Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VG: Breivik har sagt at han angrer

I et brev til Skien fengsel hevdet Anders Behring Breivik at han angrer på terrorangrepene 22. juli 2011, og at han ønsker hjelp til å forlate et kriminelt liv.

UTRYKKER ANGER: Terrordømte Anders Behring Breivik hevder at han angrer på terrorangrepene 22. juli. Her er han avbildet i lagmannsretten under behandlingen av ankesaken om hans soningsforhold i Telemark fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTRYKKER ANGER: Terrordømte Anders Behring Breivik hevder at han angrer på terrorangrepene 22. juli. Her er han avbildet i lagmannsretten under behandlingen av ankesaken om hans soningsforhold i Telemark fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet skrev han at han ønsket å gå videre med livet sitt. I tillegg hevdet han at han ville etterkomme det han kaller fengselets krav og ønske om å forlate den fascistiske, nasjonalsosialistiske og etnonasjonalistiske ideologi og bevegelse. Han satte ingen betingelser, skriver VG.

Brevet ble sendt til ledelsen i Skien fengsel i fjor vår etter at Breivik hadde tapt sitt søksmål mot staten, der han hevdet at hans menneskerettigheter var krenket.

«Jeg angrer for at jeg gjennomførte aksjonen 22. juli 2011, og hvis det hadde vært mulig, så hadde jeg sett det ugjort», skrev Breivik.

Psykiater Henning Værøy, som har lest psykiater Randi Rosenqvists to ferske risikovurderinger av Breivik, sier han ikke har noen tro på at Breiviks anger er reell.

- Det er ingen grunn til å feste lit til hans anger. Det synes åpenbart at Breivik forsøker å manipulere, noe han også henviser til at terrorister gjør for å vinne fram. Han mistrives i fengsel og vil helst ut, sier Værøy til VG.

Breivik soner en dom på 21 års forvaring etter bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept. Han har aldri hatt kontakt med andre innsatte.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling