- Vi akter ikke å la ham vase rundt i Norges gater

Justisminister Knut Storberget i vitneboksen i Oslo tingrett i dag.

VIL HA HAM UT: Justisministeren gjentok i dag at regjeringen jobber aktivt for å få våpendømte Vjatsjeslav Datsik ut av Norge. Arkivfoto: HARALD S. KLUNGTVEIT
VIL HA HAM UT: Justisministeren gjentok i dag at regjeringen jobber aktivt for å få våpendømte Vjatsjeslav Datsik ut av Norge. Arkivfoto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett skal denne uka ta stilling til om vilkårene er tilstede for å utlevere nynazisten Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik (30) til hjemlandet Russland.

Dagbladet skrev i går at Datsiks forsvarer, Fridtjof Feydt,  har stevnet Knut Storberget som vitne i retten fordi advokaten mener justisministeren bidro til en forhåndsdom av klienten, da han uttalte til NRK i fjor at han ville ha Datsik ut av landet.

- På trygg grunn Da Storberget møtte i vitneboksen holdt han fast ved den målsetningen.

- Jeg legger ikke skjul på at det er særs viktig for regjeringen og meg som justisminister at vi får din klient ut av landet. Vi akter ikke å ha ham vasende rundt i Norges gater, sa justisministeren henvendt til Feydt i Oslo tingrett.

Storberget mener stevningen av ham var en måte å skape blest om saken på. Han understreker at Norge selvsagt følger internasjonale rettsordninger og ikke utviser folk om de kan bli utsatt for tortur, men mener dette ikke gjelder Datsik.

- Da jeg uttalte meg i fjor høst hadde UDI fattet vedtak om at det ikke var behov for beskyttelse, og om utvisning, så jeg følte jeg var på trygg grunn, sa justisministeren.

Formelt er det et ran av en mobiltelefonbutikk i St. Petersburg som er grunnlaget for utleveringsbegjæringen fra den russiske statsadvokaten. Men lille julaften ble Datsik, kalt «Røde Tarzan», også dømt til åtte måneders fengsel for ulovlig våpenbesittelse på norsk jord. Det skjedde etter at nynazisten dukket opp i vakta til Politiets utlendingsenhet med en ladd pistol, før Beredskapstroppen stormet en tatoveringssjappe i Oslo der flere av Datsiks norgesbaserte venner oppholdt seg.

- Vil ikke at det skal bre om seg Utenfor rettssalen i dag ga justisministeren uttrykk for at koblingen til høyreekstreme miljøer er noe regjeringen er bekymret for.

- Vi har lite behov for representanter fra slike miljøer i Norge, sier Storberget.

I VITNEBOKSEN: Justisminister Knut Storberget måtte pent finne seg i å skaffe barnevakt og møte i Oslo tingrett som vitne etter å ha blitt stevnet av advokat Fridtjof Feydt. Foto: SCANPIX
I VITNEBOKSEN: Justisminister Knut Storberget måtte pent finne seg i å skaffe barnevakt og møte i Oslo tingrett som vitne etter å ha blitt stevnet av advokat Fridtjof Feydt. Foto: SCANPIX Vis mer

På vei inn til rettssalen ble Storberget oppsøkt av en av Datsiks medsiktede fra våpensaken i fjor, som håndhilste på justisministeren. Russeren, som selv knytter seg til den rasistiske organisasjonen Slavisk Union, var tilstede sammen med to andre menn som ble pågrepet av bevæpnet politi i Oslo, men seinere frikjent i saken. Også en nordmann og en straffedømt ukrainer var blant vennene som hilste hjertelig på Datsik da han ble geleidet inn i retten av fire arrestforvarere i dag.

- Det er flere personer i tinghuset i dag som knyttes til samme miljø som Datsik, hva tenker du om det?

- Det er vel nok et argument for at vi ikke ønsker at dette skal bre om seg i Norge, sier justisministeren til Dagbladet.

Han var oppgitt over å møte i retten i en sak der han selv mener han ikke hadde noe å tilføre.

- Jeg var åpenbart et unyttig vitne for retten, sier Storberget.