ØNSKER BEKLAGELSE: Trond Giske krever en unnskyldning fra VG etter deres første sak om videoen av ham på Bar Vulkan i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ØNSKER BEKLAGELSE: Trond Giske krever en unnskyldning fra VG etter deres første sak om videoen av ham på Bar Vulkan i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

VG vil ikke beklage overfor Trond Giske

Men sjefredaktør Gard Steiro tar selvkritikk på at den første saken om Giske-videoen var mangelfull.

Torsdagens VG-oppslag om varselet mot Trond Giske, har fått kritikk. I saken omtalte VG at det var mottatt en bekymringsmelding om Giskes oppførsel overfor en ung kvinne på et utested i Oslo.

Bakgrunnen er en video som viser Giske i dans med en kvinne på utestedet Bar Vulkan i Oslo natt til søndag.

- Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, fortalte kvinnen til VG.

Senere kom det fram i en NRK-sak at den ene kvinnen som møtte Giske den natta, mente hele situasjonen var uproblematisk.

- Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med ham, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn en hyggelig tone, og vi opplevde det som uproblematisk og greit, sa hun til NRK.

Kritikken går blant annet på at det ikke var kvinnene selv som varslet om hendelsen på utestedet, men nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, Knut Sandli. Det var Medier24 som først omtalte saken.

Trond Giske har selv gått ut og krevd en unnskyldning fra avisa.

GISKE-VIDEO: Dette er den mye omtalte videosnutten som i løpet av kort tid har snudd livet til tidligere Ap-nestleder Trond Giske på hodet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer

- Pinlig

En av de som har gått hardt ut mot dekningen er Skjalg Fjellheim, kommentator i lokalavisa Nordlys. I et innlegg skriver han at det moralske vulkanutbruddet etter Giskes dans, burde føre til selvransakelse i pressen.

Fjellheim uttalte i Dagsnytt 18 mandag kveld at han mener VG-saken viser at det holder å sende en bekymringmelding for å få tilgang til VGs distribusjonskanal, og at du ikke trenger å vite hvem du varsler på vegne av.

- Saken isolert sett viser ikke at Giske mangler dømmekraft eller empati. Han gikk på bar i nabolaget, sa ja til videoselfie og alle involverte sier at det var greit. Da er det pinlig at VG kjører denne saken ut innenfor rammene som en metoo-sak, sa han.

VGs sjefredaktør Gard Steiro stilte også i debatten mandag kveld, der han avviste at VG har lagt fram saken om Giske-videoen som en metoo-sak.

- Saken dreier seg om at Giske står i en kritisk fase, og så dukker denne episoden opp, en situasjon som minner om det han har beklaget tidligere. Dette er ikke en metoo-sak, men handler om at han har sagt at han skal unngå situasjoner med mye alkohol og stor aldersforskjell.

GISKE-VIDEOEN: Etter at en video av Trond Giske har sirkulert på sosiale medier, som viser ham tilsynelatende beruset på et utested sammen med en yngre jente, har det blitt bråk. Kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, kommer her med sin hardtslående mening om det hele. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Tar selvkritkk

Til Dagbladet sier Steiro at VG tar selvkritikk på at den første artikkelen var mangelfull. Han mener at informasjonen NRK hadde fra kvinnen burde vært med i deres første sak.

Han avviser samtidig at det er slik at man bare kan varsle og dermed komme på trykk i VG.

INNRØMMER MANGELFULL SAK: Sjefredaktør Gard Steiro i VG sier at den første saken om bekymringsmeldingen mot Giske var mangelfull. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
INNRØMMER MANGELFULL SAK: Sjefredaktør Gard Steiro i VG sier at den første saken om bekymringsmeldingen mot Giske var mangelfull. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer

- Vil du beklage overfor Trond Giske?

- Jeg tar selvkritikk på at den første artikkelen var mangelfull. Men jeg mener det er en sak med offentlig interesse. Jeg ser at det er delte meninger om dette er alvorlig eller en bagatell, men jeg mener at det er en sak.

Steiro vil ikke svare på om VG spurte kvinnen om hun opplevde Giske som ubehagelig.

- Jeg vil ikke gå i detalj om dette. Det er ulike omstendigheter som førte til at det ble som det ble. Men det er vårt ansvar at dette ikke kom fram i saken. Det er en fordel at dette kom fram i NRK og Dagbladet, og vi la det inn i saken da vi ble kjent med dette, sier han.

- Du vil likevel ikke beklage overfor Trond Giske?

- Vi tar selvkritikk og jeg understreker at det ikke var noe ønske om å holde dette unna offentligheten. Vi publiserte det umiddelbart da vi ble kjent med NRK-sitatene. Men det skulle vært med i vår sak.

- Alt er ikke maktkamp

- Ble VG brukt som en del av maktkampen i Arbeiderpartiet?

- Det pågår en maktkamp i Arbeiderpartiet som vi er bevisst på, men jeg synes ikke det er greit å si at alle utspill om denne hendelsen dreier seg om maktkamp. Det er mange følelser og meninger om denne konteksten og det som har skjedd det siste året i Arbeiderpartiet. Alt er ikke maktkamp, mener sjefredaktøren.

Dagbladet har vært i kontakt med Trond Giske. Han vil ikke kommentere denne saken.

Videoen av Giske satte til slutt en effektiv stopper for hans comeback i Arbeiderpartiet. Han var opprinnelig innstilt til plass i styret og arbeidsutvalget i Trøndelag Ap, men etter at videoen ble kjent har den plassen gått til Eva Kristin Hansen.

De to kvinnene som møtte Giske den aktuelle kvelden, har i ettertid sagt til NRK at de føler seg brukt av fagforbundet.

Fagforbundet gikk i dag ut med en pressemelding der de «beklager at våre to kvinnelige medlemmer har kommet i en situasjon som de ikke selv har ønsket. For oss er det viktig at de to blir ivaretatt på best mulig vis. Vi er sikre på at Fagforbundet i Oslo og den lokale fagforeninga vil bidra til dette».