VG-saken

VG-redaktøren snakket nesten 17 minutter med Sofie: - Han ble fortalt alt

VG lover at avisas granskningsrapport vil bli gjort offentlig. Fredag kom det nye opplysninger rundt VG-sjef Gard Steiros håndtering av saken.

GISKE-VIDEO: Fredag kveld kunne TV 2 avsløre hvor lenge kvinnen i Giske-videoen og sjefredaktør i VG, Gard Steiro, snakket sammen kvelden VG publiserte den mye omtalte saken om dansevideoen. Video: TV 2, NRK og Dagbladet. Reporter: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Ifølge Telenor-loggen, som TV 2 har fått se, snakket ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG med Sofie (27), kvinnen i den mye omtalte dansevideoen med Trond Giske fra februar, i 17 minutter bare timer etter at videoen ble publisert.

- Han ble fortalt alt sammen da. At historien om videoen ble framstilt helt feil, sier Sofie til TV 2 Nyhetene.

27-åringen har rettet kraftig kritikk mot VG. Hun mener at VG og VG-journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen med Giske.

Sofie ba om innsyn i telefonloggen sin som bekrefter samtalen mellom dem. Steiro sier til nyhetskanalen at det var snakk om to korte samtaler: den første i forbindelse med saken NRK publiserte som siterte Sofie på «Det ser verre ut enn det var».

Sofie husker samtalene med Steiro godt. Hun forklarte Steiro om sine opplevelser med møtet med Skarvøy.

- Jeg oppsummerte den dagen, og jeg sa at jeg var veldig fortvilet. Steiro fikk vite akkurat hvordan jeg opplevde den dagen der. Jeg fortalte han om alt fra første stund jeg fikk en telefon om saken (dansevideoen med Giske), sier Sofie.

En venn av Sofie filmet deler av samtalen med Steiro. Der forklarer hun at hun allerede har sendt en tekstmelding med en grundig forklaring av hvordan hun opplevde hele situasjonen.

- Jeg er så lei av disse telefonene, så bare les den meldinga, sier hun.

I tekstmeldinga som ble sendt til VG kort tid før Steiro ringte, skriver hun blant annet at hun gjentatte ganger har prøvd å legge lokk på saken og har bedt om å ikke få publisert sitatet som hun mener er feil.

- Hun var helt tydelig i samtalen med Steiro, sier Sofies venn som filmet, Jon Fredrik.

Fem dager etter samtalen mellom Sofie og Gard Steiro gikk politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, i Debatten på NRK og svarte følgende på spørsmålet om VG hadde sitert Sofie riktig:

- Vi har sitert dem riktig. Det var ikke jeg som gjorde den jobben, men vi har sitert dem riktig. De har aldri gått tilbake på det sitatet, men det er store mangler og ting vi ikke har med i den saken, som skulle vært der av opplysninger som NRK senere brakte.

I en SMS til Dagbladet i kveld skriver Skartveit:

- Her er det mye som har gått galt. Jeg kan ikke si mer før vi er ferdige med vår interne gjennomgang, annet enn at jeg er veldig lei meg for det som har skjedd.

Dagbladet har foreløpig ikke fått svar fra Steiro på de nye opplysningene TV 2-reportasjen kommer med.

GISKE-VIDEO: Dette er den mye omtalte videosnutten som i løpet av kort tid har snudd livet til tidligere Ap-nestleder Trond Giske på hodet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer

Gjennomgår saken

Dagbladet sendte en rekke spørsmål til Steiro tidligere fredag. Et av spørsmålene var:

- Vurderer du om dette kan få konsekvenser for deg som ansvarlig redaktør?

«Vi jobber nå med en gjennomgang av denne saken. Den skal belyse alle sider. Vi ønsker ikke å gå inn i ytterlige detaljer før vår gjennomgang er ferdig,» svarte Steiro. Flere av spørsmålene som foreløpig er ubesvart kan du lese lenger ned i saken.

VG har nå satt krisestab etter at TV 2 intervjuet Sofie. Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken leder arbeidet med granskningen, og Lars Joakim Skarvøy, er tilgjengelig for ledelsen - uten at han skriver egne saker.

Bakgrunnen er VG-saken «Tillitsvalgt sendte ny bekymringsmelding om Trond Giske», som nå er beklaget i to runder av avisa. Saken fikk store politiske konsekvenser for Trond Giske, som var innstilt til å bli styremedlem i arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti, noe som ville gitt ham plass i landsstyret.

Det ville vært et oppsiktsvekkende comeback bare ett år etter at Giske måtte trekke seg fra alle verv etter å ha brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Men det ble et nesten-comeback. Dagen etter VG-saken trakk Giske seg.

Offentliggjør gransking

VGs styreleder og sjefredaktør fra 2011 til 2017, Torry Pedersen, er i Paris, og er i tett kontakt med sin etterfølger Gard Steiro. Pedersen ønsker ikke å vurdere om krisen avisa nå står i er den største siden han startet i VG i 1988.

- Jeg tror ikke jeg skal gradere dem, men dette er en alvorlig sak, sier Pedersen på telefon fra Paris.

Pedersen er nå opptatt av at VG skal være åpne om sine feil.

