SAUEBONDENS SKREKK: Klippet viser hvordan sauen ble etterlatt da bjørnen var forsynt.  Videoen ble tatt av fire gjetere som ikke hadde med seg våpen, og som dermed måtte vente på at folk med våpeVis mer Vis mer

Vi advarer mot svært sterke bilder:  
Bjørnen spiste bare juret til sauen. Når gjeterne finner den lever den ennå

- Oppsummert er regjeringens rovdyrpolitikk så langt fra det Høyre og Frp lovte under sist valgkamp som det kan komme, raser parlamentarisk leder Marit Arnstad (Sp). 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video av en sau som har blitt angrepet av bjørn i Meråker i Nord-Trøndelag, har de siste dagene blitt delt på Facebook.

Videoen viser at sauen, som fortsatt lever når den blir funnet, har store skader etter at bjørn har revet opp buken dens og spist juret.

Den er en av rundt 60 sauer som er drept i den lille kommunen i sommer.

Det er vanlig at bjørn ikke spiser hele sauen, men istedet koser seg med det fete og næringsrike juret.

- Hos flesteparten av dem vi har funnet i sommer, er det bare jurene og brystfettet som er tatt. De fleste av dem har vært døde når de er funnet, og det er bare unntaksvis at de lever når vi finner dem, men det skjer, forklarer Einar Kolden i Statens Naturoppsyn til Dagbladet.

Senterpartiet i kommunen la ut videoen for å få oppmerksomhet om rovdyrproblemene i bygda.

- Det er sterkt å komme over et dyr som lider slik. Du får vondt i sjela, du blir fysisk uvel, og du blir eitrende forbannet, sier leder Eline Lello i Meråker Senterparti til Trønder-Avisa, som omtaler videoen i dag.

- Møtt med kald skulder

Selv om rovdyrtapene har gått ned på landsbasis de siste ti årene, er problemene fortsatt store i enkelte områder.

I Meråker var situasjonen så prekær at kommuneledelsen faktisk kalte inn til pressekonferanse denne sommeren.

KRITISK: Marit Arnstd (Sp) mener Høyre og Frp har sviktet fullstendig på rovdyrpolitikken.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Marit Arnstd (Sp) mener Høyre og Frp har sviktet fullstendig på rovdyrpolitikken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

På sine nettsider melder Norsk Sau og Geit - en interesseorganisasjon for sauenæringa - at sommerens tap har vært voldsomme flere steder i landet.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad, mener Høyre og Frp har bløffet folket i distriktene.

- Oppsummert er regjeringens rovdyrpolitikk så langt fra det Høyre og Frp lovte under sist valgkamp som det kan komme. Erna Solberg sto på Stortingets talerstol og sa at man ville få en helt ny rovdyrpolitikk. Derfor var det første vi gjorde etter valget, å invitere Frp og Høyre til et samarbeid om rovdyrpolitikken, men vi har ikke blitt møtt med annet enn en kald skulder, sier Arnstad til Dagbladet.

Hun er selv fra Stjørdal, nabokommunen til Meråker, og kjenner problematikken i nabobygda godt.

Kritisk

- Meråker er ikke i det som er definert som rovdyrprioritert område, og det er ikke et område hvor det skal være ulv. I sommer har de hatt begge. Hvis regjeringen mener alvor om at man må skille mellom rovdyrsoner og beiteprioriterte områder, burde de hatt stående fellingstillatelse og muligheter til å drive mer effektiv jakt enn de har nå, sier Arnstad.

Hun har sett videoen lokallaget i Meråker publiserte på Facebook, og syntes den var så ubehagelig at hun nesten ikke orket å kikke på den.

- Jeg synes det er fæle bilder, men det må man forstå at også de som driver sauebruk synes det er. De synes det er en forferdelig situasjon og føler at livsgrunnlaget skjelver under dem, sier Arnstad.

Det er uenighet om rovdyrpolitikken også innad i regjeringspartiene.

Sør-Trøndelag Frp har for eksempel gått inn for å avvikle rovdyrsonene, mens Nord-Trøndelag Høyre mener norsk rovdyrpolitikk er grunnleggende i strid med Bern-konvensjonen.

- Krampaktig

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) lar kritikken prelle av.

- Tilbakemeldingene vi har fått er at man har registrert at det er tatt betydelige grep i rovdyrpolitikken, så det er litt krampaktig fra Sp å si hver gang det skjer et rovdyrangrep, at det er fordi regjeringen ikke har gjort jobben sin.

- Er du fornøyd med det denne regjeringen har gjort på rovdyrområdet?

- Ja, vi mener vi har senket terskelen og redusert konfliktnivået, men det er klart at det alltid vil være konflikter. Vi er fornøyd med at tapstallene går ned på landsbasis, men skjønner at enhver bonde som opplever en dyretragedie som den i Meråker opplever det som en stor fortvilelse.

Han påpeker at regjeringen har sørget for en tydeligere soneforvaltning. Blant annet er det blitt enklere å drive "forebyggende jakt", slik at rovdyr tas ut i forkant av beitesesongen.

- Dere har gjort justeringer her og der, men noen ny politikk har dere vel ikke kommet med?

- Vi har aldri lovd noen ny rovdyrpolitikk. Den vi har baserer seg på et enstemmig rovdyrforlik, og det var en oppfølging av rovdyrforliket vi gikk til valg på, sier Lunde.