Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi behandler ikke mennesker som dyr

UDI-direktør på besøk hos beboerne på omstridt asylmottak på Senja.

FIKK DIREKTØRBESØK: Adam (10) og Nor (4) fikk i går besøk av UDI-direktør Bjørn Fridfeldt på asylmottaket på Senja. Adam går på skole og snakker med Dagbladet på Senja-dialekt. Foto: Hans Arne Vedlog
FIKK DIREKTØRBESØK: Adam (10) og Nor (4) fikk i går besøk av UDI-direktør Bjørn Fridfeldt på asylmottaket på Senja. Adam går på skole og snakker med Dagbladet på Senja-dialekt. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SKROLSVIK (Dagbladet): Det har stormet rundt asylmottaket i Skrolsvik på Senja de siste ukene, etter påstander om økonomisk rot, dårlige hygieneforhold og smittsomme infeksjoner.

I går besøkte derfor UDI-direktør i region Nord, Bjørn Fridtfeldt mottaket. Det gjorde også NOAS-leder Morten Tjessem, som etter NRKs Brennpunkt fra mottaket kom med kraftig kritikk av driften på Senja.

- Jeg har nok fått et litt mer nyansert bilde etter å ha besøkt mottaket selv, sier Tjessem, som snakket med flere av beboere på mottaket i går.

• Les Dagbladets artikler fra asylmottaket her.

- Ingenting å gjøre her
Den første høststormen har nådd Senja. Ikke et menneske er å se når vi ankommer mottaket på det nedlagte kystfortet tidlig om ettermiddagen. Det er noen måneder siden vi var her sist.

Da kom de 21 første asylsøkerne. I dag er det hundre mennesker her, fra ti forskjellige land.

Fawzia Elsadon og mannen Hussain og barna Adam (10), Nor (4) og snart ett år gamle Mohammed har bodd på mottaket siden det åpnet i desember i fjor. I dag bor de i et eget lite hus på området, og er glad for det. Men det er lite å gjøre for de voksne mens barna er på skole og barnehage.

- Det er ingenting å gjøre her, ingen aktiviteter. Vi sitter inne og ser på tv, sier Fawzia.

Hun og familien kommer inn under Dublin-traktaten, det vil si at de må reise tilbake å søke asyl i det landet de opprinnelig flyktet til, som er Italia. Derfor har de ikke krav på skolegang eller norskopplæring.

Bekymret for de enslige guttene

Adam har skolefri i dag, men forteller at han liker seg godt på skolen.

- Jeg går i femte klasse, vi er ti elever. Det morsomste er kroppsøving. Når jeg kommer hjem gjør jeg lekser, ser på tv eller leker på pcen, forteller han - på senjadialekt.

Lillesøster Nor har begynt i barnehage, og snakker også litt norsk. De liker seg på Senja, og har venner blant de andre barna på mottaket. Men foreldrene er litt engstelige for barna på grunn av alle de enslige mennene som bor i nabohuset.

- Vi passer på barna når de er ute og leker, sier Fawzia.

Senjehesten asylmottak ligger et par kilometer unna tettstedet Skrolsvik, der butikken ligger. Kommunesenteret Stonglandseidet er rundt to mil unna. Det er lite å finne på for beboerne.

- Aktivitetstilbudet her er for dårlig, og det er en ting vi har påpekt i vår tilsynsrapport. I tillegg har vi pålagt ledelsen å informere og involvere lokalbefolkningen bedre om hva som foregår. Dette er to krav som ikke er oppfylt i dag, sier Fridtfeldt.

En av de tidligere beboerne ved mottaket, som nå har fått opphold, har fått jobb som aktivitetsleder ved mottaket. Daglig leder Dag Olsen forteller at det snart kommer kino i kjelleren på hovedhuset.

Men de unge guttene i huset for enslige forteller at de kjeder seg.

Må informere lokalbefolkninga

Fawzia Elsadon forteller at de ved en anledning har møtt flere av kvinnene i bygda på samfunnshuset, der kvinnene på asylmottaket laget mat fra sine hjemland. Hun ønsker seg flere slike sosiale sammenkomster.

- Det er ingen som kommer og besøker oss, ingen som spør hvordan vi har det. Kun dere som er journalister, sier hun.

Lokalbefolkninga har vært svært skeptisk til asylmottaket, og føler at UDI overkjørte dem fullstendig når de sa ja til et mottak på 100 personer. Det bor rundt nitti mennesker i bygda, og her er verken arbeidsplasser, cafe eller fritidstilbud.

Noen lokale har vært på besøk på mottaket, og vært ute og fisket med noen av asylsøkerne. Men det er ikke mye kontakt.

UDI har nå beordret daglig leder Dag Olsen til å bli flinkere å inkludere lokalbefolkninga, både gjennom informasjon og aktiviteter. Dette er et konkret driftskrav til alle som driver asylmottak i Norge.

Olsen innrømmer at han er nybegynner, og vil rette seg etter UDIs instrukser.

Til tross for gnisninger har det ikke vært noen alvorlige voldstilfeller på mottaket. Politiet har vært der to ganger etter slagsmål mellom beboere, i ett tilfelle ble en beboer rispet med kniv.

Kan bli sendt ut når som helst
Flere av beboerne har allerede fått opphold i Norge, men bor fortsatt på mottaket i påvente av å få tildelt hjemkommune. Flere beboere venter på å bli sendt ut av Norge, enten etter avslag, eller fordi de kommer under Dublinkonvensjonen. Det betyr at de må søke asyl i det landet de først kom til.

Fawzia forteller at hun våkner klokka seks hver morgen, fordi hun vet at dersom politiet kommer for å hente dem så kommer de før klokka sju. Da blir de sendt til Italia.

- Vi aner ikke når de kommer. Jeg skulle ønske vi kunne få beskjed dagen før, slik at vi kan forberede barna. Jeg har pakket en bag. Men jeg gruer meg forferdelig til å måtte ta med barna og dra, sier hun.

Hun har fortalt det til Adam, men har ikke sagt noe til Nor ennå. Hun vet ikke om hun vil forstå det, eller hvordan hun vil reagere. Fawzia begynner å gråte. Hun sier at de kan bli drept hvis de drar hjem til Basra i Irak, fordi hun er sunnimuslim og mannen Hussain er shia.

Ingen varme på rommet

Etter hvert møter vi flere av beboerne på mottaket. Flere forteller om kalde hus, for få komfyrer og vaskemaskiner.

- Vi er ti personer og må dele en komfyr. Det er ikke plass til alle rundt bordet, forteller ei somalisk jente. Hun bor sammen med seks andre enslige kvinner, og to alenemødre.

Nede på badet lekker vannkranen, slik at gulvet blir fullt av vann hver gang man slår på krana. Jentene har ikke varmeovner på rommene sin, og forteller at de fryser.

- Vannlekkasjen fikk jeg vite om i går og har ikke rukket å gjøre noe med det. Det er bare et par uker siden de flyttet inn i dette huset, og de skal få flere varmeovner, lover Dag Olsen.

• Les også: Fikk sopp på asylmottak


- Behandler ikke folk som dyr
De enslige mennene bor på en egen avdeling. Her er flere misfornøyde, og har klaget både på standarden og mangelen på aktiviteter.

- Det er vanskelig å gjøre alle til lags. Vi har fem vaskemaskiner, men nå er en av dem ute av drift. Det var en komfyr som ikke virket, men den er kastet ut og erstattet med en ny, sier daglig leder Dag Olsen.

UDI-direktør Bjørn Fridtfeldt sier til Dagbladet at de ønsker å komme til bunns i alle påstandene som er kommet fram, og at de allerede har påpekt forbedringspotensiale ved mottaket.

- Men det er blitt framstilt som om vi behandler mennesker som dyr her. Det er ikke tilfelle, sier Fridtfeldt.

Maria Gazul fra Moldova har også bodd på mottaket siden oppstarten, sammen med sin afghanske mann Jabar Bahalori og datteren Yalda (7). Hun forteller at de trives godt.

- Mange av de andre har aldri vært på asylmottak før. Vi har vært på mange mottak. Det er ikke noe bedre andre steder, forteller hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling