- Vi bare ventet på et nytt smell

Norske turister skremt. Spansk politi overbevist om at terroristene fremdeles befinner seg på Mallorca.

AVSPERRET: Politistasjonen i Palma Nova er sperret av på grunn av etterforskningen. Foto: Pål Stokka
AVSPERRET: Politistasjonen i Palma Nova er sperret av på grunn av etterforskningen. Foto: Pål StokkaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALLORCA (Dagbladet.no): Carlos Saenz de Tejada Garcia og Diego Salva Lezaun var de to lokale politimennene som i går omkom i det som lokale myndigheter sier er en terroraksjon fra separatistbevegelsen ETA.

Da Dagbladet ankom Mallorca og området rundt Palma Nova og Magaluf ved totida natt til i går hadde politiet slått en jernring rundt byen. Flyplassen var stengt en periode for utgående trafikk, og politi, tollere og drosjesjåfører var tydelig preget av alvoret.

Sperret av alt
Garcia og Lezaun hadde nettopp satt seg i sin politibil for å starte en rutinepatrulje i ferieparadiset, som vanligvis bare blir preget av lettere slagsmål og tyverier, da bomben gikk av rett utenfor politistasjonen.

Bomben var plassert under bilen til de to politimennene og skal ifølge Majorca Daily Bulletin blitt utløst med en fjernkontroll.

Minutter etter angrepet hadde politiet omringet hele byen, stengt flyplassen og satt i gang klappjakten på terroristene.

SJOKKERT: Denne venninnegjengen fra Tromsø befant seg bare et kort stykke fra eksplosjonen. (F.V.):Susanne Halvorsen, Marthe Pedersen, Anne Marthe Myrvang, Kristin Sandstad, Ida Grande, Silje Nordeng, Stine Antonsen, Elisabeth Weinschenk, Stine Kronstad. Foto: Pål Stokka
SJOKKERT: Denne venninnegjengen fra Tromsø befant seg bare et kort stykke fra eksplosjonen. (F.V.):Susanne Halvorsen, Marthe Pedersen, Anne Marthe Myrvang, Kristin Sandstad, Ida Grande, Silje Nordeng, Stine Antonsen, Elisabeth Weinschenk, Stine Kronstad. Foto: Pål Stokka Vis mer

Spanske sikkerhetsstyrker har lagt skylden for angrepet på den baskiske separtistbevegelsen ETA, og de forteller til Majorca Daily Bulletin at gruppa har den siste tiden blitt svært svekket av flere arrestasjoner og er ute etter å vise at de fortsatt har styrke til å slå til mot mål i Spania.

Sjokkerte nordmenn
Det er svært mange nordmenn på ferie i Mallorca og området rundt Palma Nova, mange av de Dagbladet har snakket med forteller at de fikk sjokk av opplevelsen.

En venninnegjeng på ni fra Tromsø spiste på en restaurant da bilbomben gikk av i går. De skjønte først ikke hva det var, og trodde kanskje det var noe bygningsarbeid på gang. Men da folk begynte å løpe fra stranda og barer og røyk kunne skimtes bare en kilometer unna, skjønte jentene at noe var galt.

- Hele stranda reiste seg og løp i den retningen, så vi gikk også bort. Det luktet svidd og var mye røyk der. Bilen var helt svart og i fillebiter. Vi forsøkte å komme nærmere, men de var raskt ute med å sette opp sperringen. Til slutt ble vi jagd bort, de var vel redde for nye eksplosjoner på grunn av drivstoffet. Nå ligger vi på stranda igjen, forteller Ida Grande til Dagbladet.

Ikke langt unna bombe nummer to
I 19.30-tiden smalt det igjen. Politiet hadde funnet en ny bilbombe ikke langt fra turiststranda og hoteller. Det ble utført en kontrollert detonasjon av bomben, og ingen ble skadd. Jentegjengen fra Tromsø syntes likevel den andre bomben var mest skremmende.

- Ventet bare på nytt smell: Kompisgjengen fra Bærum ble skremt av bombeangrepet og valgte å tilbringe gårsdagen på hotellrommet. (F.V.): Henrik Petersen, Ole Jørgen Wiig, Petter Auten, Anderse Forberg Fåsbråten. Foto: Pål Stokka
- Ventet bare på nytt smell: Kompisgjengen fra Bærum ble skremt av bombeangrepet og valgte å tilbringe gårsdagen på hotellrommet. (F.V.): Henrik Petersen, Ole Jørgen Wiig, Petter Auten, Anderse Forberg Fåsbråten. Foto: Pål Stokka Vis mer

- Vi hadde roet oss litt ned etter det første smellet, men da det andre kom var vi ikke så veldig langt unna. Da vi hørte at det hadde vært to bomber ble vi ganske så skremt. Vi kjente tydelig smellet, og så røyken bare et lite stykke unna, forteller Ida Grande.