- Vi må gå grundig gjennom alle elementene i saken. Og vil gjøre det offentlig til skue så ærlig som mulig, sier Pedersen.

Hva visste Steiro?

Sjefredaktør Gard Steiro har tidligere opplyst at han var på jobb og kjente innholdet i saken før den ble publisert. Steiro har også bekreftet at han snakket med Sofie samme kveld som saken ble publisert.

Sentralt i granskningen er både hva som har skjedd før publiseringen, men også det som skjedde i etterkant, som inkluderer Gard Steiros håndtering. Granskningen går altså helt til topps i Akersgata 55.

Dagbladet har fredag rettet spørsmål til Sofie om nøyaktig hva hun fortalte Steiro den kvelden uten å ha fått svar. I TV 2-intervjuet onsdag fortalte hun følgende:

- Steiro fikk vite det jeg hadde sagt til Skarvøy. Da sa jeg også at jeg var skikkelig lei av hele saken og at dette hadde utviklet seg til noe jeg ikke ønsket.

- Hva sa han da?

- Han forsto at jeg ble fortvilet. Han var også opptatt av sitatet jeg hadde gitt. Han lurte på om jeg hadde opplevd møtet med Giske som ubehagelig. Jeg sa nei, det gjorde jeg ikke, forteller Sofie.

- Opplevde du at Steiro forsvarte journalisten?

- Ja, det gjorde jeg. Han sa at jeg hadde godkjent sitatet mitt. Jeg forklarte at jeg flere ganger forsøkte å gjøre om på sitatet, men at jeg ikke ble hørt, sier hun.

Først torsdag denne uka - 28 dager etter den første telefonsamtalen mellom Steiro og Sofie - ble sitatet fjernet fra VGs sak. VG har også publisert følgende forklaring i artikkelen:

NB! Etter publisering av denne saken har kvinnen som ble filmet sagt til TV 2 at hun ikke har følt seg godt ivaretatt av VG. Hun sier situasjonen på Vulkan hele tiden var uproblematisk for henne, og hun ønsket ikke at videoen skulle bli spredd eller varslet om. VG har beklaget overfor kvinnen, og manuset er endret slik at sitatet fra henne ikke lenger er med. Denne endringen ble gjort 21. mars 2019.

Motstridende

VG valgte å beklage saken seks dager etter at den ble publisert, men før det hadde Steiro blitt intervjuet av Medier24. Der kom det ikke fram at Steiro skal ha blitt fortalt at VG hadde fått klare oppfordringer om å gjøre rettelser før publisering.

For Sofie retter kritikk mot VG for 1) å feilaktig å ha tillagt henne et sitat og 2) å ikke få fram i saken at dansen med Giske var uproblematisk for henne, noe journalist Skarvøy skal ha fått beskjed om.

Et av spørsmålene Dagbladet har stilt Steiro er om han ikke allerede kvelden saken ble publisert visste at Sofies møte med Giske var uproblematisk. Og om hvorfor det tok en måned å fjerne sitatet. Spørsmålene er ikke besvart.

Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, var inne på det samme dagen etter, tirsdag 26. februar, da hun sa følgende på NRKs Debatten: «Vår sak, slik den var, skulle ikke vært på trykk den dagen. Det er redaktøren som avgjør når den er ferdig nok. Vi bommet.»

«I den videre dekningen»

Da VG valgte å beklage saken - for første gang - onsdag 27. februar, var budskapet det samme. De publiserte for tidlig:

«I den videre dekningen har det kommet fram at kvinnen som opptrer på filmen, opplevde kontakten med Giske som uproblematisk. Det er også et faktum at det var hun og venninnen som filmet, som først tok kontakt med Ap-politikeren. Disse opplysningene var viktige for å danne seg et helhetsbilde av situasjonen.»

Dagbladet har stilt Gard Steiro spørsmål om ikke dette er en beklagelse mot bedre vitende, siden Skarvøy skal ha visst dette før publisering og Steiro skal ha fått vite at Sofie opplevde kontakten som uproblematisk samme kveld som saken ble publisert. Vi har ikke fått svar.

- Full tillit til Steiro

Vi spør styreleder Torry Pedersen om granskningen også kan få konsekvenser for ansvarlig redaktør Gard Steiro.

- Jeg har full tillit til Steiro. I den perioden han har ledet avisa, har VG levert veldig mye god journalistikk. I denne saken er det begått en alvorlig feil, da må vi prøve å rette opp i den og sørge for å heve terskelen for at liknende feil begås i framtida, sier Pedersen.

Da Dagbladet stiller spørsmål om når han tror granskningsrapporten blir ferdig og kan offentliggjøres, slår galgenhumoren inn hos Pedersen. Den tidligere VG-sjefen begynner å le.

- Nei. Det bør gå fortest mulig. Ambisjonen er at det bør skje raskest mulig, sier Pedersen og det kommer klart fram at dette ikke er en situasjon VG ønsker å befinne seg i særlig mye lenger.

- PR-topp Hans Geelmuyden mener du bør komme deg på et fly til Oslo?

- Jeg skal nok klare å finne ut av når det går et fly hjem fra Paris, sier Torry Pedersen.