«Vi behandles som dyr»

ILA LANDSFENGSEL (Dagbladet): Det er isfront mellom fangene og ledelsen ved Ila landsfengsel. Kjendisfangene Gunnar Evertsen og Arfhan Bhatti sier at fangenes misnøye skyldes bevisste forsøk fra ledselsen på å bryte ned fangene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fortalte Dagbladet om fangeopprøret på Ila landsfengsel. 49 fanger har skrevet under et opprop hvor de krever fungerende underdirektør Petter Haug fjernet fra stillingen. Et krav fengselsdirektør Knut Bjarkeid blankt avviser.

I går ettermiddag fikk Dagbladet besøke to av initiativtakerne til fangeopprøret. Narkotikadømte Gunnar Evertsen (42) og voldsdømte Arfan Bhatti (25) - av politiet ansett som to av de farligste mennene som sitter i et norsk fengsel.

- De siste månedene har ressurssterke fanger sagt at nok er nok. Vi som sitter i fengslene blir behandlet som dyr, sier Gunnar Evertsen.

- Trakasseres

Årsaken til oppropet og det gryende fangeopprøret på Ila landsfengsel er ifølge Arfan Bhatti og Gunnar Evertsen rein sjikanering og trakassering fra fengselsbetjenter og ledelsen i fengselet.

- Vi - og vi snakker på vegne av de fleste fangene - anklager ledelsen ved Ila. Ledelsen og de ansatte truer med restriksjoner, og i stedet for å rehabilitere gjør de det de kan for å ødelegge for oss som sitter inne, sier Arfan Bhatti.

- Hvordan ødelegger fengselsbetjenter og ledelsen for fangene?

- Permisjoner blir inndratt, prøveløslatelser blir trukket tilbake, og vi får ikke se på TV. Hvis vi protesterer og viser til våre rettigheter, blir vi truet med restriksjoner, sier Arfan Bhatti.

- Ila landsfengsel er det verste fengselet i Norden. Jeg har blitt uføretrygdet av å sitte i fengsel, sier Gunnar Evertsen, og legger til at han har sonet ni år av en dom på femten år.

- Jeg har sittet tre år i isolat, sier Evertsen.

- Det skjer daglig overgrep mot oss innsatte. I virkeligheten er norske fengsler lovløse anstalter, sier Evertsen.

Forskjellsbehandles

Finnmarkingen Gunnar Evertsen kan prøveløslates om to år. Han mener ansatte og ledere i norske fengsler bevisst har forsøkt å ødelegge ham.

- Jeg vet at politiet og ledelsen ved Ila hevder at jeg er farlig! Jeg er så farlig at jeg aldri har drept eller voldtatt noen. Jeg er farlig fordi jeg er intelligent, sier Evertsen før Arfan Bhatti følger opp:

- Jeg har aldri skadet et redelig menneske i mitt liv.

Bhatti og Evertsen påstår at de sammen med en rekke fanger daglig trakasseres, sjikaneres og saboteres av ansatte og ledere ved Ila landsfengsel.

- Bevisst strategi

- Det er en bevisst strategi å forsøke å kjøre oss psykisk, sier Gunnar Evertsen.

- I dag bygger ansatte og ledere ved Ila landsfengsel opp et hat, i stedet for å forsøke, bidra til at vi blir rehabilitert, sier Arfan Bhatti.

Evertsen og Bhatti hevder også at de er plassert på en avdeling med sinnssyke, og at dette er en bevisst plassering for å forsøke å ødelegge dem.

- Vi har en rekke eksempler på andre fanger som systematisk blir dårlig behandlet, sier de to.

- Som fanger er vi i dag lovløse, og vi krever at forholdene blir gransket.