Hun sier også at det var ganske så stille i både byen og på hotellet etter bombingen. Tromsøværingene snakket også med en gjeng fra Trondheim som hadde bodd rett ved hotellet der den andre bomben ble detonert.

«Bare gå ut og kos dere»
- Hele området ble jo sperret av, og de kom seg ingen vei. Da vi hørte at flyplassen også hadde blitt stengt, var det flere som ble litt nervøse for hvordan vi skulle komme oss hjem.

Ida Grande og venninnegjengen sier til Dagbladet at de etter den første bomben fikk rask beskjed fra reisebyrået Apollo om situasjonen, men de følte selv at tilbakemeldingen kunne vært litt bedre.

- Først sa Apollo at det ikke gjorde noe å gå ut, «bare gå ut og kos dere» ble vi fortalt. Senere kom det en lapp på hotellet at det var politietterforskning og sperrer og vi ble anbefalt å holde oss på hotellet.

OMKOM: Diego Salva Lezaun (V) og Carlos Saenz de Tejada Garcia (H), mistet livet i bombeangrepet på Mallorca i går.  EPA/SPANISH HOME AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT  EDITORIAL USE ONLY
OMKOM: Diego Salva Lezaun (V) og Carlos Saenz de Tejada Garcia (H), mistet livet i bombeangrepet på Mallorca i går. EPA/SPANISH HOME AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY Vis mer

- Kjente bakken riste
Det valgte også en guttegjeng fra Bærum å gjøre, de ble skremt av bilbomben og så heller en film.

- Vi gikk langs stranda da det smalt, vi skjønte ganske raskt hva det var og tenkte det var best å bare snu og gå tilbake til hotellet, sier Henrik Petersen til Dagbladet.

Guttegjengen forteller at de kjente at hele bakken ristet da det smalt.

- Vi ble ganske sjokkert, men tok likevel en tur på restaurant for å spise middag. Hele tiden tenkte vi «hva om det smeller en gang til her?».

Ventet på nytt smell
I dag er det 50 år siden ETA ble stiftet, og guttene kjente til dette og forteller til Dagbladet at de nesten bare satt og ventet på en ny bombe.

- Da klokken rundet midnatt satt vi bare og ventet på enda et smell, sier Petersen.

Bærumsguttene reiser hjem i dag, og er lettet over at bomben ikke kom tidlig i oppholdet deres på ferieøya.

SIKKERHETSOPPBUD: Det er store politistyrker på plass over hele Palma Nova, her en politimann utenfor politistasjonen der det smalt i går. Foto: Pål Stokka
SIKKERHETSOPPBUD: Det er store politistyrker på plass over hele Palma Nova, her en politimann utenfor politistasjonen der det smalt i går. Foto: Pål Stokka Vis mer

- Vi har hatt det veldig fint, men foreldre og venner har vært ganske så bekymret og ringt oss hele tiden, men det har gått helt greit, sier Henrik Petersen.

Terroristene kan fremdeles befinne seg på ferieøya
Politiet er fremdeles i full beredskap over hele Mallorca, og stemningen blant lokale og turister er spent.

Delegaten for Spanske sentralstyresmakter på Mallorca uttalte til den engelskspråklige lokalavisen Majorca Daily Bulletin at ETA var «en gjeng gale mordere». Spanske sikkerhetstjenester tror fortsatt terroristene befinner seg på ferieøya.

- Vi vil gjøre det så vanskelig som mulig for dem å forlate øya, sier Ramon Socias til El Pais.

Det spekuleres også i at en av årsakene til angrepet på Mallorca er den store turisttilstrømningen som gjør det lettere å komme seg ut og inn i det store folkehavet som ankommer og drar hver dag.

ETTERFORSKERE: Det foregår nå nærmere åstedsgranskning ved politistasjonen på Palma Nova. Foto: Pål Stokka
ETTERFORSKERE: Det foregår nå nærmere åstedsgranskning ved politistasjonen på Palma Nova. Foto: Pål Stokka Vis mer

Spanias statsminister José Luis Rodríguez Zapatero ankom i dag Mallorca og Palma Nova for å ta del i en minnestund for de to drepte politimennene.