- Vi behandles som kasteballer

MODUM i BUSKERUD (Dagbladet): Barnevernsbarna på Villa Brake i Geithus fortviler. Etter en omskiftelig tilværelse har de funnet roen og tryggheten. Nå sendes de ut i ny usikkerhet, fordi fylkesbarnevernet tror mer på udokumenterte beskyldninger enn på ungdommene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkesbarnevernssjef Berit Kristiansen sier Akershus fylkeskommune ikke ønsker å forlenge avtaler eller foreta nye plasseringer av barnevernsbarn ved Villa Brake på grunn av ryktene om ansatte ved institusjonen.

Ansatte bøtelagt

- De beskyldes for befatning med narkotika. Men sannheten er at tidligere ansatte er bøtelagt for besittelse for mange, mange år siden. Lokalavisa skrev om det. Barnevernet kan da ikke bruke det mot Villa Brake nå, sier Anne Malerbakken (20), som har bodd på institusjonen siden hun var 17 år. Kristiansen er uenig: - I kjølvannet av oppslag i lokalavisa fikk vi en rekke negative henvendelser om de ansatte ved Villa Brake. Vi kan ikke vite om det som sies er sant, men begge parter er avhengige av tillit i lokalsamfunnet. - Er beskyldningene undersøkt?

- Vi kontaktet det lokale politiet, men de har ikke meldt om andre forhold enn at noen av de ansatte er bøtelagt for besittelse av narkotika, sier Kristiansen.

Gamle saker

Lensmann Jan Hartz ved Modum lensmannskontor stiller seg uforstående til ryktene: - Vi kjenner ikke til at det er kommet fram noe konkret om straffbare forhold blant de ansatte ved Villa Brake. De omtalte bøtene gjelder tidligere ansatte mange år tilbake i tid.

- Mange borgere er bøtelagt. Men de kan gjøre en god jobb for det. Se på alkoholomsorgen, hvor gode behandlere det er blitt av folk som sjøl har kjent rusproblemet på kroppen, sier Hartz.

Anne Malerbakken og tenåringene i Villa Brake har gjort alt for å bli hørt. De har bedt fylkesbarnevernet besinne seg og har kontaktet fylkesmannen, barneministeren, barneombudet og sivilombudsmannen.

- Ingen er opptatt av hva vi mener.

- Vi klarer ikke å forstå hvorfor dette skjer. Vi har det godt her. Vi har trygge voksne rundt oss. Hvorfor tar dere fra oss dette, hvorfor må vi flytte? Det føles så urettferdig, sier Anne.

De føler seg som kasteballer i systemet. - For en av oss er Villa Brake stedet hun har bodd lengst siden hun var 11 år. Flere av oss har gjort dumme ting vi angrer på og blitt stemplet som atferdsungdom. Det vi trengte, var omsorg, kjærlighet og ro i livene våre. Faste rammer, grenser og konsekvenser..

- Det har vi fått her. Det er flott å føle på at en har forandret seg. Og at vi har fått muligheten til det. Villa Brake har gått veien med oss, forteller Anne.

Da Dagbladet besøkte ungdommene på Villa Brake, fikk vi oppleve en sjelden nærhet mellom ansatte og beboere: - Det er derfor vi liker oss så godt her, sier Einar Ævarsson (17).

- Fordi de er opptatt av hvordan vi har det. Dette er mer enn en jobb for dem, sier Carl Nicolaysen (18).- Som dette, supplerer Anne Malerbakken: «Hvordan gikk det på prøven? Har du hatt en fin dag? Vi er stolte av deg! Er det noe du vil prate om? Lykke til med fotballkampen! Nei, det får du ikke lov til. Vi bryr oss om deg.»

- Det er vanskelig å komme til et nytt sted. Nye mennesker, ny seng å sove i. Mye utrygghet. Vi hadde alle en klump i magen, den første dagen.

- Vi kan ikke skjønne hvorfor man vil splitte oss og sende oss bort og sparke beina under noe som faktisk er bra.

HVA MED OSS: Alle er opptatt av ungdommens medbestemmelse, men hvorfor blir vi ikke da hørt? spør ungdommene ved Villa Brake, fra venstre: Anne Malerbakken (20), Einar Ævarsson (17), Kai Bredesen (13), Lone Andreassen (13), Carl Nicolaysen (18) og Hamza Mounir (13).