VG kjente dobbeltagent-virksomhet

Avisa Verdens Gang har kjent til en norsk byråkrats dobbelagent-spill med russerne i mer enn ett år. VG lot være å omtale saken, blant annet av frykt for tjenestemannens sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har visst om dette i ett og et halvt år. Jeg er helt sikker på at Politiets overvåkingstjeneste ikke var klar over at vi kjente til saken, sier redaktør Olav Versto til NTB.

VG-redaktørens ytring gjør det trolig mindre sannsynlig at frykt for at dobbeltagent-saken skulle bli offentlig kjent, lå bak at politi og regjering valgte å reagere med utvisninger torsdag, få dager før statsministerens planlagte besøk til Moskva.

Tilbakeholdne

Politisk redaktør Versto sier avisen har vært «helt usedvanlig tilbakeholdne» med å offentliggjøre opplysninger om spionasjesaken,

- Grunnen kan en tenke seg. Hvis vi gjorde det, kunne vedkommende vært i livsfare, sier han. Ifølge Versto var det regjeringens pressekonferanse om utvisningene torsdag ettermiddag, som lå bak beslutningen om at VG fredag trykte omfattende opplysninger om møtene mellom rådgiver Svein Lamark i Kommunaldepartementet og russiske diplomater. Overfor NTB svarer VG-redaktøren ikke på om avisa kjenner til andre norske tjeneste- eller embetsmenn som har vært involvert i saken.