VG-bråket

VGs granskningsrapport kommer klokka 20

En egen internrapport om VGs håndtering av saken med Trond Giske-videoen er klar. Rapporten er ventet klokka 20, ifølge Dagbladets kilder.

HAVARIRAPPORT: VGs havarirapport over medieskandalen som har rammet avisa er klar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
HAVARIRAPPORT: VGs havarirapport over medieskandalen som har rammet avisa er klar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VG har den siste uka jobbet på spreng for å ferdigstille en havarirapport over medieskandalen som har rammet avisa.

Rapporten skal inneholde en evaluering av hvordan VGs redaksjon håndterte saken rundt videoen av en dansende Trond Giske på Bar Vulkan, både før, under og etter publisering.

Kilder opplyser til Dagbladet at VG legger fram rapporten klokka 20.

VG-journalist Lars Joakim Skarvøy og avisas sjefredaktør Gard Steiro har den siste uka stått i en mediestorm, etter at kvinnen som vises i den mye omtalte dansevideoen sto fram.

Til TV 2 fortalte Sofie (27), som er kvinnen i den mye omtalte Giske-videoen, hvordan Skarvøy skal ha delvis konstruert et sitat på hennes vegne. Skarvøy unnlot ifølge 27-åringen også å informere leserne sine om at hun opplevde Giske-videoen som uproblematisk.

- At dette var en spøk som vi selv hadde dratt i gang. Jeg sa også at jeg ikke opplevde situasjonen som problematisk. Det gjentok jeg flere ganger, men jeg følte ikke at han hørte på meg, sa Sofie.

GISKE-VIDEO: Fredag kveld kunne TV 2 avsløre hvor lenge kvinnen i Giske-videoen og sjefredaktør i VG, Gard Steiro, snakket sammen kvelden VG publiserte den mye omtalte saken om dansevideoen. Video: TV 2, NRK og Dagbladet. Reporter: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Siden har Steiro beklaget avisas dekning av Giske-videoen.

- Jeg mener at vi ga et feilaktig bilde av det som skjedde den kvelden, og det er alvorlig. Det etterlatte inntrykket var galt, og Sofies opplevelse av det som skjedde kom ikke til uttrykk i VG sin sak. Det burde den ha gjort, sa Steiro forrige uke.

Sjefredaktøren gjorde det også klart at det er umulig for Skarvøy å jobbe som journalist, mens granskningen pågår.

Konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund, bekreftet overfor Dagbladet i helga at rapporten var «like rundt hjørnet», og lovet samtidig at de kom til å «legge alle kortene på bordet».

17 minutter

Det er avisas nyhetsredaktør, Tora Bakke Håndlykken, som har ledet den interne granskningen. Dagbladet har stilt henne flere spørsmål rundt den videre håndteringen av saken, blant annet om avisa gjennomgår andre artikler Lars Joakim Skarvøy har skrevet i Giske-saken.

Håndlykken har ikke svart på Dagbladets spørsmål.

Steiro har selv opplyst at det var han som godkjente den opprinnelige VG-artikkelen. Han har derfor ikke vært direkte involvert i utarbeidelsen av granskningsrapporten.

Sofie selv, som ikke er identifisert med etternavn, har bedt om innsyn i sin egen telefonlogg. Ifølge Telenor-loggen, som TV 2 har fått se, snakket ansvarlig Steiro i VG med Sofie (27) i nesten 17 minutter bare timer etter at videoen ble publisert.

- Han ble fortalt alt sammen da. At historien om videoen ble framstilt helt feil, sa Sofie til TV 2 Nyhetene fredag.

Store konsekvenser for Giske

Det var i VG-saken hvor «tillitsvalgt sendte ny bekymringsmelding om Trond Giske» at bråket startet.

Saken er beklaget i to runder av avisa.

Kvinnen som danset med Giske i videoen ble også omfattet av bekymringsmeldingen. Onsdag forrige uke kom hun som nevnt med alvorlige påstander mot måten VGs journalist Lars Joakim Skarvøy gikk fram på, og beskyldte ham blant annet for å ha konstruert et sitat på hennes vegne.

GISKE-VIDEO: Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, bekrefter at journalist Lars Joakim Skarvøy ikke lenger skriver egne saker. Video: NRK Vis mer

Hun nekter blant annet for å ha sagt til VG at dansingen med Giske «ble litt mye», slik avisa har sitert henne på. Kvinnen forklarte også at hun varslet VGs sjefredaktør Gard Steiro om feilsiteringen bare timer etter at saken ble publisert tirsdag 26. februar.

Likevel gikk VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, i debatten fem dager seinere og insisterte på at avisa hadde sitert kvinnen riktig. VG ventet en måned med å fjerne sitatet.

Sjefredaktør Gard Steiro har beklaget på vegne av avisa. Han nektet først å beklage overfor Trond Giske, men har nå gjort også det.

Rabalderet fikk store politiske konsekvenser for Trond Giske, som var innstilt til å bli styremedlem i arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti, noe som ville gitt ham plass i landsstyret.

Arbeiderpartiet konkluderte i fjor med at Trond Giske har brutt partiets retningslinjer. Han mistet alle betydningsfulle verv i partiet og gikk av som nestleder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer