- Vi behandles som dyr

Alexandra (25) plukker jordbær i Norge. Bor i drivhus og ble fraktet til jobb i kjølebil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi behandles som dyr, sier Alexandra Blasiak (25).

Hun er en av 140 polakker som arbeider på Egge gård i Lier. I Polen studerer hun motedesign, men denne sommeren har hun tatt seg jobb i Norge for å kunne betale skolepengene.

- Det hele er et mareritt. Arbeidet er hardt, hvis det er fint vær arbeider vi 10-11 timer om dagen. Samtidig må vi ta fri hver fjerde dag, og da taper vi mange penger. Det fikk vi ikke beskjed om før vi kom hit, sier 25-åringen til Dagbladet.no.

- Jeg ble tilbudt 80 kroner for å luke på åkrene i sju timer, sier Lukasz Olszewski (30).

Ved et tilfelle ble arbeiderne også kjørt ut til åkrene i en kjølebil som vanligvis brukes til å frakte jordbær ut til butikkene.

- Vi var femti mennesker inne i bilen, uten kommunikasjon med sjåføren, uten lys, uten luft. En dame besvimte der inne, sier Bogumila Oljniak.

Bor i drivhus

Det er likevel boforholdene som arbeiderne har mest å utsette på. Jordbærplukkerne hevder de ble lovet brakker å bo i, men der bor kun et fåtall. Noen har slått opp telt inne på et uferdig loft, der klesvasken henger til tørk ved siden av utildekket Glava isolasjon, fuglereder, og en generator som durer døgnet rundt. Resten bor i telt inne i et drivhus.

- Drivhuset er for varmt når det er varmt og for kaldt når det er kaldt, sier Lucas (20), som forteller at moren hans arbeidet på gården for to somre siden.

- Vi behandles som dyr

- Mamma ble sint for at jeg reiste hit. Men jeg måtte tjene penger til studiene mine i Polen, sier 20-åringen.

Olszewski var blant de heldige som fikk bo i ei brakke.

- Det varte bare til familien til formannen kom. Da måtte jeg flytte ut av brakken og inn på loftet, hevder Olszewski, som likevel er glad for at han ikke holder til inne i drivhuset.Bekrefter kjølebilhistorien
Egge gård mener at de har sitt på det tørre.


- Arbeiderne deres sier at de ble lovet brakker å bo i. Er dette riktig?

- Vi vet det er et problem med boforholdene, og vi har hatt planer om å bygge flere brakker i en lang stund nå. Vi måtte bare vente på at arbeiderne skulle komme til Norge før vi kunne begynne å bygge, sier formannen Robert Kacorzyk (33), og viser fram plantegningene.


- Den 20. juni skal noen av arbeiderne ha blitt fraktet til åkrene i en kjølebil, og en kvinne skal ha besvimt på grunn av luftmangel. Hvis dette stemmer, er det en forsvarlig behandling av arbeiderne?

- Det må du nesten snakke med sjefen om. Det vil jeg ikke svare på, sier formannen.

Hendelsen bekreftes av jordbærbonde og gårdeier Marius Egge, som beklager at arbeiderne ble kjørt til jobb i en kjølebil. Han sier det var et engangstilfelle og at det neppe var mer enn 10-15 personer i kjølebilen.- Ikke pliktig til å innlosjere arbeiderne
- Vi hadde satt inn krakker og de satt langs veggen som de gjør i en hvilken som helst bil i forsvaret. Jeg ser ikke det helt store ved det, men det er bare å beklage, det skulle vi selvfølgelig ikke gjort, og nå er det vel andre biler vi bruker, sier Egge til Dagbladet.no.


Egge understreker at han ikke har plikt til å innlosjere arbeiderne og at han bare lar dem bo i drivhuset for å være snill og hjelpe dem. Han tror 90 prosent av arbeiderne er fornøyde og sier at han ikke har fått noen klager, men erkjenner at boforholdene ikke er optimale.

- Jeg skulle gjerne ha gitt arbeiderne høyere lønninger og forbedret boforholdene. Men nå er det engang slik at norske forbrukere kun er opptatt av pris på jordbærene. Da har vi ikke råd til å betale de polske arbeiderne våre mer enn 7 kroner kurven, sier en oppgitt Egge.

Egge stiller seg også uforstående til at arbeiderne ikke får lov til å jobbe mer enn tre dager i strekk.

- De som vil arbeide, kan tjene mange penger. Jeg kan ikke hjelpe for at noen er late. Det handler om disiplin. De kommer jo fra en litt annen kultur enn det vi er vant til, konstaterer jordbærbonden.

- MAMMA BLE SINT FORDI JEG REISTE HIT: Forteller Lucas (i midten). Alexandra Blasiak (t.v.) synes de behandles som dyr.
TILBUDT 80 KRONER FOR SJU TIMERS ARBEID: Lukasz Olszewski er lite fornøyd med arbeidsforholdene.
- IKKE FÅTT NOEN KLAGER: Jordbærbonde Marius Egge mener han har sitt på det tørre, og understreker at det er helt frivillig å bo i drivhuset.