TAPER: Ansatte i utelivsbransjen frykter at de vil tape mye penger når tipsen skattlegges, fra venstre Asle Hellman (41), bartender fra Søgne, Michelle S. Nilsson, hovmester fra Umeå, Micke Andersson (48), bartender fra Norrköping og Sander Johannessen (31), bartender fra Flekkefjord. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
TAPER: Ansatte i utelivsbransjen frykter at de vil tape mye penger når tipsen skattlegges, fra venstre Asle Hellman (41), bartender fra Søgne, Michelle S. Nilsson, hovmester fra Umeå, Micke Andersson (48), bartender fra Norrköping og Sander Johannessen (31), bartender fra Flekkefjord. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Skattlegging av tips

- Vi ansatte må ta regningen

Bartenderne mener de vil miste opp mot 70 prosent av tipsen de vanligvis mottar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forslaget om å skjerpe innkreving av skatt på tips ble nylig drøftet i NHOs bransjeforum, og var dårlig nytt for ansatte i utelivsbransjen, opplyser Sander Johannessen, bartender i Underbar på Aker Brygge.

- Vi fikk da bekreftet at arbeidsgiver ikke kommer til å ta regningen ved det nye forslaget. De kommer til å plukke arbeidsgiveravgift, feriepenger og pensjon direkte av tipsen. I tillegg har de i sitt regnestykke lagt inn fem prosent til administrasjon. Resultatet blir da at arbeidstakerne totalt sitter igjen med omtrent 30 prosent av tipsen vi mottar. Alt dette med hjemmel i lov, sier Sander Johannessen.

10.200 på Facebook

Bartenderen er oppgitt over situasjonen. Det samme er mange av kollegene i utelivsbransjen. Sammen opprettet de ei Facebook-gruppe i protest mot endringen, som nå har 10.200 medlemmer.

- Det er hevet over tvil at det er de ansatte som sitter igjen med regningen av dette forslaget. Og da er jo ironien at Fellesforbundet og størstedelen av Arbeiderpartiet støtter et forslag hvor arbeidstakere vil gå betraktelig ned i lønn, sier Johannessen.

Trikse og fikse

Kommunikasjonssjef André Nerheim i Fellesforbundet sier til Dagbladet at LO hele tida har vært tydelige på at tips er lønn, som utløser grunnleggende rettigheter som sykepenger og pensjon.

- Det er ugreit at arbeidsgiverne begynner å trikse og fikse med de ansattes lønn. Verken i loven eller fra oss eller regjeringen har det vært meningen at de ansatte skal ta regningen, sier André Nerheim.

Asle Hellmann, bartender ved Sir Winston på Karl Johan, er bekymret over utviklingen.

- De små utelivsbedriftene har ikke råd til ekstra utgifter. Det er sterkt hemmende for en bransje i vekst, som har satt Oslo på kartet når det kommer til kvalitet. Det er negativt for bransjen hvis hovedstaden blir uniformert av Egon og de store kjedene, mens de små særegne stedene må stenge ned, sier Asle Hellmann.

Ikke tape, ikke tjene

Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, mener det er naturlig at medlemsbedriftene i NHO gjør en kostnadsnøytral vurdering.

- De skal ikke tjene på tips, som er en gave til de ansatte. Men de skal heller ikke tape på det. Hvis man ikke har mulighet til å ta kostnaden med å håndtere tips, så vil nok ganske mange forby tips på sitt sted.

- Dette er en bransje med små marginer. Svært mange har rett og slett ikke råd til å ta disse utgiftene på toppen. NHO Reiseliv og utelivsbransjen mener at tips er skattepliktig og skal være det i framtida. Men vi mener at slik forslaget er innrettet med arbeidsgiveravgift på toppen, gjør et unødvendig innhogg i de ansattes gaver, sier Bjørndal.

Juridisk tvilsomt

NHO-fagsjefen understreker at utelivsbransjen er innforstått med å betale skatt på tips.

- Vi mener imidlertid at det er juridisk tvilsomt å pålegge en arbeidsgiver å betale arbeidsgiveravgift på de ansattes gaver. Her avventer vi resultatet av en juridisk vurdering, sier Ole Michael Bjørndal.

Han mener at det økonomiske regnestykket vil se omtrent slik ut:

- Om man mottar 100 kroner i tips, så trekkes rundt 14 prosent til arbeidsgiveravgift, så feriepenger 12 prosent, pensjon tre prosent, arbeidsgiveravgift på feriepenger og pensjon, så cirka fem prosent til administrasjon.

- Da har du brutto før skatt redusert de 100 kronene med nærmere 40 kroner, men du vil jo få tilbake 15 prosent i feriepenger og pensjon på et senere tidspunkt. Det som spiser av lasset er arbeidsgiveravgift og administrasjon som følge av pålegget om rapporteringsplikt, opplyser Bjørndal.

Nekte kontanter

I et brev til finanskomiteen på Stortinget skriver NHO Reiseliv at dersom endringen innføres, på tross av næringens advarsler, så må det gjøres en lovendring som gir enkeltbedrifter som berøres av tips rett til å nekte å ta imot kontanter.

«Dette er en lovendring som bransjen har ønsker seg i en årrekke, og som forslaget aktualiserer nødvendigheten av», heter det i brevet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer