VG-saken:

VG får tyn av Aftenposten og BT

VGs konsern-søsteraviser Aftenposten og Bergens Tidende bruker lederplass til å kreve at avisas gransking av seg selv konkluderer raskt, ærlig og nådeløst.

KONSEKVENSER: Dersom VGs interne gransking ikke endrer vesentlige fakta, bør saken få konsekvenser for avisas sjefredaktør Gard Steiro, mener Aftenposten på lederplass.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KONSEKVENSER: Dersom VGs interne gransking ikke endrer vesentlige fakta, bør saken få konsekvenser for avisas sjefredaktør Gard Steiro, mener Aftenposten på lederplass. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

«Når landets største avis beskyldes for dikte opp et sitat i en høyt profilert politisk sak, har ikke bare VG et problem», skrev BT på lederplass i helga.

Aftenpostens leder pekte lørdag på at VGs sjefredaktør Gard Steiro er den som til sist er ansvarlig for hva som kommer på trykk:

«Granskingen må være grundig og ærlig, og også omfatte de andre feilene i saken som først ble publisert. Den kan bringe fram fakta som ikke er kjent, men slik bildet er før rapporten foreligger, bør saken få konsekvenser også for sjefredaktør Steiro», het det i Aftenpostens leder.

BT og Aftenposten er i likhet med VG eid av Schibsted.

Rammer pressen bredt

Politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i BT sier til NRKs Politisk kvarter mandag morgen at pressens troverdighet kan stå på spill.

- Hvis folk begynner å tvile på medienes motiver for å formidle det som skjer, har hele pressen et problem. Begynner folk å tvile på VGs politiske journalistikk, er jeg ikke overbevist om at det blir isolert til VG, sier hun.

- Skal man opprettholde tilliten til journalistikken, er det viktig for alle oss som jobber med politisk journalistikk at VG kommer med denne redegjørelsen, rydder opp og at dette blir gjort skikkelig, utdyper Gudbrandsen.

Langt fra komplett

VGs interngransking tar for seg avisas dekning av dansevideoen med tidligere Ap-nestleder Trond Giske etter at kvinnen på videoen hevder seg feilsitert av journalist Lars Joakim Skarvøy.

«Dette er alvorlig nok. Langt alvorligere er avisas håndtering av saken i den måneden som har gått etter publiseringen av den første saken», mener Aftenposten på lederplass.

Avisa påpeker at VGs sjefredaktør var overbevist om at sitatet holdt vann da saken ble publisert, men at han kort tid etter NRKs korrigerende sak samme kveld, hadde en 17 minutter lang samtale med kvinnen på dansevideoen.

Likevel ble framstillingen beklaget først seks dager seinere, og beklagelsen var ifølge Aftenpostens lederskribent, «langt fra komplett».

- I ett med teppet

Gudbrandsen mener det er en åpenbar svakhet at offentligheten ennå ikke har hørt Skarvøys versjon av saken, men legger til at hun kan forstå at det er sånn på det nåværende tidspunkt.

- Det er noen brikker som mangler, sier BTs politisk redaktør til NRK.

Hun kjenner Steiro for godt til å uttale seg om eventuelle konsekvenser for ham, men også Gudbrandsen peker på at VGs beklagelser har endret seg:

- Alle kan se at her har VG endret seg fra å være ganske flate til å gå helt i ett med teppet. Det har skjedd noe underveis som åpenbart ikke er ideelt, sier Gudbrandsen.