PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Sturla Henriksbø med pressen etter fengslingsmøtet.
Foto: NTB scanpix
PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Sturla Henriksbø med pressen etter fengslingsmøtet. Foto: NTB scanpixVis mer

Mann siktet for bestillingsdrap:

- Vi avverget to nye drap ved å pågripe ham nå

Mann i 60-åra varetektsfengslet i fire uker.

Det var 31. mai i fjor at en norsk statsborger med pakistansk opprinnelse skal ha fått utført bestillingsdrapet på sin egen kone i Pakistan. Bak lukkede dører ble det i rettssal 128 i Oslo tingrett i går besluttet å varetektsfengsle mannen i fire uker med brev- og besøksforbud. Han er siktet for medvirkning til drap.

Påtaleansvarlig for saken, politiadvokat Sturla Henriksbø, opplyser at de tirsdag denne uka gikk til aksjon og pågrep den siktede i 60-åra i hans hjem. Flere familiemedlemmer skal da ha vært til stede i boligen, sammen med siktede.

Det pågår nå en omfattende etterforskning av saken, men mannen har vært i politiets søkelys i en lengre periode. I tillegg til bestillingsdrapet på sin egen kone, er han siktet for medvirkning til to andre drapsforsøk, også de på egne familiemedlemmer i Pakistan.

- Vi grep inn for å være sikre på at disse to drapene ikke ble gjennomført, og mener på den måten at vi har avverget at to nye liv gikk tapt. Vi hadde også kommet dit i etterforskningen at vi hadde et godt bevisgrunnlag. Men det var også flere momenter som gjorde at vi valgte å slå til nå, sier Henriksbø til Dagbladet.

Gift i 2006 - drept i 2017

Det var i 2006 at den norske statsborgeren giftet seg med den nå drepte kvinnen i Pakistan. Det var imidlertid ikke første gang.

Fra tidligere hadde han da kone og barn hjemme i Norge, hvor han har bodd i mer enn 40 år.

Politiet opplyste torsdag at de har samarbeidet tett med pakistansk politi under etterforskningen. Mannen har vært etterlyst i Pakistan, og underveis har det kommet fram at siktede skal ha gjort omfattende forsøk på å bestikke politiet der. Dette for å kunne dra tilbake til landet uten å bli straffeforfulgt.

PRESSEKONFERANSE: Oslo politidistrikt holder pressekonferanse i forbindelse med at en norsk statsborger er pågrepet for bestillingsdrap på ektefellen i Pakistan. Video: NTB Scanpix Vis mer

Henriksbø sier at de har flere teorier om hva som kan ha vært motivet for bestillingsdrapet. Han vil på nåværende tidspunkt i etterforskningen likevel ikke gå inn på detaljer rundt motivet eller hvordan drapet skal ha blitt bestilt.

700 kroner for drapet

Ifølge TV 2 har mannen som utførte drapet tidligere vært intervjuet på pakistansk TV i forbindelse med saken. Han skal da ha hevdet at den norske statsborgeren lovte ham 100 000 rupier, eller omkring 6500 norske kroner, for å ta livet av kvinnen.

Betalingen skal imidlertid bare ha blitt 700 norske kroner. Politiet har ikke ønsket å bekrefte dette.

- Men det har kommet fram i etterforskningen at mannen i Pakistan skal ha blitt tilbudt og mottatt penger for å gjennomføre drapet, sier Henriksbø. Strafferammen på bestillingsdrap er inntil 21 års fengsel.

Flere avhør

Flere beslag er allerede gjort i forbindelse med etterforskningen, blant annet av elektronisk utstyr. Dette vil nå bli analysert, samtidig som det gjennomføres flere avhør i saken.

- I tillegg til siktede, vil vi også gjennomføre avhør av personer i hans familie og nettverk. Det vil også bli forsøkt å få etablert et direktesamarbeid med pakistanske etterforskere, sier politiadvokaten.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en uttalelse fra mannens forsvarer, advokat Marius Dietrichson.