Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vetoretten er et tvilsomt instrument»

Gro Harlem Brundtland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro Harlem Brundtland

Født: 20.4.1939.

Bor: Oslo. Aktuell med: Medlem av FN-utvalget som i dag legger fram en rapport som retter sviende kritikk mot sentrale deler av FN-systemet. Var Norges første kvinnelige statsminister, og preget norsk politikk fra midten av 1970-åra fram til hun kunngjorde sin avgang som statsminister i oktober 1996. Hun tiltrådte som statsminister 4. februar 1981 som den yngste statsminister i Norges historie, 42 år gammel. I 1983 fikk hun i oppdrag av FN å lede en kommisjon for miljø og utvikling. Rapporten kommisjonen la fram fikk tittelen «Vår felles framtid», og Gro Harlem Brundtland fikk tilnavnet «verdens miljøminister». I 1998 ble hun valgt til generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hva er problemet med FN?

-  Amerikanerne peker på FN-bygget, og sier: «Der er problemet.» Men et av problemene er at generalsekretæren ikke har nok makt til å ansette de folkene han trenger. Det burde medlemslandene slutte opp om å gi ham. I en bedrift hvor en ansatt ikke gjør jobben sin, vil han få sparken, og du vil ikke finne samme mann i samme jobb 20 år etter. I FN kan du risikere å finne samme ansatt i samme jobb 20 år etter. Vi foreslår en full gjennomgang av alle ansatte i FN med mulighet til førtidspensjonering.

Den republikanske senatoren Norm Coleman, som leder USAs gransking av «Olje for mat»-programmet i Irak, kom i en artikkel i Wall Street Journal i går med et klart krav om at Kofi Annan må gå av, fordi Coleman mener verden aldri vil få kjennskap til omfanget av korrupsjonen så lenge Annan sitter i ledelsen?

-  Det er nesten å forenkle problemene til det banale. Amerikanerne trekker for enkle og raske konklusjoner. Jeg vil ikke kommentere trykket mot Kofi Annan. Men jeg synes det er utidig at amerikanerne krever å få utlevert dokumenter om «Olje for mat»-programmet fra FNs egen granskingskommisjon, mens granskingen pågår.

Hvor gikk det galt?

-  Det er de enkelte medlemslandene som i tilfelle ikke har vært flinke nok til å følge opp. Det er institusjonene oppnevnt av Sikkerhetsrådet som i så fall har sviktet, de har ikke greid jobben de ble bedt om å gjøre.

Menneskerettighetskommisjonen lider av underskudd på troverdighet, heter det i rapporten?

-  Fordi menneskerettighetene står så sentralt i FNs formål er det viktig at kommisjonen står fram i et godt lys. Striden om hvem som skal være med i kommisjonen, er bortkastet. Egentlig er menneskerettigheter et så sentralt tema at alle medlemsland burde være med.

FNs generalforsamling har mistet sin vitalitet, og feiler ofte i å fokusere effektivt på de mest opplagte samfunnsproblemer?

-  Det er tendenser til at dagsordenpunkter som har stått der i 10- 20 år, tas opp igjen på nytt ved neste generalforsamling. Det blir stivbeint og byråkratisk. Man må ha litt mer beslutningskraft for hva som fortjener plass på dagsordenen. Vi foreslår at forsamlingen bestemmer seg for å være mer kresen med sin tid.

Hvordan vil forslagene nå bli behandlet?

-  Generalsekretæren har allerede sendt ut et brev til medlemslandene med forslag til endringer. Noen av disse endringene blir med i Kofi Annans millienniumstale i mars, hvor en del av dem er så omfattende at de må behandles på høyeste nivå, det vil si toppmøtet til neste høst. Andre forslag kan generalsekretæren iverksette på egen hånd, og mange kan gjennomføres via organisasjonene og landene under FN.

Hvor stor del av de forslagene utvalget kommer med, vil bli vedtatt?

-  Storparten vil bli vedtatt. Det er egentlig ingen grunn til at ikke alle forslagene kan bli gjennomført. Noen av forslagene må vedtas av medlemslandene. Andre blir enten iverksatt av generalsekretæren direkte, eller så blir de gjennomført via FN-organisasjonene.

Hva er feil med Sikkerhetsrådet - og har forslagene sammenheng med opptakten til krigen i Irak?

-  Irak har nok ligget i bakhodet hos utvalget. Utvalget tar til orde for kraftig reform når det gjelder Sikkerhetsrådets sammensetning. Vi har sett på flere måter å innskrenke vetoretten. Vetoretten er et tvilsomt instrument som det er vanskelig å bli kvitt. Rådet foreslår derfor å minske betydningen av vetoretten. Et av forslagene er to valgrunder, hvorav den første er et slags prøvevalg i full offentlighet, uten mulighet for vetorett. Det kan minske lysten til å bruke vetoretten i siste valgrunde.

TRAVEL KVINNE: Gro Harlem Brundtland hviler ikke på sine laurbær. Nå er hun aktiv i å omforme selveste FN.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media