VG med feil «Skrik»

VG slår til med Munchs Skrik over hele forsida i dag. Men bildet er ikke det som er stjålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feil bilde

Edvard Munch laget en rekke versjoner av Skrik. Og Dagbladets kunstkritiker Harald Flor ser med en gang at VG har brukt Nasjonalgalleriets bilde på sin oppslagsplass i dag.

Dette bildet er ikke det som er stjålet, det henger tvert om fortsatt trygt på plass, etter at det kom til rette tre måneder etter at det ble stjålet i 1994.

- Det stjålne bildet er det kunsthistorikere kaller mer syntetiserende, det har flere glidende overganger. Det er store forskjeller. Det var typisk for Munch å lage flere versjoner av et bilde, og her har VG valgt feil versjon, sier kunstkritiker Harald Flor til Dagbladet.no.

Og selv den som ikke har spesialkjennskap til kunsthistorien kan se at det er flere forskjeller på bildene. Detaljene er flere på Nasjonalgalleriets versjon, i motsetning til Munchmuseets som er malt med olje på lerret.

Så langt vil ingen i VG kommentere feilen, som de nå er gjort oppmerksomme på.

- Dette må jeg dobbeltsjekke, jeg vet ikke hva som har skjedd, sider desksjef Terje Helsingeng som lover å ta feilen opp med sjefredaktør Bernt Olufsen i dagens evalueringsmøte av førstesida.

Krangel

Munchmuseet og Nasjonalgalleriet har i en opphetet debatt lenge kranglet om hvem som er eieren av det ypperste bildet. Det er Munchmuseets bilde som tåler mest, det er oppspent på blindramme dette har blitt utlånt til de store Munch-utstillingene i utlandet. Nasjonalgalleriets versjon er svært mye skjørere.

Også bildebyrået Scanpix gikk på blemma i går, da de sendte ut bilder av det som skulle være det stjålne «Skrik.» Dette var også Nasjonalgalleriets versjon.

Begge «Skrik» ble trolig laget i 1893, selv om kunsthistorikere i dag strides om dateringen. Skrik er blitt betegnet som det dristigste ekspresjonistiske forsøk Munch innlot seg på.

FEIL VERSJON: VGs forside prydes av Nasjonalgalleriets «Skrik».
RIKTIG VERSJON:</B> Det stjålne «Skrik».