Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi antar at han fremdeles er i live. Det er egentlig bare et spørsmål om tid for ham

USAs utsending til koalisjonen som kjemper mot IS om lederen av den fryktede terrorgruppa.

SISTE BILDET: Dette bildet, tatt fra en video som angivelig skal stamme fra Mosul i Irak, er de siste kjente bildene som finnes av den beryktede IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Videoen skal angivelig være fra juli 2014. Foto: NTB Scanpix
SISTE BILDET: Dette bildet, tatt fra en video som angivelig skal stamme fra Mosul i Irak, er de siste kjente bildene som finnes av den beryktede IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Videoen skal angivelig være fra juli 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske og irakiske myndigheter går fremdeles ut fra at IS-lederen Abu Bakr al-Bagdhadi er i live, til tross for rapporter om at han ble skadet i et luftangrep nord i Irak.

Rapportene ble videreformidlet gjennom en irakisk TV-kanal tidligere i dag, men kan altså ikke verken bekreftes eller avkreftes.

- Vi antar at han fremdeles er i live. Det er egentlig bare et spørsmål om tid for ham, sier Brett McGurk, USAs utsending til koalisjonen som kjemper mot IS, ifølge Reuters.

Han forteller videre at USA har ingen etterretning som skal tilsi at IS-lederen skal være død, selv om Abu Bakr al-Baghdadi ikke har gitt lyd fra seg siden i fjor.

Anonym, lokal kilde

Det var ifølge Reuters TV-kanalen Al Sumariya som siterte en anonym, lokal kilde i den nordlige provinsen Nineveh i Irak som sa at al-Baghdadi og en rekke andre IS-topper ble skadet i et luftangrep på torsdag.

Slike meldinger kommer jevnlig, blant annet i oktober 2015, da Dagbladet også omtalte en rekke rapporter som hevdet at en bilkolonne med IS-lederen i, ble bombet.

Kanalen skal profilere seg på at de har gode kilder blant sjia-politikere og irakiske styrker som er engasjerte i kampen mot IS.

Selv om det ifølge amerikanske myndigheter er ingenting som skal tilsi at al-Baghdadi omkom i det angivelige luftangrepet på torsdag, er det likevel tvil om hvorvidt han er i live.

Bilder fra 2014

Bildene av ham i denne saken er de samme og nær sagt de eneste bildene som finnes av den beryktede terror-lederen.

De skal, ifølge videoen bildene er tatt fra, stamme fra juli 2014 da al-Baghdadi skal ha talt i moské i Mosul i Irak.

Når amerikanske myndigheter sier at de ikke har hørt noe fra IS-lederen siden i fjor, sikter de til at lydklipp som ble publisert på Twitter i slutten av desember i fjor.

I lydklippet sier en mann som skal være terrorlederen at luftangrepene som USA og Russland gjennomførte, ikke hadde svekket IS.

Ville stoppe dødsrykter

I 2014 publiserte IS også et lydklipp med det som skal være al-Baghdadi for å stoppe ryktene om hans død.

Dagbladet har også omtalt flere rapporter fra mai 2015 som hevdet at al-Baghdadi skulle ha blitt invalidisert etter å ha pådratt seg en ryggradsskade i et luftangrep.

Om noen, alle eller ingen av disse rapportene er riktige, er vanskelig å si. Kurdisk og arabisk etterretning nord i Irak, kunne heller ikke verifisere rapportene fra den irakiske TV-kanalen, ifølge Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!