VG: Budsjett­forhandlingene kan ryke torsdag

Kilder i Venstre og KrF opplyser til VG at de to partiene kan komme til å trekke seg fra budsjettforhandlingene allerede torsdag.

- Kan bryte: Venstre og KrF, her representert ved partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V), kan komme til å bryte budsjettforhandlingene med regjeringen, ifølge VG. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- Kan bryte: Venstre og KrF, her representert ved partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V), kan komme til å bryte budsjettforhandlingene med regjeringen, ifølge VG. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa skriver at da partene forlot hverandre tirsdag var det med klar beskjed fra Venstre om at de to regjeringspartiene må gi opp sitt ultimatum om den såkalte bilpakken.

Onsdag var det en slags pause i forhandlingene, og samarbeidspartiene ventet på et nytt tilbud fra regjeringen. Dette tredje tilbudet ventes å bli lagt fram for Venstre og KrF på et nytt forhandlingsmøte torsdag.

Hvis ikke regjeringspartiene låser opp bilpakken og forhandler om den, ønsker sterke krefter i Venstres stortingsgruppe at partiet skal bryte forhandlingene. Dersom Venstre bestemmer seg for å gjøre dette, vil KrF med all sannsynlighet gjøre det samme, får VG opplyst.

- Kan ikke godta ultimatum

Sentralstyremedlem Guri Melby i Venstre sier til Klassekampen at partiet ikke kan støtte et statsbudsjett for 2017 som gir opp Norges klimamål for 2020.

- Vi kan ikke godta regjeringens ultimatum, sier hun om bilpakken.

- Venstres inngang må være at vi ikke kan være villig til å gi opp 2020-målene i klimaforliket, tilføyer hun. Det norske målet er å kutte sju millioner tonn innen 2020. Hvis det ikke går, må Venstre nekte å støtte budsjettet, sier Melby, som er gruppeleder for partiet i Oslo bystyre.

Avgjørende dager

Regjeringen mener budsjettforslaget totalt sett vil gi kutt på 535.000 tonn CO2 innen 2020. Det er ikke godt nok for Venstre, som mener den omstridte bilpakken - med økte avgifter, men også lettelser for bilistene – snarere enn å kutte utslipp faktisk kan komme til å øke dem.

- Vi må bort fra å snakke om hundretusener og over til millioner tonn i CO2-kutt, sier Melby.

Budsjettforhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene går nå inn i de avgjørende dagene. Dersom Venstre og KrF velger å fortsette inn mot helgen, har de fire partiene gitt seg selv frist fram til søndag klokken 18 med å bli enige om en budsjettavtale.

(NTB)