«Vi ansatte Åge fordi han representerer det vi står for. Det skal videreføres. Punktum!»

LYON: RBK-direktør Rune Bratseth føler seg klemt mellom følelser og fornuft i den framtidsdebatten Åge Hareide startet her i avisa på mandag. På den ene siden er han enig med sin påtroppende trener - på den andre vil han ikke angripe Nils Arne Eggens offensive fotballfilosofi med ett eneste ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rosenborg har satset alt offensivt og hatt suksess med det, sier Rune Bratseth. - Mer suksess enn noen kunne drømme om. Og fortsatt skal vi vektlegge det offensive - det er det som gjør oss populære blant folk. Det er ikke nok å vinne 1- 0 hver gang og spille kjedelig fotball.

Men:

- Jeg er enig med Åge i at vi har litt å gå på når vi må eller blir tvunget til å legge oss bakpå. Ingen er uenige i det. For i perioder av fotballkamper er det ikke nok at vi trekker oss tilbake. Vi må være organiserte også.

Åge Hareide varslet i Dagbladet mandag at han vil gi Rosenborg defensiv trygghet gjennom å øke dosen forsvarspill på lagets treninger. Samtidig sa han at han tenker seg et rotasjonssystem i stallen slik at flere enn de 11 beste får muligheten til å spille seg varme i RBK-trøya. Men i går tok Nils Arne Eggen til motmæle i VG der han svarte kategorisk NEI på spørsmålet om Rosenborg bør bli mer forsiktige når de leder fotballkamper.

Ansatt på filosofi

Rune Bratseth er Åge Hareides intense samtalepartner inn mot den nye sesongen. Her i Lyon sier han at han ikke har diskutert spillestil og nye treningsmetoder med den påtroppende treneren overhodet. Men han skjønner hvorfor Hareide tenker i de baner - det er jobben hans å være ett hundre prosent forberedt og klar 1. januar.

Mens Nils Arne Eggens siste dager som trener i Rosenborg handler om dagen i dag og alle de viktige dagens resten av høsten.

- Vi ansatte Åge fordi han representerer det vi står for, sier Rune Bratseth. - Og det skal videreføres. Punktum. Men samtidig skjønner vi selvfølgelig også at en ny trener vil gjøre det på sin måte. Og at Åge har sine ideer.

Åge Hareides utspill er naturlig for en trener med ambisjoner. Det forteller at han vil noe, at han har vyer og at han ønsker å gjøre gode Rosenborg til et enda bedre fotballag. Men i Rosenborg er man ikke spesielt lykkelige over timingen på de verbale framtidsutsiktene.

Fordi det kan oppfattes som Eggen-kritikk framfor konstruktiv og offensiv tankegang.

- Jeg innrømmer at det er et vanskelig tema å snakke om, sier Rune Bratseth. - Det kan nemlig brukes som et angrep på Nils. Og det er jeg ikke med på - jeg verken vil eller kan kritisere ham for noe som helst. For det nytter ikke det - med den klubbkjærligheten, klubbfilosofien og resultatene Rosenborg har oppnådd sammen med Nils Arne Eggen.

Den store forskjellen

Men det er forskjell på fotballkamper. Det er stor forskjell på fotballkamper. Og det er i første rekke de andre fotballkampene Åge Hareide snakker om - og ikke alle slik det ofte er når Eggen doserer om at Rosenborg må angripe og angripe både på trening og i kamper - når han prediker defensiv trygghet og organisering i framtida.

Åge Hareide snakker nemlig først og fremst om de fotballkampene Rosenborg aller mest ønsker å spille.

Han snakker om fotballkampene i Europa.

Laget ønsker trygghet

- Og der må vi bli flinkere, sier RBK-direktøren bestemt. - Det er én ting å spille i Tippeligaen - noe ganske annet å spille mot kremen i Europa. Og det siste eksempelet er det vi opplevde mot Inter for en uke siden. Da vi hadde mange sjanser - de noen få - og det ble uavgort i en kamp vi absolutt fortjente å vinne.

- Og spillerne vil også ha trygghet når vi får problemer, fortsetter Bratseth. - De vil vite hva de skal gjøre der og da. Og dette snakker vi om internt og har gjort det foran denne kampen også.

Med Åge Hareide som sportslig ansvarlig vil det bli mer enn bare med praten.

Konklusjonen blir derfor som den måtte bli. Eggens suksessrike RBK-historie skal finpoleres med Åge Hareides framtidsutsikter.

- Vi må ta vare på alt det Nils har skapt, sier Bratseth. - Jeg har også sans for at vi skal angripe videre på 1-0 og ha som mål å vinne med både to, tre og fire scoringer. Men det kommer også faser i fotballkamper hvor du hvile.

- Og når det skjer, må alle være trygge på hva som skal skje og hvordan det skal gjøres.

TOPP HUMØR: De som måtte tro at Åge Hareides uttalelser i Dagbladet har skapt negativ stemning i Rosenborg, kjenner ikke klubben godt nok. I dette intervjuet sier Rune Bratseth at han er enig med mye av det Hareide sa, men det betyr ikke at han har noe som helst å utsette på Nils Arne Eggens disposisjoner.