ØVER PÅ KRIG: Iranske krigsskip gjennomfører en storstilt øvelse ved Hormuzstredet denne uka. Samtidig trues det begge veier med sanksjoner og aksjoner i en heftig ordkrig. Foto: REUTERS/Jamejamonline/Ebrahim Norouzi/Scanpix
ØVER PÅ KRIG: Iranske krigsskip gjennomfører en storstilt øvelse ved Hormuzstredet denne uka. Samtidig trues det begge veier med sanksjoner og aksjoner i en heftig ordkrig. Foto: REUTERS/Jamejamonline/Ebrahim Norouzi/ScanpixVis mer

- Vi advarer bare én gang!

Trusler om oljeblokkade, missiltesting og et hangarskip fra USA gjør Hormuzstredet til et av klodens heteste steder akkurat nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike vil ha EU med på å utestenge olje fra Iran. Iran advarer USA mot å seile med krigsskip i Hormuzstredet. Spenningene øker i Persiabukta, etter Irans utprøving av missiler mandag.

EU har gitt seg en frist til 30. januar for å vedta harde straffetiltak mot Iran. Dette innebærer samtidig en frist for det iranske regimet til å vise politisk vilje til å forhandle om sitt kjernefysiske program, som Frankrike og andre land er sikre på vil ende med atomvåpen.

EU har i prinsippet vedtatt «nye straffetiltak som kan ramme hardt sektorene finans, transport og energi» i Iran. Hvordan dette skal gjennomføres skal vedtas 30. januar. Frankrike foreslår å «fryse» verdiene til Irans nasjonalbank i utlandet og stenge landets eksport av olje. Om dette blir gjennomført ville det ramme Iran hardt.

Advarer USA
Men hvis landet ikke får eksportere olje, så skal heller ikke de andre landene rundt Persiabukta få gjøre det, svarer Iran. I en ti dagers øvelse har det iranske sjøforsvaret blant annet øvd på å stenge Hormuzstredet, hvor en stor det av verdens råolje seiler gjennom. Og i går advarte Iran i klare ordelag USA om å gripe inn.

- Vi har ingen intensjoner om å gjenta advarselen vår, og vi advarer bare én gang: Fiendens skip er flyttet til Omanhavet på grunn av øvelsen vår. Vi anbefaler og insisterer på at dette krigsskipet ikke vender tilbake til Persiabukta, uttalte general Ataollah Salehi, Irans forsvarssjef, ifølge byråene i går.

I forrige uke seilte «USS John C. Stennis», et av de største skipene til USA, gjennom Hormuzstredet og ut i Omanhavet, hvor den iranske øvelsen foregikk. Ifølge USA var dette «rutine». USAs 5. flåte har base i Bahrain i Persiabukta, og landet har alltid minst ett hangarskip i eller nær Persiabukta.

DRO FORBI: Det amerikanske hangarskipet USS John C. Stennis (CVN 74) seilte gjennom Hormuzstredet under den iranske flåteøvelsen. Nå advarer irans forsvarssjef at skipet ikke bør komme tilbake til Persiabukta. Foto: REUTERS/U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Kenneth Abbate/Scanpix
DRO FORBI: Det amerikanske hangarskipet USS John C. Stennis (CVN 74) seilte gjennom Hormuzstredet under den iranske flåteøvelsen. Nå advarer irans forsvarssjef at skipet ikke bør komme tilbake til Persiabukta. Foto: REUTERS/U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Kenneth Abbate/Scanpix Vis mer

Missiler
Under øvelsen ved årsskiftet hevdet også Iran å ha utprøvd flere høyteknologiske missiler, som iranerne har utviklet på egenhånd. Først het det feilaktig at man hadde utprøvd et missil med lang rekkevidde. Men dette gikk iranerne tilbake på seinere. Missiler med lang rekkevidde vil først utprøves når de er klare, het det. Iran hevdet i stedet å ha utprøvd to missiler av middels rekkevidde, den ene kalles Qader og skytes fra bakken mot skip og den andre kalles Nour og skytes fra bakken mot mål på bakken.

De skulle ha ei rekkevidde på rundt 200 kilometer, men dette regnes som kortdistanse i Vesten og Russland. Et tredje missil, kalt Nasr, med rekkevidde på 35 kilometer ble prøveskutt. Alle de tre bygger på tidligere kinesiske modeller, men de er videreutviklet og laget i Iran.

Russland avfeier
Men myndighetene i Russland avkledte i går Irans militære slagkraft hva missiler angår.

- Iran har ikke teknologi til å lage mellomdistanse-missiler eller langtrekkende, interkontinentale, ballistiske missiler, sa Vadim Koval, en talsmann for Forsvaret i Russland, til nyhetsbyrået Interfax.

- Og de vil heller ikke få den slags våpen med det første, la Koval til i går.

ØVER: Et iransk marinefartøy avfyrer et Mehrab missil under øvelsen "Velayat-90". Foto: AFP/JAMEJAMONLINE/EBRAHIM NOROOZI/SCANPIX
ØVER: Et iransk marinefartøy avfyrer et Mehrab missil under øvelsen "Velayat-90". Foto: AFP/JAMEJAMONLINE/EBRAHIM NOROOZI/SCANPIX Vis mer