Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vettskremt elg ødela basseng

Elgen ramponerte et svømmebasseng etter å ha blitt jaget av en hund. Nå må hundeeieren erstatte skadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Agder lagmannsrett avsa dom i den omstridte saken i går. Retten har kommet til at det er overveiende sannsynlig at elgen ble skremt og jaget av ei bikkje som eieren ikke hadde kontroll på.

Hundeeieren må nå erstatte skadene på svømmebassenget på til sammen 43 000 kroner og betale saksomkostninger på 180 000 kroner. Lagmannsretten kom nemlig til den motsatte konklusjon av tingretten, som frifant hundeeieren.

Vettskremt

Det var høsten for tre år siden at elgjakta i Bamble tok en ellevill vending. Mens jeger og formann i viltnemnda, Torstein Dahl, finsiktet geværene forsvant elghunden «Nancy». Den erfarne og premierte hunden skal ha fått øye på en elg som var ute av sikte for jaktlaget.

Elgen flyktet hals over hode. En huseier i området satt i stua og hørte vill bjeffing, men ante ikke hva som skulle skje. Minutter etter kom elgen dundrende inn i hagen og hoppet opp i bassenget.Både duk og underduk ble ødelagt før elgen kom seg videre etter en kjapp dukkert. Huseieren tok hand om bikkja og stengte den inne i bilen. Han slapp den løs før han oppdaget at bassenget var ødelagt.

Men han har ikke vært i tvil om at det var «Nancy» som jaget elgen - fordi bikkja hadde radioantenner som spesielt kjennemerke.

Ikke tilfeldig

Agder lagmannsrett mener at det er overveiende sannsynlig at «Nancy» jaget elgen inn i hagen. «De har neppe truffet hverandre der tilfeldig», heter det lakonisk i dommen.

ELG PÅ VILLSPOR: Elg i svømmebassenget er et noe mer uvalig syn enn elg i solnedgang. Vandal-elgen i Bamble lagde skader på svømmebassenget for 43 000 kr. Illustrasjonsfoto: Arne V. Hoem
ELG PÅ VILLSPOR: Elg i svømmebassenget er et noe mer uvalig syn enn elg i solnedgang. Vandal-elgen i Bamble lagde skader på svømmebassenget for 43 000 kr. Illustrasjonsfoto: Arne V. Hoem Vis mer

Retten mener også at det er en årsakssammenheng mellom skadene elgen gjorde og jakten den var utsatt for av elghunden. Dermed er konklusjonen at hundeeieren må betale.

-  Jeg er overrasket over dommen. Den kommer til å få store følger for folk som har hund, sier Torstein Dahl i en kommentar til Dagbladet.I dag skal han drøfte dommen med ledelsen i Norges Jeger- og Fiskeforbund og Norsk Kennel Klub. Han regner med at dommen kan bli anket fordi den er av stor prinsipiell betydning.