- Vi begynte bare å løpe

En norsk kvinne var bare 40 meter unna da tre bomber eksploderte i feriestedet Dahab i Egypt. Minst 22 personer er drept, og mer enn 150 mennesker er skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Eksplosjonene, allerede beskrevet som terrroristangrep av en offisiell egyptisk talsmann, fant sted på et marked og i et hotell i den lille feriebyen Dahab.

- Det var kroppsdeler i gatene ... Ambulanser og biler kjører folk til sykehuset, sier et vitne til nyhetsbyrået Reuters.

- Det er røyk overalt, og folk løper overalt, sier et annet vitne.

Løp i frykt

Ambassadør Lasse Seim opplyser til Dagbladet.no at to norske kvinner som er i Dahab, har meldt seg for ambassaden, og at de er uskadd. Line Eidsvåg (32) fra Oslo og hennes svenske kamerat var bare 40 meter unna da det smalt.

- Vi ventet på maten, og jeg satt med ansiktet vendt mot eksplosjonene. Det smalt to ganger, det gikk veldig kort tid mellom hver gang. Vi rakk ikke å tenke. Vi begynte bare å løpe. Men vi visste at vi måtte holde sammen, sier Eidsvåg.

Line og en svensk kamerat reiste til Dahab i går formiddag for å tilbringe et par dager på feriestedet. Hun kom fra Kairo, hvor hun hadde besøkt sin kamerat, ambassadesekretær Tor Kinsarvik Engen. Eidsvåg og hennes svenske kamerat hadde akkurat satt seg ned på en restaurant da bombene gikk av.

- Vi har evakuert alle gjestene, sier resepsjonist Ahmed Atif ved Nesima Hotel & Diving Center, som ligger bare 300 meter fra eksplosjonsstedet, til Dagbladet.no.

SKADD: En såret turist får hjelp av andre turister like etter dagens bombeeksplosjon. Foto: REUTERS/SCANPIX
SKADD: En såret turist får hjelp av andre turister like etter dagens bombeeksplosjon. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Vi har ikke registrert noen norske eller nordiske skadde, sier ambassadesekretær Tor Kinsarvik Engen til Dagbladet.no. Engen er på vei til Dahab i bil sammen med representanter for de andre nordiske ambassadene.

Egyptiske myndigheter oppga i natt at tre dansker var blant de skadde.

Tre eksplosjoner

Klokka 19.15, lokal tid, hørtes tre eksplosjoner på feriestedet Dahab, på Sinaihalvøya i Egypt. Kort tid etter, kom meldingene om mange skadde og sårede, så eksplosjonene må ha vært veldig kraftige.

Bare på ett hotell, al Khaleeg Hotel, meldes det om at 17 personer har mistet livet, mens 150 mennesker er skadd, melder legen som styrer redningsaksjonen, Said Essa, ifølge nyhetsbyrået AP. Legen melder også om skadde personer i de to andre eksplosjonene, men sier at han ikke har oversikt over disse ennå.

Ifølge Al-Jazeera skal en av eksplosjonene ha skjedd på en restaurant.

Mer enn 20 ambulanser og politibiler ble utkalt til åstedet, og etter hvert kunne øyenvitner se ambulanser og taxier med skadde i skytteltrafikk til sykehusene.

Vitner melder at de hørte tre eksplosjoner. Deretter så de røyk komme opp fra turist-basar-området.

Hotellene i Dahab er fulle av egyptere som feirer vårferien Sham el-Nassim, melder den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera. I tillegg feires den koptiske påsken nå (den koptiske kirke er den kristne kirken i Egypt og Etiopia, red.anm.).

- Vi begynte bare å løpe

Ifølge BBC har egyptiske myndigheter meldt om at en militant gruppe har vært aktiv i Sinai. Myndighetene har imidlertid vært svært sparsomme med opplysninger om gruppa. BBC skriver videre at denne gruppa kan ha stått bak bombingen av Taba i oktober 2004. Her mistet 34 mennesker livet.

Dahab ligger på Sinaihalvøya, og er et attraktivt feriemål for ryggsekkturister.

Sykehuset i den israelske grensebyen Eilat gjør seg klar til å ta imot skadde personer. De sier også at de er klare til å sende inn leger til Egypt, hvis ønskelig, skriver Al-Jazeera.

Verken Apollo, Pyramidene eller Ving har direkteturer til Dahab, men mange turister velger å dra dit på egen hånd, blant annet for å besøke den kjente dykkerperlen Blue Hole.

Ambassaden i full beredskap

Den norske ambassaden i Kairo er i full beredskap.

- Vi jobber for fullt med å få oversikt over nordmenn i området, blant annet har vi løpende kontakt med turoperatørene, sier ambassadesekretær Tor Kinsarvik Engen til Dagbladet.no.

- Hva råder dere nordmenn i Egypt til å gjøre?

- Vi oppfordrer nordmenn i landet til å ta kontakt med sine familier i Norge. For øvrig informasjon kan man gå inn på hjemmesida vår, sier Engen, som er på vei til Dahab og regner med å være framme om 5-6 timer.

- Vi råder nordmenn til å følge de lokale retningslinjene og etterkomme instruksene de får fra de egyptiske myndighetene, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

UD vet ikke eksakt hvor mange nordmenn som befinner seg i området.

- Vi jobber med saken, men det er fryktelig vanskelig å få full oversikt, for Dahab er et typisk chartermål, og mange drar dit på dagturer, og det er veldig få som melder fra til ambassaden når de drar dit, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til Dagbladet.no.

- Vil dere nå fraråde nordmenn å reise til Egypt?

- Det har vi ikke tatt stilling til, men vi vurderer dette fortløpende, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD til Dagbladet.no i 23-tida.

Nordmenn i området

De norske reiseselskapene som har turer til Egypt, har foreløpig ingen oversikt over om noen av deres reisende befinner seg i Dahab, som ligger åtte mil nord for den mer kjente feriebyen Sharm el-Sheikh.

Reiseselskapet Apollo har utflukter på fredager, men utelukker ikke at noen av deres reisende har dratt til Dahab på egen hånd. Dette dreier seg spesielt om 15 personer som er i Egypt i mer enn den ene uka som er vanlig på charterturene, melder reiseselskapet.

- Vårt personale på stedet undersøker nå hvor disse gjestene befinner seg, og om de er i god behold. Foreløpig er det ingen ting som tyder på at noen av dem har oppholdt seg i Dahab, sier administrerende direktør Leo Berbu i Apollo til Dagbladet.no.

Ving har også reiser til Egypt, men selskapets reisemål ligger på den andre siden av Rødehavet. Sjansen for at noen av deres gjester har tatt turen over havet og beveget seg mot Dahab på egen hånd, er derfor svært liten. Ving arrangerer heller ingen utflukter til Dahab fra sine reisemål.

Pyramidene Reiser har ingen turister i Dahab, men har kunder i Sharm el-Sheikh. Selskapet har ingen organiserte utflukter til Dahab, og har ingen informasjon om at noen av deres kunder skal være rammet av bombeeksplosjonene, får Dagbladet.no opplyst.

OFFER: En av de drepte etter dagens bombeaksjon ligger tildekket i gata i Dahab.
DRAMATISK: Bilder fra egyptisk TV viser ødeleggelsene etter bombene, som gikk av midt i populære turiststrøk.