LURT AV ANONYM KILDE: Uten statsministerens viten skal noen ha gitt VG dokumenter som normalt bare er tilgjengelige for statsrådene og enkelte høyt betrodde medarbeidere.  Foto: SCANPIX
LURT AV ANONYM KILDE: Uten statsministerens viten skal noen ha gitt VG dokumenter som normalt bare er tilgjengelige for statsrådene og enkelte høyt betrodde medarbeidere. Foto: SCANPIXVis mer

- VG-lekkasjen graverende for regjeringen

Stoltenberg tatt på senga. - Sannsynlig at noen i regjeringen står bak, tror professor Trond Nordby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): VG siterer i dag direkte fra et regjerningsnotat avisa har fått tilgang til.

I notatet framgår det at justisminister Knut Storberget i forkant av en regjeringskonferanse 29. januar i år hadde tatt et klart ja-standpunkt i hijab-saken - og at deler av notatet er identisk med den famøse pressemeldingen som plutselig dukket opp på justisdepartementets hjemmeside 4. februar.

Avisa refererer også til en skriftlig protokoll fra møtet 29. januar.

 Protokollen viser at Storberget får gjennomslag for å videreføre arbeidet med å endre uniformsreglementet, men den direkte henvisningen til selve hijab-spørsmålet, formuleringen «religiøst hodeplagg», blir tatt ut. Samtidig gjør motforestillingene fra andre statsråder at prosessen etter vedtaket blir bredere enn det Storberget først la opp til, ifølge VG.

- Ting vi aldri går ut med
Ikke engang Riksrevisjonen eller Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kan i sine granskninger kreve å få se slike dokumenter, og regjeringsnotater (også kjent som R-notater) eller protokoller kan ikke kreves framlagt i en rettssak.

Kun regjeringens medlemmer og enkelte av deres medarbeidere skal ha tilgang til notatene, som blir distribuert på papir til et fåtall personer og ikke sendt som epost eller faks.

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsmnisterens kontor bekrefter overfor Dagbladet.no at opplysninger i dagens VG tilfløt avisa mot statsministerens vilje.

- Ser Stoltenberg på dette som en lekkasje?

- Regjeringens notater og protokoller er interne politiske arbeidsdokumenter. Denne typen dokumenter er fortrolige og har såvidt vi vet ikke blitt gitt ut av tidligere sittende regjeringer, sier statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor til Dagbladet.no.

- Har statsministeren godkjent å gi noen slike dokumenter til VG?

- Åpenbart ikke. Dette er interne dokumenter, ting vi aldri går ut med, sier statssekretæren.

En sms fra Dagbladet.no med spørsmål om hvorvidt SMK nå prøver å finne ut hvordan innholdet i dokumentene kom på avveie, har så langt i dag ikke blitt besvart.

Justisdepartementet vil i dag ikke uttale seg om lekkasjen overhodet.

- Det har jeg ingen kommentarer til, verken til det ene eller det andre. Jeg henviser til Statsministerens kontor og pressemeldingen som ligger på deres hjemmesider, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen til Dagbladet.no.

Oppsiktsvekkende
 Offentligheten har altså normalt ingen form for innsyn i regjeringsnotater, og lekkasjen betegnes som oppsiktsvekkende.

- Det er svært interessant at VG har trykket utdrag fra et regjeringsnotat. Jeg kan ikke huske at noe slikt har skjedd tidligere, i hvert fall ikke i nyere tid, sier professor i statsvitenskap Trond Nordby til Dagbladet.no.

Han mener lekkasjen må ses på som «graverende» sett fra regjeringens ståsted.

- Det er en viss sannsynlighet for at noen i regjeringen har funnet det opportunt å gi en slik lekkasje til VG. Hvis det er tilfellet, viser det den store spenningen i regjeringen vi har sett tidligere og at slitasjen internt nå begynner å bli ganske stor, fortsetter Nordby, som understreker at han ikke kjenner til hvor mange personer som har hatt tilgang til det aktuelle notatet.

Professoren mener de nye opplysningene kan føre til at noe av ansvaret i saken Storberget har måttet ta fram til i dag nå kan havne hos andre enn bare justisministeren.

- I blasfemisaken bestemte partilederne seg for å kaste et kjøttbein til Senterpartiet, og tredde så det mye omtalte lovforslaget ned over Storberget. Mye tyder på at noe av det samme har skjedd nå. I hijab-saken har Storberget riktignok vært mer positiv til forslaget enn mange andre, men han har jo ikke stått alene om dette, sier Nordby.

Historien om at en embetsmann ved et ved et uhell la ut pressemeldingen som startet spetakkelet, har han liten tro på.

- Dagens utvikling i saken gjør en slik forklaring enda mindre sannsynlig, mener professoren.