Vetro Solar Sliter med å tjene penger. Foto: Anders Horntvedt / André Kehrer
Vetro Solar Sliter med å tjene penger. Foto: Anders Horntvedt / André KehrerVis mer

Vetro Solar har tapt 202 millioner kroner på solglass

- Vi traff markedet akkurat da det var på vei ned i en bølgedal, sier adm. dir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Vetro Solar siktet mot børsnotering. I stedet er det blitt katastrofale tap, inkassosaker, konvertering av gjeld og sparken til sjefen.

Bølgedal - Vi traff markedet akkurat da det var på vei ned i en bølgedal, og selskapet har ikke klart å få det markedsfokuset som var nødvendig. Men siden da har markedet endret seg, sier Morten Hansen, adm. direktør i solglassfabrikken Vetro Solar, til Finansavisen.

Glass Selskapet mente å ha funnet en lønnsom nisje i solcellebransjen, nemlig glass som er skreddersydd for å bekle solcellemoduler: Ekstra tynt, herdet glass med best mulige egenskaper for å slippe lyset gjennom.

Fabrikken ligger i et industriområde som markedsføres som Solar Valley, omtrent 150 kilometer sørvest for Berlin i det tidligere DDR.

Utfordringer på rekke og rad Noen stikkord om forholdene i Vetro Solar: Samlede tap på 202 millioner kroner i Vetro Group i perioden 2007-14. Selskapet eier 75,1 prosent av Vetro Solar GmbH, og har forvaltning av eierskapet som eneste oppgave. Årsregnskap for 2013 godkjent og levert til Brønnøysund først i mars 2015. Seks inkassosaker liggende, riktignok ingen av dem over 4.000 kroner. «Vesentlig usikkerhet» om fortsatt drift i revisorberetningen. Kredittrating C hos Bisnode. Betalingserfaring får karakteren «Dårlig». Konvertering av 31 millioner kroner i gjeld til egenkapital. Transaksjonen fullføres i disse dager, ifølge Hansen. Styret ga tidligere Vetro Solar-sjef Christian Püttmann sparken fra nyttår.     - Mitt hovedbudskap nå er vi begynner å se lyset i tunnelen. Det har vært krevende, men etter hvert er produksjonskostnadene i solarindustrien blitt så lave at de klarer seg uten subsidier, sier Hansen til Finansavisen.

- Du mener det ser lyst ut for solenergi?

- Ja. Kinesisk import er rammet av straffetoll, så konkurransen fra dumpingpriser begynner å avta. Myndighetene har dermed signalisert at de ønsker å opprettholde en fornuftig solindustri, avslutter Hansen.