- Vi ante ikke at det er farlig

Det som ser ut som en fin rusletur i sola, kan være en lek med livet. Men turistene får ingen advarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sola speiler seg i isen utenfor operahuset i Oslo, og en rekke fotspor leder ut mot kunstverket «She lies» ute i havnebassenget.

Der ute går rundt åtte personer og tar bilder - på tross av at brannvesenet for et par dager siden advarte sterkt mot dette.

Isen er svært utrygg, og skulle den sprekke kan det gå ordentlig galt.

- Du er ikke der så lenge før du slutter å virke. Og med temperaturene vi har nå, kan du like gjerne fryse ihjel som å drukne, sa brigadesjef Lars Grimsgård til Dagbladet på søndag.

Vet ikke om faren Men for turistene ved operahuset, er det ikke nødvendigvis selvsagt at rusleturen i solskinnet egentlig er en lek med livet. Ricardo Jasso (26) fra Mexico tok turen ut på isen for å ta bilder av kunstverket, båtene og operahuset fra sjøen.

- Jeg visste ikke at det er farlig. Jeg så folk gå der ute, og derfor trodde jeg at det var trygt. Hvis jeg hadde visst det var farlig, ville jeg nok sannsynligvis vært mer forsiktig, sier turisten til Dagbladet.

Sergio Machado (54) fra Portugal regnet også med at det er trygt å gå på isen.

- Det var veldig spennende å være ute på isen for første gang, særlig i ei havn som dette. Og vi så mange mennesker gå der ute, så det virket ikke som at dette var noe farlig i det hele tatt, sier han.

Ingen advarsler 54-åringen sier at de spesifikt så etter advarsler mot å gå ut på isen, men da de ikke så noen skilt, regnet de med at det var trygt.

- Da vi kom inn på området, så vi noen skilt om at gulvene er glatte, men ingenting angående isen, sier han.

Ricardo Jasso mener også at det burde vært satt opp skilt med advarsler.

- Vi så ikke noen advarsel, men det er veldig viktig å vite at det er farlig å gå på isen, sier meksikaneren, som bare har vært én dag i Norge så langt.

Nysgjerrige Norsk-chilenske Carolina Munoz visste at hun var på tynn is, men tok med seg kjæresten Vicente Silva ut i havnebassenget likevel.

PÅ TYNN IS: Her spaserer turistene på isen utenfor Operaen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
PÅ TYNN IS: Her spaserer turistene på isen utenfor Operaen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Vi skulle egentlig bare gå ut å se. Vi vet at isen ikke er helt trygg, men man gjør det likevel fordi man er nysgjerrig, sier hun til Dagbladet.

Hun tror imidlertid at de hadde tatt advarslene mer alvorlig om det hadde vært skiltet i området.

- Hvis det hadde vært annonsert på en annen måte, hadde vi kanskje ikke gått ut der, sier hun.

Vil sette opp skilt Pål Våge, havnekaptein i Oslo Havn, opplyser at slike varselskilt nå vil bli satt opp.

- I dag var vi i kontakt med havnepolitiet, og vi er blitt enige om at vi skal sette opp skilt. Vi holder på å utforme teksten til skiltene i dag, sier Våge når Dagbladet ringer.

Han opplyser videre at de kommer til å sette opp skiltene i de områdene hvor det er enkelt å gå ned på isen - som ved operahuset i Bjørvika.

- Dette er skilter som blir satt opp når vintersesonegen begynner og tatt vekk når den slutter, sier han.

FOTSPOR: Turistene ser fotsporene ute på isen, og regner med at det er trygt - blant annet fordi det ikke er satt opp noen varselskilt. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FOTSPOR: Turistene ser fotsporene ute på isen, og regner med at det er trygt - blant annet fordi det ikke er satt opp noen varselskilt. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer