- Vi behandles som dyr

Alexandra (25) plukker jordbær i Norge. Bor i drivhus og ble fraktet til jobb i kjølebil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Vi behandles som dyr, sier Alexandra Blasiak (25). Hun er en av 140 polakker som arbeider på Egge gård i Lier. I Polen studerer hun motedesign, men denne sommeren har hun tatt seg jobb i Norge for å kunne betale skolepengene.

- Det hele er et mareritt. Arbeidet er hardt, hvis det er fint vær arbeider vi 10-11 timer om dagen. Samtidig må vi ta fri hver fjerde dag, og da taper vi mange penger. Det fikk vi ikke beskjed om før vi kom hit, sier 25-åringen til Dagbladet.no.

- Jeg ble tilbudt 80 kroner for å luke på åkrene i sju timer, sier Lukasz Olszewski (30).

Ved et tilfelle ble arbeiderne også kjørt ut til åkrene i en kjølebil som vanligvis brukes til å frakte jordbær ut til butikkene.

- Vi var femti mennesker inne i bilen, uten kommunikasjon med sjåføren, uten lys, uten luft. En dame besvimte der inne, sier Bogumila Oljniak.

Bor i drivhus

Det er likevel boforholdene som arbeiderne har mest å utsette på. Jordbærplukkerne hevder de ble lovet brakker å bo i, men der bor kun et fåtall. Noen har slått opp telt inne på et uferdig loft, der klesvasken henger til tørk ved siden av utildekket Glava isolasjon, fuglereder, og en generator som durer døgnet rundt. Resten bor i telt inne i et drivhus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer