Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vetomaktene i FNs sikkerhetsråd enige om Syria-resolusjon

Resolusjonen ventes å bli vedtatt senere i kveld.

 ENIGE:  FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer ut fra møtet med sikkerhetsrådet. Vetomaktene i sikkerhetsrådet er enige om Syria-resolusjon. Møtet holdes på Palace Hotel i New York. Foto: EPA/JUSTIN LANE
ENIGE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer ut fra møtet med sikkerhetsrådet. Vetomaktene i sikkerhetsrådet er enige om Syria-resolusjon. Møtet holdes på Palace Hotel i New York. Foto: EPA/JUSTIN LANE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd er enige om ordlyden i en resolusjon om Syria.

Resolusjonen ventes å bli vedtatt seinere i kveld og støtter opp om det såkalte veikartet for fred. Det opplyser FN-diplomater til Reuters og AFP.

Kildene sier USAs FN-ambassadør Samantha Power nå ringer rundt til de øvrige medlemmene av Sikkerhetsrådet for å brife dem om teksten partene er blitt enige om.

Det syriske folket skal bestemme I teksten heter det at «det syriske folket skal bestemme Syrias framtid». Resolusjonen legger også opp til at samtaler om en «politisk overgang» skal komme i gang så tidlig som i januar. FN skal legge til rette for dette, og representanter for regjeringen og opposisjonsgrupper skal delta.

Resolusjonen krever også en umiddelbar stans i alle angrep mot sivile og sivile mål. FN skal legge fram forslag til hvordan en våpenhvile kan overvåkes innen en måned. Våpenhvilen som skisseres i planene, skal imidlertid ikke gjelde den ytterliggående islamistgruppa IS, samt al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten.

Rådet skal etter planen tre sammen klokka 22 norsk tid. Tidligere på dagen ble det meldt om at USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, som alle kan stanse resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd, hadde problemer med å bli enige.

Tvilte på enighet Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sa han tvilte på om det ville bli noen enighet, men noen timer seinere hadde stemningen snudd. Vestlige land håper at Sikkerhetsrådet raskt vil slutte seg til det såkalte veikartet for fred, som en rekke land tidligere har kommet fram til enighet om etter to møterunder i Wien.

Utenriksministrene fra en rekke land, blant dem USA, Russland, Saudi-Arabia og Iran, møtes også i New York fredag i et forsøk på å skape framdrift i fredsprosessen i Syria. Ifølge diplomater med kjennskap til det som skjer bak kulissene, har Russland ingen innvendinger mot at Assads dager vil være talte når overgangsperioden det legges opp til i timeplanen er over, selv om Kreml offisielt ikke vil si dette.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media