VG-redaktør Oskar Hasselknippe er død

Tidligere VG-redaktør Oskar Hasselknippe er død, 90 år gammel. Med ham er en av de mest ruvende skikkelser i norsk presse gått bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I pressekretser gikk han under kallenavnet «Knippe», og er ikke minst kjent for å ha vært med på å gjøre VG til Norges største avis.

- Han gjorde en usedvanlig innsats for freden under krigen, som en av lederne i Hjemmefronten. Etter den tid gjorde han en nærmest legendarisk innsats som sjefredaktør i VG i mer enn 25 år, sier dagens sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, til NTB.

VG kom med freden

Avisen ble startet umiddelbart etter frigjøringen i 1945. Til den første utgaven av avisen skrev Milorg-mannen nyheter til førstesiden, og allerede dagen etter kunne han komme med avisens aller første nyhetsscoop. Det var det dramatiske St. Hans-døgnet 1945 og Hasselknippe var fremdeles mobilisert i Milorg. Scoopet handlet om 700 soldater som samme med britiske soldater jaktet på krigsforbrytere på Hvalsmoen ved Hønefoss, hvor nesten 20.000 tyskere var samlet. Hasselknippe var med og ledet den vellykkede jakten. Det resulterte i førstesidehistorien dagen etter med tittelen «Grini-kommandanten og en rekke underordnede bødler knepet».

«Knippe» fulgte VGs vei mot suksess. Først som vanlig journalist, og senere som ansvarlig redaktør i 1953 - da opplaget var 26.000 eksemplarer. Da Hasselknippe gikk av som redaktør i 1978 var opplaget steget til 155.000 eksemplarer.

- Han var en vokter av VGs uavhengighet. VG, som ble skapt etter krigen, var den første virkelig uavhengige avisen. En foregangsavis for det som vi i dag kjenner som den uavhengige pressen. Hasselknippe var en meget stø person, alle de årene han sto ved roret i VG. Ved å gjøre avisen om til en moderne løssalgsavis hindret han stans i avisutgivelsen, sier Bernt Olufsen.

Han minnes sin forgjenger i redaktørstolen som en sta herre, som var svært ærgjerrig på avisens vegne.

Holdt hodet kaldt

- Som journalist var Hasselknippe aldri den heseblesende, jagende type. Som redaktør hadde han en ro over hele sitt vesen som var nyttig, et hode som under alle forhold forble kaldt, selv i de heteste situasjoner, skrev Alf Hartmann i VG da redaktøren gikk av i 1978.

Og la til «Når Hasselknippe nå overlater roret til andre, bør han vite at uten hans utrettelighet i gode og onde dager, ville avisen VG i dag knapt ha eksistert».

Hasselknippe satt i Norsk Redaktørforenings hovedstyre i 1967-71, og var formann i Oslo Redaktørforening 1971-74. Han har skrevet boken «Olav Selvaag - mannen med ideene» (1982), medvirket i «Krigens dagbok» (1984) og skrev «Slik ble VG til» (1985).

Helt inntil det siste hadde han nær kontakt med VG, og var nesten daglig innom sin kjære avis i Akersgata. Avisdriften var han engasjert i, likeså driften av Hjemmefrontmuseet. Naturlig nok var det med sine nære venner Jens Chr. Hauge og Gunnar «Kjakan» Sønsteby han feiret sin 90-årsdag i januar i år.

(NTB)