VG: Video skal vise militærmateriell fra norsk selskap i Jemen

En part i Jemen-krigen har lagt ut bilder og video av det som skal være militærutstyr fra et statseid norsk selskap, skriver VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen skriver at Houthi-opprørerne i landet hevder de har funnet et militært undervannsfartøy de mener tilhører deres fiender i havet utenfor Jemens vestkyst.

Fartøyet blir omtalt som Remus 600. På videobildene kan man se Kongsberg Gruppens logo, og merket til konsernets datterselskap Hydroid, som produserer fartøyet. Avisen påpeker at den likevel ikke uavhengig kan verifisere videoklippet eller bildene. VG har heller ikke informasjon om hvem som skal ha tatt i bruk fartøyet.

Remus 600 er en type ubemannet robot som militært kan brukes til overvåking, datainnsamling og i forbindelse med krigføring med miner.

Opprørerne hevder det var deres eget sjøforsvar som fant fartøyet. Videoen viser dykkere som tar kontroll over fartøyet, mens de jubler og roper slagord mot blant annet USA.

Nettstedet Saba Net, som før krigen var Jemens nasjonale nyhetsbyrå, omtaler fartøyet som en «spionbåt brukt av de fiendtlige styrkene».

Det norske konsernet ønsker ikke å kommentere hvor delene til Remus 600 blir produsert.

– Vi ønsker ikke å omtale denne saken, sier gruppens kommunikasjonssjef Ronny Lie tirsdag ettermiddag.

Kongsberg Gruppen har tilstedeværelse i 25 land, med hovedkontor på Kongsberg i Buskerud.

(NTB)