Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Veto-ris bak speilet

Redaksjonskomiteen i Ap enig om EU-kompromiss.

KOMPROMISS:  Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud har som leder av redaksjonskomiteen på Ap's landsmøte lykkes i å få til et kompriss om EU's postdirektiv. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KOMPROMISS: Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud har som leder av redaksjonskomiteen på Ap's landsmøte lykkes i å få til et kompriss om EU's postdirektiv. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-landsmøtet vedtar ikke veto mot EUs postdirektiv i dag, men kommer til å slå fast at dersom kravene om posttjenestene ikke innfris, vil Norge bruke reservasjonsretten. Det betyr i realiteten en trussel om veto.

Kompromiss i går kveld Sent i går kveld, under landsmøtefesten, ble redaksjonskomiteen som prøver å finne samlende løsninger på Ap's landsmøte, enige om et kompromiss.

Etter det Dagbladet erfarer, er det et kompromiss som LO-forbundet Postkom støtter. Trusselen om reservasjonsrett var trolig nødvendig for å få til enighetl.

Intens jobbing Postkom har i flere år slåss beinhardt mot direktivet som åpner for fri konkurranse om forsendelse av brev under 50 gram, og som vil bety ulike portopriser rundt i landet.

LO-sekretariatet har sagt nei til å innlemme direktivet i norsk rett, det samme har et stort flertall av Ap's fylkeslag. Det siste døgnet har Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og andre partitopper jobbet intens i kulissene for å unngå et vedtak om veto som kan sette EØS-avtalen i fare. De har - i seneste laget - bedt om å få muligheter til å forhandle med EU fpor å nå målene, samtidig som EØS-avtalen ikke utfordres.

Teste vetoretten Akkurat det argumentet synes ikke å ha virket. Mange delegater har gitt uttrykk for at man gjerne kan bruke dette direktivet til å teste veto-retten i EØS-avtalen.

Men sent i går kveld kom redaksjonskomiteen under ledelse av statsråd Rigmor Aasrud til enighet om et kompromiss som etter all sannsynlighet blir vedtatt av landsmøtet. Dersom ikke Norge kan opprettholde dagens tjenestetilbud, samt samme porto i hele landet, vil man bruker reservasjonsretten, det vil si si veto.

Fornøyde Dermed er Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre fornøyde. De har fått et lite handlingsrom, samtidig som målet er tydelig: Posttjenestene skal ikke svekkes.

Flere EU-land har fått utsatt implementeringen. Når det gjelder andre direktiver, har forhandlingene tatt år og dag. Dermed kan også Norge skyve saken foran seg, er tanken. Stoltenberg slipper et landsmøtevedtak om veto som ville betydd et norsk veto siden både SV og Sp er mot direktivet.

Veto kan brukes Men dersom de nærmest absolutte kravene ikke bilr innfridd, skal reservasjonsretten innfris.

Dermed får vi trolig én portotakts landet rundt i overskuelig framtid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media