VG har gjennomgått Frithjof Jacobsens kommentarer

- Det er ikke lett å se om kommentarene er preget av relasjonen, sier politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit.

FORHOLD: VG har gjennomgått Frithjof Jacobsens kommentarer etter at det ble kjent at han har en «nær relasjon» til Ap-topp Jette Christensen. Foto: NTB scanpix
FORHOLD: VG har gjennomgått Frithjof Jacobsens kommentarer etter at det ble kjent at han har en «nær relasjon» til Ap-topp Jette Christensen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble det kjent at Frithjof Jacobsen gir seg i VG med umiddelbar virkning, og onsdag ble det kjent hva som var årsaken.

- Jeg slutter i VG fordi jeg ønsker å etablere et forhold til Jette Christensen, og det er ikke forenelig med å være kommentator i VG, fortalte Jacobsen til Medier24.

Jette Christensen er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Hun sitter også i Ap's sentralstyre.

Avviste rykter

Frithjof Jacobsen fortalte sine sjefer om relasjonen til Christensen 1. januar, og 10 dager etter sa han opp jobben sin.

- Det var et klokt valg. Det var fornuftig for alle parter, sier politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, til Dagbladet.

Allerede i fjor vinter og vår verserte det rykter om Jacobsen og Christensen. Disse ryktene nådde også VGs redaktører.

- Både jeg og Gard Steiro forela disse ryktene for Jacobsen. Han avviste ryktene, sier Skartveit.

- Han kom til dere for å fortelle om denne relasjonen 1. januar. Da må man vel legge til grunn at det har pågått noe tid før det?

- Jeg kan ikke gå inn i noen tidsangivelse. Det tilhører hans privatliv.

Har gjennomgått kommentarer

Jacobsen har som kjent dekket norsk politikk tett, og dermed også Arbeiderpartiet tett, i flere år. Skartveit synes det er vanskelig å si om hans relasjon til Christensen har farget kommentarene han har hatt på trykk i VG.

- Om det har farget eller preget hans kommentarer, er det ingen andre enn han som kan vite, sier Skartveit.

- Har dere gjennomgått hans kommentarer nå i ettertid?

- Vi har gått gjennom kommentarer. Kommentarer handler om analyser og egne meninger, så det er ikke lett å se om de er preget av en slik relasjon.

- Har dette skadet VGs troverdighet?

- Andre må bedømme om de har tillit til oss. Jeg håper folk forstår at våre folk ikke skal ha skjulte bindinger. Når vi får vite om det, så agerer vi raskt.

Til Medier24 sier Frithjof Jacobsen selv at han har skrevet sine kommentarer og meninger i VG «helt fritt og ubundet».

- Rart å uttale seg om

Etter at Jacobsen fortalte om forholdet i Medier24, kommenterte også Jette Christensen saken overfor det samme nettstedet.

- Vi er i ferd med å bli kjærester. Jeg må innrømme at å uttale seg om dette på et så tidlig tidspunkt føles rart, men jeg skjønner at det er nødvendig, sier Christensen.

Hun sier at det var for noen dager siden de to «kom til erkjennelsen av at det kan være lurt å prøve».

«Brudd på leserkontrakt»

VGs ansvarlige redaktør, Gard Steiro, skriver i en kommentar på VGs nettside at han føler VG skylder sine lesere en forklaring på den brå avgangen. Han navngir ikke Christensen, men oppgir at Jacobsen slutter som følge av «en nær relasjon til en politiker».

«Jacobsen og ledelsen i VG er enige om at relasjonen ikke er forenelig med hans virke som kommentator», skriver Steiro.

Han omtaler også ryktene, som både han og Skartveit konfronterte Jacobsen med, men som Jacobsen altså avviste.

«Vi kan ikke gå inn i detaljer om relasjonens varighet, det tilhører den personalmessige behandlingen av denne saken. men vi kan si klart at det som har skjedd, er et brudd på vår kontrakt med leserne. Det er vi lei oss for», skriver Steiro.

Den ansvarlige redaktøren avslutter kommentaren med at det er et legitimt spørsmål om relasjonen har hatt innvirkning på hans kommentarer.

«Men det kan bare han selv svare på», avslutter Steiro.

- Leit at han slutter

Tor-Erling Thømt Ruud, leder i redaksjonsklubben i VG, sier at saken ikke er en klubb-sak.

- Men som ansatt og kollega synes vi alltid det er leit at flinke folk og gode kolleger slutter. Frithjof har stor respekt i VG og har vært en god kollega i de elleve åra han har vært her, sier Thømt Ruud.

Han vil ikke kommentere om klubben har vært involvert i håndteringen av saken.

- Ansvarlig redaktør Gard Steiro har skrevet at saken er et «brudd på vår kontrakt med leserne». Hvordan påvirker saken VGs troverdighet?

- Klubben har ikke noe behov for å kommentere dette mer enn det Gard og Frithjof har sagt i sine intervjuer og kommentarer, sier Thømt Ruud.

- Hva mener du om ledelsens håndtering av saken?

- Fra vårt ståsted ser det ryddig ut.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer