at EU-reglene for tilsettingsstoffer i mat blir gjort gjeldende her i landet, mener nestlederen i senterpartiet, Åse Grønlien Østmoe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet kommer etter at EU-kommisjonen underkjente Sveriges strenge regler for tilsettingsstoffene cyclamat og azovfargestoffer som brukes i søtsaker og brus.

I Norge er det også forbud mot disse tilsettingstoffene. Regjeringen har tidligere gitt signaler om at det ikke vil være aktuelt å godkjenne EU-regelverket på dette området, de såkalte matsminkedirektivene.

EU vil ikke drøfte spørsmålet med Norge før saken er endelig avklart med Sverige, som kan anke saken inn for EU-domstolen. EØS-tilknyttede Norge kan velge å bruke vetorett mot EU-direktiver.

Forbudt i USA
Det kunstige søtningsmiddelet cyclamat ble forbudt i USA i 1970 fordi stoffet kan gi rotter kreft. Høyt inntak kan også føre til skader på testikler og føre til nedsatt forplantningsevne hos menn. EU-kommisjonen mener det ikke er bevist at det daglige inntaket av cyclamat kan bli så stort at det fører til helseskader.
Azovfargestoffer benyttes blant annet i søtsaker, leskedrikker og isprodukter. Stort forbruk av disse fargestoffene kan gi allergi. EU-kommisjonen avviser at fargestoffene innebærer helserisiko fordi alle matvarer med disse stoffene er merket slik at folk kan se hva de kjøper og spiser.

Grønlien Østmoe mener vi ikke bør utsettes for den faren det er å innta mat med slike tilsettingsstoffer. I tillegg til de helseskadene som man vet disse stoffene kan gi, kan de også framkalle skader man ikke har oversikt over, mener nestlederen i Sp. Hun får støtte av SV-leder Kristin Halvorsen, som viser til regjeringens varsel om at den vil stå hardt på for å kunne opprettholde Norges unntaksregler når det gjelder tilsettingsstoffer i mat.

Avventende
- Og jeg forventer at regjeringen står hardt på disse unntakene. Dersom de ikke skulle vinne fram, vil det aktualisere bruk av vetoretten, sier hun til NRK.

Helseminister Dagfinn Høybråten sier at regjeringen er avventende til den siste utviklingen i saken.

- Sverige kan bringe EU-kommisjonens vedtak videre, og vi bør også vente på at Danmark får avklart sin sak, fordi det kan få betydning for Norge, sier Høybråten. Han understreker også at Norges stilling ikke er helt sammenlignbar med Sveriges og Danmarks.