Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VG-avsløring om Treholt-bløff: - Det er så fullstendig blottleggende

Geir Selvik Malthe-Sørenssens forsvarer mener lydklippet er lekket for å svekke privatetterforskerens troverdighet i framtidige straffesaker.

 - BLOTTLEGGENDE:  VG har i dag publisert flere oppsiktsvekkende lydklipp som virker å bevise at privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen (bildet) har rundlurt spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell. Malthe-Sørenssens advokat Jonny Sveen, mener lydklippene VG har fått tilgang til er en svertekampanje mot Malthe-Sørenssen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
- BLOTTLEGGENDE: VG har i dag publisert flere oppsiktsvekkende lydklipp som virker å bevise at privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen (bildet) har rundlurt spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell. Malthe-Sørenssens advokat Jonny Sveen, mener lydklippene VG har fått tilgang til er en svertekampanje mot Malthe-Sørenssen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag bringer VG flere oppsiktsvekkende lydklipp som virker å bevise at privatetterforsker, og eks-avismann Geir Selvik Malthe-Sørenssen har rundlurt spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell.

I VGs artikkel heter det at Malthe-Sørenssen, som tidligere har beskyldt politiet for å jukse med bevis i Treholt-saken, selv nå er avslørt i juks.

Malthe-Sørenssens advokat Jonny Sveen mener lydklippene VG har fått tilgang til er et forsøk på å svekke troverdigheten til hans klient.

Siktet for korrupsjon Malthe-Sørenssen ble nemlig pågrepet og siktet for korrupsjon i fjor, og i omtrent ei uke satt han i varetekt. I løpet av dette oppholdet skal han ha gitt informasjon til politiet om kriminelle han kjenner - deriblant en person Malthe-Sørenssen mener har gitt VG klippene, ifølge hans advokat.
 
- I forbindelse med denne pågripelsen og etterforskningen velger Malthe-Sørenssen å forklare om flere forhold til politiet som relaterer seg til veldig alvorlige straffesaker og veldig alvorlige straffbare forhold. Forklaringene er svært ubehagelige for andre personer, og det gjør at Malthe-Sørenssen etter hvert oppfatter at det er en betydelig sikkerhetstrussel mot ham, sier advokaten.

- Forsøk på å svekke troverdigheten Ifølge Sveen har Malthe-Sørenssen trukket seg unna offentligheten og nærmest gått under jorda etter at han ga opplysninger til politiet.

- Han frykter konsekvensene det kan få for ham. Nå håper han såklart at politiet får avsluttet de pågående etterforskningene, sier Sveen.

- Du mener dette er et resultat av en svertekampanje?

- Det er et forsøk på å svekke hans troverdighet som vitne, sier Sveen.  

Har kjent til opptakene i et halvår Klippene er ifølge Sveen et resultat av det politiet kaller «kommunikasjonskontroll», altså telefonavlytting, gjort av politiet i Asker og Bærum. Sveen har vært klar over at klippene eksisterer i over et halvår.

- Visste dere at Malthe-Sørenssen ble avlyttet?

- Malthe-Sørenssen visste at han var berørt av politiets kommunikasjonskontroll allerede i fjor høst, men du må spørre politiet hvem kontrollen var rettet mot, sier forsvareren.

Liker ikke publiseringen Advokaten synes det er alvorlig at lydopptakene publiseres av VG.

- Vi misliker dette sterkt, for en kommunikasjonskontroll er det mest avslørende som finnes av etterforskningsmidler, og når vi da opplever at de som har blitt betrodd dette klippet, ikke har behandlet det på den måten det skal, er det noe som må ettergås. Det vet jeg at politiet allerede er i gang med, sier Sveen.

- Hvordan tar Malthe-Sørenssen dette?

- Han synes det er helt forferdelig at kommunikasjonskontrollen har kommet ut. Det er så fullstendig blottleggende, og du kan jo tenke deg hvordan det føles hvis dine egne private samtaler plutselig blir offentliggjort.

Hevder klippet er manipulert - Til VG i dag sier dere at klippet er manipulert, står dere for det?

- Biten som står i VG i dag viser en veldig kort kommunikasjonsperiode, og det betyr at man mangler bakteppet for veldig mye av det man hører. Det gjør også at ting framstår på en helt annen måte enn hva realiteten var. Det er også deler av kommunikasjonen han sier han ikke kjenner igjen, og det gjør at han sier at dette er manipulert, sier Sveen.

- Ingen synspunkter På spørsmål om hva han tenker om advokat Sveens karakterisering av lydklippene som en del av en svertekampanje mot Malthe-Sørenssen, skriver VGs ansvarlige redaktør Torry Pedersen i en SMS til Dagbladet:

- VG har vært opptatt av å avdekke at en fiktiv anonym kilde har blitt iscenesatt av forfatteren av boken «Forfalskningen» for å gi opplysninger til Arne Treholt og ans advokat Harald Stabell. En bok som fikk betydelig oppmerksomhet, og førte til en grundig gjennomgang av Treholt-saken fra Gjenopptakelseskommisjonen. Jeg har ingen synspunkter på advokat Sveens beskrivelse av det faktum.