- Vi bærer over med ham i tre uker

Michael Tetzschner mener ordførerens skattefusk har så «begrenset omfang» at han ikke trenger å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederen i Oslo Høyre legger ikke skjul på at Ditlev-Simonsen er en belastning for partiet, men etter et møte i arbeidsutvalget i dag holder Tetzschner fast ved at Høyre lokalt ikke vil tvinge Oslo-ordføreren til å trekke seg.

- Vi gikk gjennom pressebildet slik det ser ut etter redegjørelsen han ga for forretningsutvalget. Fra vår side er det ikke behov for å bidra til et press i retning av at ordføreren går av. Han er den som selv trekker konklusjonen han mener er riktig, sier Tetzschner til Dagbladet.no.

Ikke stort nok lovbrudd

Oslo Høyre-lederen innrømmer overfor Dagbladet.no at partiet måtte ha reagert kraftigere om skatteunndragelsen hadde dreid seg om et betydelig større beløp enn det som har blitt kjent, eller om forholdet ikke var foreldet.

Og: Hadde Ditlev-Simonsen vært på valg, ville han måttet gå.

- Store lovbrudd ville gitt en sterk reaksjon, men med et begrenset omfang som dette har vi noe større toleranse for å bære over med at han fungerer som ordfører i to bystyremøter til, sier Tetzschner.

I tillegg til at Oslo Høyre mener det ikke foreligger «formelle grunner» til at ordføreren skal gå, mener Ditlev Simonsens nærmeste partikolleger at en slik løsning er upraktisk.

- Det vil være anstaltmakeri å sette inn en annen ordfører i tre uker.

FREDES UT PERIODEN? Oslo Høyre har kommet til at det er ok at Per Ditlev-Simonsen får være ordfører selv etter å ha innrømmet skatteunndragelser. Cirka to bystyremøter må være greit, mener Michael Tetzschner. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
FREDES UT PERIODEN? Oslo Høyre har kommet til at det er ok at Per Ditlev-Simonsen får være ordfører selv etter å ha innrømmet skatteunndragelser. Cirka to bystyremøter må være greit, mener Michael Tetzschner. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer


- Utenom om det dere kaller formelle og praktiske vurderinger, er det ingen prinsipielle grunner til at Ditlev-Simonsen bør gå?

- Nei, den prinsipielle siden samsvarer med den formelle.


- Hvordan ville situasjonen vært om de hemmelige kontoene i Sveits hadde blitt avslørt for eksempel i fjor?

- Det er et hypotetisk spørsmål.


- Hvor mange uker kan en Høyre-ordfører bli sittende etter å ha erkjent skatteunndragelser?

- Grensen aner jeg ikke hvor går, men to bystyremøter bør man i hvert fall kunne klare.


- Hvordan ville Høyre håndtert dette om Ditlev-Simonsen nå var på valg?

- Men det er han ikke.

- Vi bærer over med ham i tre uker


- Hva om Fabian Stang i morgen hadde tilstått tilsvarende skattefusk, ville han fortsatt som partiets ordførerkandidat?

- Jeg kan vanskelig se for meg den situasjonen eller et slikt resultat.


- Hvordan ville situasjonen vært om ordføreren hadde erkjent 150 hemmelige millioner i stedet for 1,5 millioner?

- Det du er inne på her er helt klart relevant, dette har med proposjoner å gjøre. Har forholdet opphørt? Ja. Er det foreldet? Ja. Er det bra at det var 63 000 skattekroner, som er en beregning jeg har sett, og ikke 630 000 som er unndratt? Ja, og jeg tror alle som betrakter denne saken vil svare ja på disse spørsmålene - uten at det går på bekostning av de prinsipielle vurderingene.

- Det viktige er at Høyre som parti ikke godtar skatteunndragelser, men at man også vurderer sakens forholdsmessighet. Man må kunne ha to ting i hodet samtidig. Skatteunndragelsene er prinsipielt forkastelig, men man må ikke blåse saken ut av proporsjoner. Forholdet er tilbakelagt, foreldet og ikke ulovlig per i dag. Gradsforskjellen har betydning for hvor hardt man slår ned på det, sier Tetzschner til Dagbladet.no.

<B>- PRINSIPIELT FORKASTELIG:</B> Leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, er klar på at skattefusk ikke er akseptabelt av en ordfører, men mener størrelsen på beløpene har betydning.