GISKE-VIDEO: Fredag kveld kunne TV 2 avsløre hvor lenge kvinnen i Giske-videoen og sjefredaktør i VG, Gard Steiro, snakket sammen kvelden VG publiserte den mye omtalte saken om dansevideoen. Video: TV 2, NRK og Dagbladet. Reporter: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

VG-saken

VGs gransking av seg selv er snart ferdig

Konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund, sier situasjonen er svært alvorlig. Hun lover at VG skal legge alle kort på bordet, men vet ikke om avisa nå gransker flere Skarvøy-saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev i går at det i VG jobbes på spreng for å ferdigstille en havarirapport over medieskandalen som har rammet avisa.

Konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund, bekrefter overfor Dagbladet lørdag at rapporten nå er «like rundt hjørnet».

<strong>ALVOR:</strong> Kristin Skogen Lund sier saken er svært alvorlig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ALVOR: Kristin Skogen Lund sier saken er svært alvorlig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Den er ferdig innen ett eller to døgn, trolig i løpet av helga. Så skal den bare kvalitetssikres, sier hun.

Skogen Lund er øverste leder i Schibsted, som eier VG. Hun sier selskapet ser med største alvor på situasjonen deres flaggskip har havnet i.

- Vi gjør alt vi kan for å få en snarlig konklusjon i granskningen, men vi skal samtidig være grundige i alt vi gjør og legge alle kortene på bordet.

Uvisst omfang av gransking

Den interne granskningen i VG ledes av nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Dagbladet har stilt henne flere spørsmål rundt den videre håndteringen av saken, blant annet om avisa gjennomgår andre artikler Lars Joakim Skarvøy har skrevet i Giske-saken.

Håndlykken har ikke svart på Dagbladets spørsmål.

- Kan du svare offentligheten på om VG også ser på eldre artikler av Skarvøy?

- Nei, for jeg vet ikke. Jeg sitter ikke i det rommet som gjør den jobben, svarer konsernsjef Skogen Lund.

GISKE-VIDEO: Fredag kveld kunne TV 2 avsløre hvor lenge kvinnen i Giske-videoen og sjefredaktør i VG, Gard Steiro, snakket sammen kvelden VG publiserte den mye omtalte saken om dansevideoen. Video: TV 2, NRK og Dagbladet. Reporter: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Slo alarm i 2017

Lars Joakim Skarvøy har skrevet bok om maktkampen i Arbeiderpartiet og sto bak flere av de første sakene om varslene på Trond Giske. Han ble på TV 2 torsdag beskyldt for å konstruere et sitat og tilbakeholde vesentlig informasjon i VGs dekning av Giske-videoen tidligere i vinter.

Allerede 15. desember 2017 fortalte Dagbladet om VGs møte med kvinnen omtalt i det første varselet mot Trond Giske. Kvinnen mottok i 2011 en SMS fra Trond Giske med spørsmål om hvor festen var. Hun opplevde ikke SMS-en som ugrei og varslet selv ikke Ap om saken.

Hun følte seg krenket av måten VG håndterte saken, og hevder VGs journalist ringte venner, kolleger og hennes mor da hun selv avfeide saken.

Kvinnen bekreftet torsdag at journalisten hun siktet til i 2017 var samme Lars Joakim Skarvøy.

- I nesten tre uker har jeg fått kjenne på kroppen hvor krenkende og provoserende det er å bli fratatt definisjonsmakt over meg selv og min egen opplevelse, sa kvinnen til Dagbladet i desember 2017.

Svarer ikke

Til Medier torsdag kveld fortalte kvinnen at hun også kontaktet Tora Bakke Håndlykken i 2017 med en klage på måten avisa og Skarvøy gikk fram på.

Dagbladet har spurt Tora Bakke Håndlykken hva hun konkret gjorde med bekymringsmeldingene som kvinnen kom med i 2017. Hun har valgt å ikke svare Dagbladet på disse spørsmålene, og viser til kommentarene hun ga Medier24:

- Jeg beklaget til kvinnen da og gjør det samme nå. Vi skal møte folk vi intervjuer på en god måte. Det gjør det inntrykk når hun forteller at hun opplevde kontakten med VG som belastende.

- Veldig alvorlig

Kristin Skogen Lund sier hele saken er svært alvorlig for VG og eier Schibsted.

- Ja, det er klart dette er veldig alvorlig. Det beste vi kan gjøre nå er at alle krefter settes inn på å gjøre denne gjennomgangen så transparent og ordentlig som mulig, sier hun.

- Hvordan jobber VG nå med å gjennomgå saken?

- Alle elementer i hendelsesforløpet legges på bordet. All relevant informasjon skal fram. Jeg lover at vi skal legge fram alt, at vi skal være helt transparente i rapporten og gi fullt innsyn i hva som har skjedd, sier hun.

Men Skogen Lund kan altså ikke svare på om VG gransker flere egne saker enn saken rundt Giske-videoen.

Store konsekvenser for Giske

Det var i VG-saken hvor «tillitsvalgt sendte ny bekymringsmelding om Trond Giske» at bråket startet.

Saken er beklaget i to runder av avisa.

Kvinnen som danset med Giske i videoen ble også omfattet av bekymringsmeldingen. Torsdag kom hun med alvorlige påstander mot måten VGs journalist Lars Joakim Skarvøy gikk fram på, og beskyldte ham blant annet for å ha konstruert et sitat på hennes vegne.

Hun nekter blant annet for å ha sagt til VG at dansingen med Giske «ble litt mye», slik avisa har sitert henne på. Kvinnen, som omtales i media som Sofie (27), sier også at hun varslet VGs sjefredaktør Gard Steiro om feilsiteringen bare timer etter at saken ble publisert tirsdag 26. februar.

Likevel gikk VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, i debatten fem dager seinere og insisterte på at avisa hadde sitert kvinnen riktig. VG ventet en måned med å fjerne sitatet.

Sjefredaktør Gard Steiro har beklaget på vegne av avisa. Han nektet først å beklage overfor Trond Giske, men har nå gjort også det.

Rabalderet fikk store politiske konsekvenser for Trond Giske, som var innstilt til å bli styremedlem i arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti, noe som ville gitt ham plass i landsstyret.

Arbeiderpartiet konkluderte i fjor med at Trond Giske har brutt partiets retningslinjer. Han mistet alle betydningsfulle verv i partiet og gikk av som nestleder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer