Vetomaktene tar Iran til Sikkerhetsrådet

- Vil bety diplomatiets død, svarer Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De fem vetomaktene - Kina, Russland, Storbritannia, USA og Frankrike - kom i dag til enighet om å behandle Irans atomprogram i FNs Sikkerhetsråd, melder AP.


Avtalen kom overraskende, ettersom Kina og Russland er viktige allierte av Iran, og det var ventet at de ville motsette seg å behandle saken i Sikkerhetsrådet.

Behandlingen vil begynne i mars.

Vetomaktene har nå bedt det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om å overføre saken til FN. Sikkerhetsrådet vil kunne vedta en boikott av Iran, dersom statene som er medlemmer kommer til enighet.

- Diplomatiets død

Den iranske responsen på beslutningen har vært krass.

- Å ta Irans sak inn for Sikkerhetsrådet vil være ukonstruktivt, og bety diplomatiets død, uttalte Ali Larjani til Irans statlige tv-stasjon.

Talsmenn for det iranske regimet hevder at det ikke finnes lovlig hjemmel for å behandle saken slik vetomaktene nå har blitt enige om.

KAN BLI BOIKOTT:
Den britiske statsministeren Tony Blair, utenriksminister Jack Straw, USAs utenriksminister Condoleezza Rice og deres franske, russiske og kinesiske kolleger ble tirsdag enige om å behandle Iran-saken i FNs sikkerhetsråd. Foto: Carl de Souza/AFP
KAN BLI BOIKOTT: Den britiske statsministeren Tony Blair, utenriksminister Jack Straw, USAs utenriksminister Condoleezza Rice og deres franske, russiske og kinesiske kolleger ble tirsdag enige om å behandle Iran-saken i FNs sikkerhetsråd. Foto: Carl de Souza/AFP Vis mer

Sikkerhetsrådet vil vente med å behandle Iran-saken til etter at IAEA har foretatt en vurdering av Irans atomprogram. IAEA møtes torsdag denne uken.

- Samlet front

En anonym kilde i den franske regjeringen sier til AP at Russland og Kina opprinnelig var skeptiske til å behandle saken i Sikkerhetsrådet.

- Men de ble overtalt om verdien av at vetomaktene i Sikkerhetsrådet fremstår med samlet front, uttalte kilden.

Det er fremdeles helt usikkert om Kina og Russland vil støtte eventuelle straffetiltak når saken behandles i mars.

Russland har tidligere foreslått at Irans anrikelse av uran kan foregå på russisk jord, og dermed overvåkes så det sikres at det brukes til fredelige formål.

Internasjonal uro

Europa, USA og Israel har reagert kraftig etter at Iran fjernet seglene som IAEA hadde plassert på det største produksjonsanlegget for anrikelse av uran i Nataz 10. januar. Anlegget er nå tatt i bruk etter et to år langt opphold i produksjonen.

De anklager Iran for å forsøke å skaffe seg atomvåpen.

Iran har på sin side hevdet produksjonen er til fredelige formål, og at ingen har rett til å nekte dem å utvikle anlegg for produksjon av elektrisitet.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har gjentatte ganger verbalt angrepet opprettelsen av staten Israel, og bedt Europa «ta tilbake jødene» og opprette en jødisk stat på europeisk jord.

Forholdet mellom Iran og Israel er svært dårlig, og begge statene har kommet med indirekte trusler mot hverandre.

SKAPER STRID: Anrikelsesanlegget for uran i Isfahan er del av det omstridte iranske atomprogrammet.
UTTALER SEG SKARPT: Irans president Mahmoud Ahmadinejad.