VG-granskingen:

VG publiserte «ekkel»-sitater: - Skammelig

Presseveteran Erling Borgen reagerer sterkt på at VG har publisert referater fra off the record-samtaler i sin evaluering av Giske-videoen.

BURDE BEKLAGET TIDLIGERE: Gard Steiro, redaktør i VG, mener en serie omstendigheter har gått galt før og etter publisering av Giske-saken. Og mener de burde beklaget tidligere. Reporter: Angelica Hagen og Johannes Fjeld. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rapporten om VGs håndtering av Giske-videoen fra Bar Vulkan slo ned som ei bombe i går.

I rapporten går avisa detaljert gjennom hva som skjedde før, under og etter publisering av den omstridte saken om dansevideoen, som nå er beklaget.

Saken ble publisert 21. februar, dagen etter at den nå permitterte journalisten Lars Joakim Skarvøy møtte Sofie (27), som danser med Ap-politiker Trond Giske i videoen.

- Uforståelig og skammelig

Sofie sier hun angrer på at hun møtte journalisten og at hun verken sa eller står inne for sitatet om at «det ble litt mye» denne kvelden på Bar Vulkan i Oslo.

Flere eksperter reagerer imidlertid nå på at VG i rapporten har publisert store mengder upublisert materiale og bakgrunnsinformasjon fra samtaler som var «off the record» med en da anonym kilde.

KRITISK: Dokumentarist og professor Erling Borgen. Foto: Dagbladet
KRITISK: Dokumentarist og professor Erling Borgen. Foto: Dagbladet Vis mer

- At et stort mediehus som VG publiserer dette, er uforståelig og skammelig. Det er et hellig journalistisk prinsipp at off the record-samtaler er nettopp det, sier professor ved Høgskolen i Innlandet, Erling Borgen, til Dagbladet.

Den tidligere NRK-korrespondenten og dokumentarfilmskaperen er ikke nådig i sin kritikk.

- Jeg ville aldri drømme om å offentliggjøre eller gjengi utdrag fra slike samtaler. Jeg kommer til å bruke denne saken som case-studie for mine studenter med beskjed om ikke å gjøre som VG gjør, sier han.

GISKE-VIDEO: Fredag kveld kunne TV 2 avsløre hvor lenge kvinnen i Giske-videoen og sjefredaktør i VG, Gard Steiro, snakket sammen kvelden VG publiserte den mye omtalte saken om dansevideoen. Video: TV 2, NRK og Dagbladet. Reporter: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Slettet detaljer

I den opprinnelige saken hadde VG med beskrivelser av at «Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser», og «kvinnen bøyer seg deretter unna Giske». Begge disse formuleringene er fjernet fra den opprinnelige artikkelen.

I rapporten er imidlertid Sofies angivelige fortelling til Skarvøy langt mer detaljert.

20. februar, dagen før publisering av saken, og rundt halvannen time før han møtte Sofie på McDonald's, sendte Skarvøy en e-post til sjefredaktør Gard Steiro, nyhetssjef Eva-Therese Loo Grøttum og kollega Marie Melgård.

«Ekkel»

«Hun forteller at hun var på Bar Vulkan med en venninne lørdag. Ved baren stod Trond Giske og danset. De kom i kontakt med hverandre, og danset og tullet. De synes det var vanvittig og hysterisk gøy at han stod der og slo seg løs – på et sted som er kjent for å være populært blant unge voksne.

Etter en stund går hun og venninnen vekk fra ham, og han følger etter dem til et bord. Der setter de seg ned og snakker videre, mens han «henger over ryggen» på kvinnen. For å bedømme hvordan han tar på henne, er det best at jeg ser videoen selv, sier hun. Men hun får til slutt nok av ham, og går fra ham. Hun sier oppførselen var upassende og at hun opplevde ham som 'ekkel'», skriver Skarvøy i e-posten.

- Denne rapporten gir en langt verre historie enn det som er på trykk. Vi som lesere kan ikke gi en vurdering om hva som er sant eller hva som er løgn, sier Borgen om avsnittet.

Innrømmer begrensninger

Dagbladet har spurt digitalredaktør Ola Stenberg om de har opplyst Sofie om hennes rettigheter som kilde og hvilke tanker de har gjort seg da de publiserte off the record-samtaler og bakgrunnsmateriale i rapporten.

Stenberg viser til VGs egen redegjørelse i rapporten. Der skriver VG at Sofie har fått lest gjennom rapporten og gitt sine kommentarer på forhånd. Samtidig skriver de at det ligger begrensninger for hva som kan gjengis i rapporten på grunn av kildevernet.

Fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk og den erfarne pressemannen, Trygve Aas Olsen, er kritisk.

- Hvis Sofie er innforstått med at denne bakgrunnsinformasjonen gis i rapporten og at hun har godkjent det, er det ikke problematisk. Hvis hun ikke har fått spørsmål om det, har VG et problem. Jeg antar og håper at de har opplyst Sofie om sine rettigheter, sier Aas Olsen til Dagbladet.

- Henges ut som løgner

Samtidig innrømmer han at det er en vanskelig sak for VG.

- Hvor åpne skal de være? Kritikken ville vært enda hardere hvis de ikke hadde vært åpne. Uansett hva VG gjør, blir det feil i noens øyne. Det må VG leve med, for det er akkurat sånn VG holder på med. De vrir og vender på andres sviktende forklaringer, sier han.

Erling Borgen mener at VG og Skarvøy henger ut Sofie (27) som løgner i rapporten.

«I VGs granskingsrapport, som alle nå kan lese, siteres det blant annet følgende fra denne off-the-record-samtalen: «Hun bekrefter også at hun syntes det var ekkelt, men vil ikke siteres på det».

IKKE IVARETATT: Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier de beklager måten kvinnen i Giske-videoen er håndtert som kilde. Reporter: Angelica Hagen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Men nå siterer VG henne på dette. Vi som ikke var til stede, kan ikke ane om dette ble sagt og er riktig referert. Men Skarvøy henger henne nå ut som løgner» skriver Borgen på Facebook.

- Stakkarsliggjøring

VG tok i går selvkritikk for sin behandling av Sofie og håndteringen av møtet med kilden. Borgen mener dette ikke er nok.

- De beklager og beklager samtidig som de dolker denne kvinnen i ryggen og betegner henne som løgner. De driver en stakkarsliggjøring av henne, og beskriver henne som en som er lite vant med media. Er det en person som har stått rakrygga her, er det kvinnen. Det står respekt av henne, sier han.

VGs redegjørelse:

Det ligger enkelte begrensninger for hva som kan gjengis i denne rapporten. Dette knytter seg til vernet om pressens kilder, slik dette er nedfelt i Vær Varsom-plakaten artikkel 3.4, som lyder slik: Evalueringen av VGs dekning av Trond Giske-videoen 2 3.4. Vern om pressens kilder. Kildevernet er et grunnleggende prinsipp i et fritt samfunn og er en forutsetning for at pressen skal kunne fylle sin samfunnsoppgave og sikre tilgangen på vesentlig informasjon. Kildevernet er hensyntatt i denne rapporten.

Vernet er absolutt, og gjelder også dersom vi selv skulle svikte i behandlingen av kildene. Dette innebærer at enkelte læringspunkter må identifiseres, vurderes og konkluderes internt i redaksjonen. En av kildene i saken var Sofie, og hun har på forhånd lest gjennom og gitt sine kommentarer til denne rapporten.

Presseetikken reiser ytterligere en problemstilling som knytter seg til materiale som ikke tidligere er publisert i tilknytning til saken: Det følger av Vær Varsom-plakaten artikkel 3.6 at upublisert materiale som hovedregel ikke skal utleveres til utenforstående.

Dette har lagt visse begrensninger på vår mulighet til å legge frem underlagsmateriale for rapporten. Vi har likevel hatt et ønske om å være åpne og transparente om den journalistiske arbeidsprosessen. En del forhold fra rapporten er ikke tidligere offentlig kjent, men det har vært nødvendig å ha disse med i evalueringen for å gi et tilstrekkelig helhetsbilde. Vår forutsetning er at dette bare har kunnet skje i den utstrekning det ikke berører kildevernet.

I denne journalistiske evalueringen har det også vært nødvendig å ta med forhold som vi strengt tatt ikke har dekning for. Dette knytter seg særlig til vurderinger som er gjort underveis av videoen med Trond Giske fra Vulkan.

Dette har vi ansett som nødvendig for å gi et dekkende helhetsbilde av den journalistiske arbeidsprosessen, men slik at dette ikke kan taes til inntekt for at VG mener det foreligger grunnlag for de karakteristikker eller beskrivelser som fremgår av dette materialet. Slik saken står i dag er det avklart at det ikke forelå grunnlag for slike beskrivelser knyttet opp mot videoen fra Vulkan. Vi mener – trass i denne begrensningen – at rapporten gir et transparent og dekkende bilde av prosessen i VG knyttet til saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer