Vi behandler oss blakke

- Vi behandler oss til fattigdom. Og sykehusene er hovedårsaken til de økonomiske krisene i fylkene: De produserer stadig mer, - men dermed øker også utgiftene radikalt, sier Buskeruds rådmann Matz Sandman til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandman peker på at da det nye systemet med stykkprisfinansiering - såkalt Innsatsstyrt finansiering (ISF) - ble lansert av Stortinget, skulle staten betale 50 prosent og fylkeskommunene 50 prosent.

- Men det ser ut til at staten med måpende forbauselse ser på at sykehusene faktisk er istand til å «tenke butikk». De er mer motivert til å øke produksjonen og antall operasjoner, enn politikerne tenkte seg. Dermed øker utgiftene - og underskuddene, sier Sandman.

Må prioritere

- ISF-systemet er flott, men ikke dagens halvhjertet stykkprisfinansiering: Staten må være villig til å betale merkostnaden, sier Sandman. Han sier at staten må påta seg de variable kostnadene som følger av flere operasjoner og bedre effektivitet i sykehusene, så kan fylkeskommunene som eiere av sykehusene betale den alminnelige driften.

Sandman mener at helse-Norge i dag også lider under mangel på prioriteringer. Stortinget vedtar stadig nye oppgaver, som skal prioriteres - uten at de noensinne sier hva som skal nedprioriteres.

Egne foretak

- For de nye oppgavene fullfinansieres ikke fra staten. Det kreves egenandeler fra kommuner og fylker, som vi må ta fra andre oppgaver - som ifølge Stortinget også er prioritert. Er det rart folk blir oppgitt?

Jens Stoltenbergs nye modell til effektivisering av sykehussektoren har Buskerud langt på vei allerede innfridd. Fylkets tre sykehus er egne foretak, som med egne styrer som er ansvarlige for budsjettene.

- Men i bunn må Stortinget legge knallharde prioriteringer, og en rettighetslovgivning som sier hva folk har rett til av behandling. Og det må staten bekoste, sier Sandman.