Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi (....) ber om at lønnsøkningene som er gitt til oss stoppes

Leger og legestudenter i Canada protesterer på egen profitt.

<b>VIL HA MINDRE</b>: Et opprop er signert av flere hundre som mener leger i Quebec ikke trenger lønnsøkning. Illustrasjonsfoto: Espen Røst
VIL HA MINDRE: Et opprop er signert av flere hundre som mener leger i Quebec ikke trenger lønnsøkning. Illustrasjonsfoto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et litt uvanlig opprop dukket opp 25 februar i Canada.

Foreningen Médecins québécois pour le régime public (leger fra Quebec som kjemper for et sterkt offentlig system), la ut en oppfordring om at lønnsøkningen legeforeningen hadde forhandlet fram, måtte stoppes.

«Vi krever at økningen annulleres», heter oppropet, som også retter sterk kritikk mot kutt og underbudsjettering i det offentlige helsesystemet i provinsen.

Går imot lønnsøkningen

Foreningen MQRP har eksistert siden 2005, og er satt sammen av allmennpraktiserende leger, spesialister, legestudenter.

Siden de la ut oppropet har 422 signert som leger, 159 som turnusleger og 167 som legestudenter.

Bakgrunnen for oppgjøret er at legespesialisters lønn ble mer enn doblet mellom 2006 til 2015 . Allmennpraktiserende hadde i samme periode en lønnsøkning på 78 prosent. Snittet i 2015 var på 339 000 dollar, eller 2,8 millioner kroner. Mens sykepleiere og andre som får hverdagen til å gå rundt i helsevesenet presses stadig hardere, ifølge oppropet.

Totalkostnaden for den nye lønnsøkningen skal være på 500 millioner dollar, eller 4 milliarder norske kroner.

Vil omfordele pengene

Initiativtagerne mener lønnsøkningen er umusikalsk når alt annet kuttes:

«Lønnsøkningen er desto mer sjokkerende når sykepleiere og andre profesjonelle har ekstremt vanskelige arbeidsforhold, samtidig som pasientene våre lever med mangel på tilgang til nødvendige tjenester på grunn av drastiske kutt de siste åra, og sentraliseringen av makt i Helsedepartementet. Det eneste som virker immunt mot kuttene er våre godtgjørelser.»

«Vi (....) ber om at lønnsøkningene som er gitt til leger stoppes, og at systemets ressurser blir distribuert bedre og til det beste for helsearbeidere og for å tilby helsetjenester verdig folket i Quebec.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!